Vegán Vera Világa

-

A vegán életmód körül rengeteg tévhit, számos félreértés alakult ki az utóbbi években. Ez mit sem változtat azon, hogy egyre inkább elterjedt táplálkozási forma. Kétségtelen, hogy az ilyen jellegű étkezés egészséges és tápláló, de sokan pontosan a félreértések miatt ódzkodnak kipróbálni. Azok, akik viszont ezt választják, teljes mértékig elhivatottá válnak, hiszen olyan változásokat vesznek észre magukon amire addig nem is gondoltak volna.

Az már megint más kérdés, hogy ki miért is kezd vegán életmódot. Sokak számára különféle egészségügyi problémák miatt muszáj, és van, aki csak szeretné kipróbálni. Természetesen a trendek követése, a fitt életmód, az egészség megőrzés is nyomós ok arra, hogy ezt válassza valaki. Vegán Verával a téma szakértőjével beszélgettünk erről az életmódról, aki már évek óta vegán, és elhivatottan segíti mindazokat, akik vele tartanak ezen az úton.

– Mit jelent röviden a vegán életmód?
Ez az életmód arról szól, hogy empatikusan és együttérzően viseltetünk az állatok iránt. Elítéljük a nagyüzemi állattartást, ahol szenvednek az állatok. Nem támogatjuk a húsipart, a tejipart, sem olyan iparágat, ami az állatok kihasználásáról szól.
– Mióta nem fogyasztasz húst?
2015-ben költöztem haza Magyarországra és ez azt a változást is hozta, hogy vegán lettem.  Előtte a vegetáriánus életmóddal próbálkoztam, de volt, hogy ettem halat és tengeri herkentyűket, mert az edzőm és a körülöttem forgolódó emberek megmagyarázták, hogy az omega 3 vitamint és egyebet csak belőlük tudom kinyerni. Visszanézve látom, hogy akkor a könnyebbik utat választottam, elhittem azt, hogy nem lehet teljes értékű életet élni csak növényi étkezéssel. Mivel búvárkodtam sokat, így egyre jobban megérett bennem az elhatározás- lesz, ami lesz, de ezeknek a csodálatos élőlényeknek nincs helye a tányéromon. Sok ember hiszi azt, hogy a halak nem éreznek fájdalmat és ezért sem tartják őket egyenjogúnak a többi állattal.

Miattuk is, mármint az összes állat miatt kezdtem el a növényi táplálkozást, de az évek során az egészségem megőrzése, a Föld jó léte és nem utolsó sorban spirituális ok is kapcsolódott hozzá.
-Mi késztetett arra, hogy elindítsd a blogodat?
1 éve a barátnőm kérésére kezdtem el csinálni ezeket a bejegyzéseket, a szívembe egy hatalmas kétellyel, hogy mit adhatnék az embereknek, hiszen már annyi vegán oldal van. Viszont ezalatt az egy év alatt rájöttem, hogy mindegyik oldal más és minden csoport mást és mást ad úgy, hogy közben egy cél felé haladunk. Azt láttam, hogy pontosan ebbéli sokszínűség miatt mindenki megtalálja a saját színpalettáját a közösségi oldalakon és szép lassan elkezdett a kételyem átfordulni egy örömmé, hogy adhatok.
– Hogyan lettél ismert, sikeres ebben a témában?
Én azt gondolom, hogy a szeretetteljes odafordulásom miatt kezdtek egyre többen jönni az oldalra. Átmegy az embereknek, hogy nem felejtettem el, én is vegyestáplálkozásúnak lettem nevelve és hogy szívesen segítek, amikor elakadnak.
– Hogyan érdemes/ vagy kell áttérni erre az életmódra?
Az első dolog, hogy megszületik az elhatározás, hogy olyan életmódot szeretnénk élni, amivel kevésbé ártunk az élőlényeknek, a Földnek és természetesen saját magunknak. Ez az első nagy lépés mivel szakítani kell az eddig tanultakkal, a hozott szokásokkal és teljesen más irányt kell venni. Ha ez megvan akkor megjelenik a kreativitás is és a lendület.
A gyakorlati részét pedig úgy kezdjük el, hogy a kedvenc/ mindennapi ételeink receptjét próbáljuk meg először elkészíteni növényi alapanyagokból. Ez azért fontos, mert rögtön van összehasonlítási alapunk és segítséget is ad a további ételek elkészítésében.
 Csak menjünk ki a piacra és nézzük meg milyen sokfajta lehetőségünk van és mást nem is kell tenni, minthogy belevágunk. Igazi alkimisták leszünk.

– Szükségeltetik e hozzá tanulás? Ezt úgy értem, hogy a használható, kapható alapanyagok és konyhatechnológiák ismerete nélkül ez elég nehéz.
Nem kell túlgondolni, ugyanannyi odafigyelés és utánanézés szükségeltetik, mint amikor anno megtanultunk főzni. Próbáljuk meg úgy felfogni, mint egy kalandot.
– Van-e az online téren kívül olyan lehetőség valahol, ahol ezt tanítják is?
Manapság már rengeteg főző tanfolyam segítik az érdeklődőket. Az oldalamon ajánlom azokat a szakembereket, akiket én már kipróbáltam, így nem lehet melléfogni.
– Mik azok az alapanyagok, esetleges konyhatechnológiák, amiket kerülni kell?
1 szabály van: kerülni kell az állati alapanyagból készült alapanyagokat, ha már vegán ételt akarok csinálni. Ennyi.

– Mik a legpreferáltabb vegán alapanyagok?
Ez abszolút egyéntől függ. Én például nagyon odafigyelek, hogy szezonális zöldséget, gyümölcsöt vegyek. Így hasznosulnak a legjobban a növény értékei, ráadásul pénztárca kímélőbb is. Tehát ha az én konyhámat nézzük, évszaktól függően más alapanyag a sláger.
– Megterheli /vagy nem a pénztárcát a vegán táplálkozás?
Bármilyen étkezésről is legyen szó- meglehet oldani spórolósan. Persze ha állandóan étteremben étkeznék vagy előkészített ételeket vásárolnék, akkor a határ a csillagos ég. Ugyanez vonatkozik a vegán étkezésre is.
– Sokan kérik a segítségedet ebben a témában?
Hála Isten egyre többen fordulnak hozzám, aminek tényleg örülök, ráadásul ilyenkor én is tanulok.
– Lehet olyan ételeket készíteni, amin észre sem venni a hús hiányát? Milyen alapanyagokból?
Persze hogy lehet. Az alapanyag attól függ, hogy éppen milyen ételt szeretnénk elkészíteni. Például a vegán pacalt szejtán húsból csinálom, de a vegán töltött paprikát hajdina pehelyből készítem el. Vagy ott van a tojás rántotta, ami csicseriborsó lisztből készül, és ízre, állagra megtévesztésig hasonlít a tojásos verzióra.  Eddig még nem okozott gondot, hogy a gyermekkor ízeit megalkossam.
– Milyen fizikai, mentális, élettani hatásai lehetnek a vegán táplálkozásnak?
Ami rögtön feltűnt, hogy könnyebb lett az emésztésem. A bőröm feszesedett, a hajam újra erőteljessé vált azok után is, hogy több mint 20 évig szőkítettem. Tudatosabbá tett az étkezés, keresem a válaszokat, ha valamiben kételkedem utánajárok.
Az illatom is megváltozott, ez tudom hihetetlen, de mivel igyekszem teljes értékű növényi táplálkozást folytatni, így a’ fel nem halmozódott’ méreg anyag sem ömlik a bőrömből.
Ami még eléggé szembetűnő, a rengeteg energia, ami felszabadult- a gyorsabb, könnyebb emésztés miatt. Nem kell, nincs szükségem sem koffeinre, sem más serkentő anyagra, hogy végig pörögjem a napomat. Mindent összevetve- stabil egészségnek örvendek és kicsattanó energiának.

– Te miért javasolnád a vegán táplálkozást?
Elsősorban azért, hogy ne vegyünk részt az állatok bántalmazásában, hiszen nekünk megadatott a lehetőség, hogy válasszunk.
Másodsorban az egészségünk miatt. Azt se felejtsük el, hogy ez az étrend gazdagabb bizonyos tápanyagokban, és ráadásul sokkal színesebb lesz az étkezésünk.
Az ökológia szemponttal zárnám most a sort, de sok más van még amin érdemes elgondolkodni..

Végül egy egyszerű, könnyen elkészíthető vegán recept

 Vegán rakott krumpli, ahogyan én csinálom:

Ha rakott, akkor jöhet bármi, főleg, ha annak az alapja a burgonya. Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szeretné a rakott burgonyát. Ezért, ha jönnek hozzám vacsorázni, az egyik fogás biztos, hogy ez lesz.

Sok fajta változatát elkészítettem már, a mostani, amit hoztam Nektek az, amivel a vegyes táplálkozású ismerőseimet szoktam lenyűgözni húsvétkor. A recept nem kőbevésett, ízlés szerint lehet rajta változtatni.

Hozzávalók:

700 gr pucolt burgonya

A ,,tojás” krémhez:

480gr főtt csicseriborsó

15gr fekete só

45 gr olíva olaj

2 gerezd fokhagyma

120gr vegán joghurt

Teás kanál kurkuma, csipet bors.

Hús helyett:

100gr szójasonka

130gr hagyma

70gr olaj

1 evőkanál piros paprika, zöld bors

Sajt helyett:

100gr füstölt tofu

Ízlés szerint, bors, só.

Elkészítés:

A burgonyát héjában felrakom főni és amikor elkezd forrni, lekapcsolom- így a saját hőjében megpuhul annyira, hogy még szépen vágható maradjon. Addig amíg a krumpli elkészül, a csicseriborsót, a többi hozzávalóval simára turmixolom. A lényege a krémnek, hogy ízre állagra a tojás krémhez hasonlítson. A kurkumától megkapja a színét, a fekete sótól a tojás kénes ízét. A vegán sonkát, a hagymával az olajon jól lepirítom, ízlés szerint borsozom, sózom, pirospaprikával meghintem.

Aztán már csak felkarikázom a krumplit és rétegesen összerakom az alapanyagokat. A füstölt tofut lereszelem és a rétegeket is meghintem vele.A rakottat előmelegített sütőben, 30 percet 200 fokon sütöm, majd meglocsolom fokhagymás növényi joghurttal és tovább sütöm 220 fokon, amíg kissé meg nem pirul.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Vegán Vera

Újra nyit a Centrál Kávéház

Tájak és ízek: Kreatív húsvéti menü

Hogyan válasszunk food processort?

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!