spot_imgspot_img
spot_img

Vállalkozói élet a KATA után – A szakértő szemével

-

Article Top Ad (AdSense)

Szeptembertől nagyon sok vállalkozó élete megváltozik. Az eddigi KATA adónem jelenlegi formájában megszűnik létezni, ez pedig alapos fejtörést okoz csaknem 400 ezer embernek. Hoffmanné Klemm Szilvia, regisztrált mérlegképes könyvelő és az Online Vállalkozói Tudástár szerzője fontos kérdésekre válaszolt nekünk a témában.

Összefoglalná néhány mondatban, hogy a KATA, mint adónem egészen pontosan milyen feltételek mellett működött és leginkább kik vették igénybe?

– Hoffmanné Klemm Szilvia: A régi KATA adó 12 millió Ft árbevételig havi szinten 50.000.- Ft-ba került. A KATA adóalanyok iparűzési adóban is választhatták a kedvező tételes adózást, ami jelenleg max a 2,5 millió Ft 1%-a volt a törvény alapján. Aki ebbe a bevételi értékhatárba belefért, és nem foglalkozott azzal, hogy a kata adó alacsonyabb ellátási alapokat biztosított, az a KATA adónemet választotta. Ráadás volt lehetőség magasabb ellátásokért 75.000.- Ft-os katát is fizetni. A régi kata törvény hatálya alatt kizárólag bérbeadás nem volt folytatható, minden más tevékenységet lehetett végezni.

Ez az, aminek búcsút inthetünk szeptembertől. A fő változás, hogy a KATA-sok 2022. szeptemberétől csak lakossági ügyfeleknek (magánszemélyeknek) tudnak szolgáltatni, vagy terméket értékesíteni, tehát céges ügyfeleknek a továbbiakban nem számlázhatnak. Körülbelül hány embert érint ez a változás az ügyfelei közül?

– Hoffmanné Klemm Szilvia:  Ez az a kitétel, ami alapján nagyon sokan nem felelnek meg az új kata törvénynek.

Nagyon sok vállalkozót érint. Nagyon sokan vannak olyanok, akik csak cégeket szolgálnak ki, felmérések alapján többek között a könyvelők nagy többsége sem maradhat kata adóalany. Az én irodám 110 KATA adózónak könyvel, közülük 34 vállalkozó maradhat ebben az adónemben. A többieknek más alternatívák után kell nézniük.

Van, aki eddig is csak magánszemélyeket szolgált ki, és többen vannak akik egy-két gazdasági társaságnak, azaz kifizetőnek számláztak eddig havonta. Nekik kalkulációkat csinálunk tételes SZJA-ra, átalányadóra arra az esetre, ha kiszolgálják a kifizetőket, és kalkuláltunk arra is, ha csak magánszemélyeknek szolgáltatnak és katát fizetnek, ez optimálisabb megoldás – e.

Az utóbbinál maradtunk az ügyfelek jobban járnak, ha csak magánszemélyeket szolgálnak ki a továbbiakban, mert a megnövekedett adóterhekkel egy pár céges számla miatt nem érné meg nekik a vállalkozás.

Mi történik most a KATA-val? Teljesen megszűnt létezni eddig formájában?

A régi KATA szerinti adóalanyiság 2022.08.31 napjával a törvény erejénél fogva megszűnik. Az új KATA szabályait a Kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény ( új KATA törvény) fogja szabályozni, ez itt érhető el. Az új törvényben van bőven változás a régihez képest, nem csak a kiszolgálható ügyfelek köre változott. Ha érint minket, érdemes mindenképp átolvasni, vagy a könyvelőnk segítségét kérni.

Szakmabeliként mit gondol: szükség volt erre a módosításra?

– Hoffmanné Klemm Szilvia: A törvényalkotók azzal magyarázzák a szigorítás szükségességét, hogy nagyon sok volt a munkaviszonyszínlelés. Én könyvelőként azt gondolom, hogy egészen biztosan volt, de a KATA adóalanyok számához képest szerintem elenyésző. Ezeket inkább ellenőrzésekkel kellett volna felderíteni, kiszűrni,  nem minden katás vállalkozó helyzetét ellehetetleníteni.

Ki nem lehet KATÁS 2022. szeptember 1-jétől?

– Hoffmanné Klemm Szilvia: Az új törvény alapján nem lehet a KATA alanya aki legalább 36 órás főállású munkaviszonnyal rendelkezik.Tö bb munkahely esetén az órák összeadódnak. Kizárja a társas vállalkozói jogviszony is a katázást, és a saját jogú nyugdíjas sem lehet adóalany, ahogy a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban részesülő és a rokkantsági nyugdíjas személy sem.

Nappali tagozaton tanulmányokat folytató személy szintén kiesik a körből, a külföldi biztosított és a nevelőszülői jogviszony is kizárja a KATÁT, mint lehetőséget. Az ügyvédek sem KATA-zhatnak szeptembertől.

Mi történik, ha cégként katáztam?

– Hoffmanné Klemm Szilvia: Ebben az esetben két választás van. Ha úgy dönt, hogy a megemelt adóterhek miatt nem szeretné a cégét tovább működtetni, egyszerűsített végelszámolással meg tudja szüntetni.

Ha tovább vállalkozik, akkor vagy a társasági adó hatálya alatt, vagy a KIVA hatálya alatt folytatja továbbra is a tevékenységét. A társaságok átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá.

Hoffmanné Klemm Szilvia regisztrált mérlegképes könyvelő

Változik valamilyen formában a KATA összege is?  És a bevételi határa? Ha igen, eddig mik voltak ezek az összegek és milyen változás áll fenn szeptember 1.-től?

– Hoffmanné Klemm Szilvia: Igen változik. A régi KATA törvényben a legtöbb vállalkozó 50.000.- ft-ot fizetett, de ha magasabb ellátást szeretett volna, fizethetett emelt összeget, ami 75.000.- Ft volt. A másodállásban katázók havi adóterhe a régi szabályozás alatt 25.000.- Ft volt.

Az új törvény alapján, csak az 50.000.- Ft lehetőség marad. A 75.000 Ft-osat megszüntették, és a 25.000.- sem létezik majd, mivel másodállásban az új törvény szerint nem választható ez az adózási forma.

A bevételi értékhatár is változott, 12 millió Ft-ról 18 millió Ft-ra emelték. A 40% különadót efelett kell megfizetni. Természetesen ezt arányosítani kell,, ha valaki egész évben nem működött. Ami fontos, és nem biztos, hogy minden vállalkozó figyelni fog rá, hogy az alanyi mentesség határa nem változott, az 12 millió Ft maradt.

Milyen  formában tudunk kijelentkezni a KATA adózásból? Szeptember 1-től mi történik az eddigi katásokkal, automatikus kikerülnek az adónem alól, vagy van valamilyen teendőjük a hatóságok felé?

– Hoffmanné Klemm Szilvia: Igen nagyon sok adminisztratív munka hárul most a vállalkozókra, vagy akik eddig is fogadtak könyvelőt, a könyvelőkre. Akik a KATA hatálya alatt szeretnének  maradni, mert megfelelnek az új feltételeknek, be kell jelentkezniük újra az adónem hatálya alá a NAV 22T101E számú nyomtatványán.

Ha az átalányadót szeretnék választani, szintén ezen a nyomtatványon jelentkezhetnek be.

Ha semmit nem csinálnak, automatikusan a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai fognak rájuk vonatkozni. A katázó cégek automatikusan a társasági adó hatálya alá kerülnek, ha KIVA adót szeretnének választani, az alá be kell jelentkezniük a 22T201T számú NAV nyomtatványon.

Az Önkormányzatokhoz is meg kell tenni a változásbejelentéseket, és záró bevallásokat kell beadni.

Felvehetem-e a katás vállalkozót munkavállalóként?

– Hoffmanné Klemm Szilvia: Alkalmazni csak magánszemélyeket lehet munkaviszonyban.

Milyen megoldást javasol az eddigi KATÁ-soknak?

– Hoffmanné Klemm Szilvia: Erre a kérdésre így senki nem tud pontosan válaszolni, ezt minden vállalkozóra személyre szabottan kell kiszámolnunk. Nagyon sok tényezőtől függ, hogy mi a legoptimálisabb megoldás, függ a bevétel nagyságától,a költségektől, attól, hogy milyen rendszeres a bevétel. Sok kalkulációt megcsináltam már, azoknak a vállalkozóknak akiknek nincs sok költsége, azoknak általában az átalányadózás lesz a megfelelő megoldás.

Azoknál a vállalkozóknál, akik szolgáltatást nyújtanak, és nincs legalább 40% költségük, nekik valószínűleg ez éri meg a továbbiakban. Átalányadóban a jelenlegi törvény alapján létezik, 40 és 80 és 90 % költséghányad. Minden tevékenységet be kell sorolni a törvény alapján. Akik igénybe vehetik a 80 vagy 90% költséghányadot, nekik mindenképpen jó választás tud lenni az átalányadó.

Hoffmanné Klemm Szilvia egy nagyon hasznos e-bookot írt, ami minden bizonnyal megkönnyíti a vállalkozók életét. A 185 oldalas Online Vállalkozói Tudástár E-book itt elérhető és bevezet az SZJA adózás rejtelmeibe, példákkal, magyarázatokkal, vállalkozói nyelven, érthető formában.

Erre figyelj, ha vállalkozást akarsz indítani

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!