spot_imgspot_img
spot_img

Vallások világnapja – az elfogadás ünnepe

-

Article Top Ad (AdSense)

Ez a világnap rámutat arra, milyen fontossággal bír a filantrópia. Bárcsak minden nap felhívnák erre a figyelmet, hiszen az emberiség acsarkodása szörnyűségekkel kövezi ki a történelem vonalát. Nem múlik el a világon egyetlen másodperc sem anélkül, hogy individuum tiporjon sárba individuumot. De szerencsére vannak olyan ellenpontok, amik ezeken túllépve csakis az univerzális eszmeiséget, az emberiség egységét hivatottak képviselni. Ezek közé tartoznak a világvallások, melyek által jobbá válhat a jövőnk.

Fotó: Envato Elements

A vallás világnapja

A vallások világnapját 1950-ben az amerikai Országos Spirituális Közgyűlés hozta létre. Azzal a célzattal, hogy a különböző vallású emberek elfogadják egymást és vallásukat. Kiemelkedően fontos idea, hogy tudja és érezze mindenki, hogy nemtől, vallástól, közösségtől függetlenül minden ember egyenlő. Talán ez lehetne az a nap, amit mindenhol, mindenkinek meg kéne ünnepelni. Ez lehetne a pillanatokba sűrített közös energia, ami minden léleknek felemelkedést hozhat. Egy bolygón, egy nép vagyunk, és olyan elhanyagolható különbségek vezetnek katasztrófa felé minket, melyek a végtelen univerzumban megtalálható, valószínűsíthető élet megjelenéseihez képest nevetségesek.

Fotó: Envato Elements

A vallások világnapja tehát fontosabb, mint gondolnánk. Nem más, mint az egyetemesség és a vallási sokszínűség békés és elfogadó ünnepe. Célja a vallások közötti kommunikáció erősítése, az összehasonlítás a végső ítélkezés helyett. Nem kell sztereotípiákon botladozva kárhoztatni a másik embert, hanem egyszerűen fejet hajtani előtte, még akkor is, ha épp nem értünk egyet, vagy meg sem értjük a gondolatait és a hitét. De gondoljuk csak végig hova lenne ez a világ, ha kiveszne belőle az elfogadás. Őrült vakságunk és rögeszméink csakis a pusztulás felé irányítják a világot. A bugyutaság borús bárkája nem megoldás. Csakis a fény az erény és a béke vezetheti az emberiséget, és általa életet teremthetünk évezredeken át.

Fotó: Envato Elements

A választás és harmónia vallás

Mindenki maga dönti el, hogy milyen hitrendszer szerint él. Az sem biztos, hogy mindenáron ragaszkodni kell valamelyik valláshoz, hiszen a felsőbbrendű énnel való kapcsolódáshoz több út is vezethet. Hitünk szerinti megváltó, vagy gondolatiság, csakis egyéni privilégium, amit tisztelni kell. A világvallások rengeteg embert tömörítenek, ezzel csoportokat alkotnak. Az emberi populáció ez által nyilvánvalóan elkülönül, de ez még nem indok a végsőkig kiélezett megosztottságra. Inkább meg kell látni mindenkinek az ebben rejlő lehetőségeket, azt, hogy ez a változatosság színessé, örömtelivé teheti a világunkat. Gyarapodásra, fejlődésre ad óriási lehetőséget. A jövő pedig nem más, mint a génjeink, a tudásunk, és az energiáink továbbítása a következő nemzedékeknek, azért hogy ők is ezt tehessék. Természetesen a szélsőségek minden rendszerben megtalálhatóak, és ha azok sértik az általánosan elfogadott normákat, nem kell fejet hajtani. Ezeket a vadhajtásokat viszont soha nem erőszakkal kell eltüntetni. Kétségtelen nehéz feladat, akár társadalmi, akár lelki vonatkozásban közelítjük meg a problémát.

Fotó: Pixabay

Az öt világvallás

A vallásszabadság az alapvető emberi jogot jelenti, mely szerint az embereknek nemcsak megengedett a hitük szerinti vallás gyakorlása, hanem ezek hirdetését is szabadon gyakorolhatják, amennyiben az mások személyiségi- vagy egyéb jogait nem sérti. A világvallások két nagy csoportja, a nyugati vallások, és a keleti vallások. Az ugyanabba a csoportba tartozó vallások általánosságban hasonló válaszokat adnak a vallásokat érintő kérdésekkel kapcsolatban, az erkölcsi tanítások lényege pedig szinte mindegyikben megegyezik. Az öt legnagyobb vallás itt nálunk a Földön a Bráhmanizmus, buddhizmus, kínai univerzizmus, kereszténység és iszlám. Ehhez még halkan hozzá lehetne tenni az ateizmust is, hiszen annak is van bizonyos hitbeli mélysége.

Vallásos népi dalok és gospel – évindító Anima Sound System nagykoncert

Popper Péter gondolatai szerelemről, szeretetről

 

 

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!