spot_imgspot_img
spot_img

Varga Viktória divattervező sajnálja, hogy nem mert hamarabb belevágni a ruhatervezésbe

-

Article Top Ad (AdSense)

A szakmájukban sikeres nőket és a kiemelkedő tehetségeket díjazták a GLAMOUR Women of the Year 2022 díjátadó gálán.

Az év divattervezője kategória győztese Varga Viktoria lett.

Fotó:Redlemon
Varga Viktória 2018-ban alapította meg a V I K T O R I A V A R G A  BUDAPEST  márkát. A fiatal divattervezőt az idén a második alkalommal jelölték a Glamour Women of the Year díjra, és egy hete megnyerte az év divattervezője címet. Arra szeretné inspirálni a nőket, hogy hordjanak színeket, hiszen egy jól eltalált árnyalat kiemeli a szépséget és erősíti kisugárzást.

-Élénk, az erőteljes színek jellemzik a kollekciódat, a ruháidat. Hogyan és mikor fedezted fel, hogy ennyire vonzódsz a színekhez?
-Már óvodás koromban szerettem a különleges színösszeállításokat. Anyukám mesélte, hogy már háromévesen egyedül választottam ki, hogy mit szeretnék felvenni és mit nem. Már akkor is olyan színeket párosítottam össze, amiket nem volt divat együtt használni, és édesanyám nem is akart rám adni. Ám ha sikerült kiharcolnom, hogy a saját elképzeléseim szerint felöltözve menjek a közösségbe, mindenki megdicsért. Később is sokszor kaptam visszajelzést a bátran összeállított öltözékemre, de sokáig nem tulajdonítottam ennek nagyobb jelentőséget.
-Hol vettek körül színek, amik gyerekként inspiráltak?
– Ösztönösen alakult ki, de az biztos, hogy a szüleim ízlésvilága is hozzájárult, hogy ennyire beleszerettem a színes dolgokba. Győrben, ahol a családommal éltem, rengeteg szín vett körül, édesanyám kertjében a virágok minden színben pompáznak.

-Tudatosan indultál el a divattervezői pályán? Milyen iskolát végeztél?
Teniszjátékosként kezdtem a karrieremet, majd tenisz edzőként folytattam, és ezután egyenes út vezetett a pénzügyi diplomáig. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végeztem, informatikát, majd közgazdaságtant tanultam. Ezt követően éveken át különböző pénzügyi pozíciókban dolgoztam, de hiányzott az életemből a kreativitás. Nem szakadtam el a művészettől sem, mindig vállaltam valami inspiráló munkát. Érdekelt a festészet, ezért galériában dolgoztam és hobbiból olajjal festettem. Rövid időre Kanadába, Torontóba sodort az élet, ahol hamar rájöttem, hogy másfajta életet szeretnék élni, ideje megvalósítani az álmaimat. Divattervezőkkel ismerkedtem meg, barátságokat kötöttem és rajtuk keresztül megtetszett az a világ. Éreztem, hogy ez nekem való. Amikor hazajöttem tovább, dolgoztam, és mellette a szabadidőmben rajzoltam és a szakmához kapcsolódó tanfolyamokra jártam, varrótanfolyamra, divatrajzra. Elkezdtem tudatosan iskolát keresni, hogy kitanuljam a divatszakmát. 2014-ben beiratkoztam a KREA Kortárs Művészeti Iskola divattervező szakára.

-Elkezdtél tervezgetni is? Az új fazonok vagy már az élénk színek világa vonzott?
-Miután megtanultam varrni a fast fashion üzletekben vásárolt ruhákat alakítottam át a saját ízlésemre, alakomra. Sokan szóvá tették, hogy ismerős a minta, de nem láttak ilyet az üzletben. A pozitív visszajelzések mindig nagyon fontosak voltak, bátorságot adtak. Az átalakításokat addig csináltam, amíg rá nem találtam a saját utamra. Amikor már egy varrónő is besegített, akkor a színek felé fordultam. Nem csak a tervezőasztalon, imádtam színes ruhákat viselni.
-Nálad egy pár színből és limitált darabból álló kapszula kollekció szóba sem jöhet?
– Mi is dolgozunk pasztellekkel, aminek az a célja, hogy harmonikus legyen a végtermék. Vannak típusok, akiknek ez nagyon jól áll, és nekem is tetszik. De én az erőteljesebb színek irányába mentem el, ezek a kedvenceim.
Szeretem a divatshow -ra a meghökkentőbb színeket összekeverni, amik a színpadon kifejezetten látványosak, tőlünk, divattervezőktől pedig pontosan ezt várják el.
– Mikor alapítottál saját céget?
– 2018-ban, ahogy a KREÁ-t befejeztem. Már korábban, az iskola alatta is voltak ügyfeleim, akkor még csak egy hölggyel varrtam a ruhákat.
– Számítottál ilyen rövid idő alatt ekkor elismerésre, ugyanis a közönség szavazta meg, hogy te legyél az év divattervezője?
– Nem számítottam rá. Minden olyan álomszerűen alakult, amióta erre a pályára lépem. Ha tudtam volna előre, hogy mi vár rám, nem gondolkozom, hogy elinduljak ezen az úton. Nem gondoltam, hogy ennyire megszeretik a ruháimat.Ez a szakma, a divattervezés annyira kiszámíthatatlan, szubjektív műfaj.
Hogyan jellemeznéd a márkádat?
-A márka két meghatározó vonalat képvisel. A szezonális kollekciók hangulatokat, inspirációkat jelenítenek meg, új formákat keresve a szépség és elegancia kifejezésére. A darabok légiességet sugároznak, mégis bennük rejlik a városi nő eleganciája és ereje. 
A Signature kollekció pedig a márka meghatározó vonala. Ez a kifinomult anyagok és újító vonalak egyvelege, magas minőségi kézi kidolgozású részletekkel. Estélyi ruhák, alkalmi felsők, szoknyák és kézzel készült kabátok eklektikus keveréke.
Az egyes kollekciók darabjai könnyedén kombinálhatók egymással, így igazán időtállóak.
A vibráló színekhez minden esetben kifinomult szabásvonalak párosulnak és nőies eleganciát keltenek életre. Hordható, mégis egyedi, szemet gyönyörködtető sziluettek, amelyek akár egész napos viseletként is kiválóan funkcionálnak.
-Színésznőket is láttam te ruháidat viselni, szívesen adsz kölcsön vagy tervezel számukra?
-A kultúra és művészet találkozását szeretem, ezért szívesen támogatom a művészeket. Pár produkcióhoz én állítottam össze a színpadi ruhákat, de készítettem díjátadókra, a Zeneakadémia külföldi fellépői számára is alkalmi viseletet.
– Melyek a távolabbi terveid?
-Szeretném szélesebb körben is ismertté tenni a ruhákat, külföldön is megjelenni. Jó lenne, ha itthon is mindenkinek a gardróbjában lapulna egy ViktoriaVarga darab. Készítettünk egy mindenki számára elérhetőbb vonalat, ahol a kézzel készült pamut pólóinkat sokan meg tudják vásárolni. Utána a selyemből és egyéb anyagokból készült ruhák következnek, majd az alkalmi ruhák. Széles a skála, van, aki minden nap tőlünk öltözik, és van, aki alkalomra választ minket.
– A festés és a tenisz a hobbid, marad időd rá?
-Vannak időszakok, például a kollekció készítés idejében, amikor nincs időm ezekre a tevékenységekre, Keveset alszom, próbálok mindent belesűríteni az életembe, de arra egyre jobban figyelek, hogy legyen szabadidőm.
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!