Valentin napi borkalauz

-

Idén a korlátozások miatt sajnos le kell mondanunk a gyertyafényes éttermi vacsoráról vagy egy meghitt wellness hétvégéről a kedvenc szállodánkban. A szerelmesek ünnepét azonban különlegessé tehetjük az otthoni környezetünkben is. Egy különleges, közösen elkészített menü és a hozzá illő bor garantáltan megteremti a romantikus hangulatot.  

Milyen bort válasszunk?

Amikor a borok párosításáról van szó, próbáljuk meg az ételt egyeztetni a bor ízvilágával. A vörös általában a vörös húshoz, sertéshúshoz, gazdag csokoládékhoz és sajtokhoz illik, míg a fehérbor legjobban a finomabb halakkal, csirkével és tésztával passzol. Természetesen ezt is lehet variálni, íme néhány példa: ha a Valentin-napi vacsorán steaket szolgálunk fel, a méltán híres Chardonnay egy kitűnő választás a harmóniához.

Valetin napi vacsora borozással
Valentin napon bátran kísérletezzetek a különböző ízvilágú borok és ételek párosításával! | Fotó: Martha Stuart Website

Hasonlóképpen élvezhetünk egy kellemes Pinot Noir-t vagy más lágyabb vörösbort csirkével vagy hallal is. A szerelmesek napja kitűnő alkalom a kísérletezésre, bátran próbáljunk ki a párunkkal új kombinációkat. A Goodhousekeeping cikkének segítségével mutatunk néhány kifejezetten Valentin-napra szánt nedűt, amelyek biztosan felmelegítik a hangulatot.

 

Côtes de Provence Rosé kitűnő választás Valentin napra.
Côtes de Provence Rosé kitűnő választás Valentin napra. | Fotó: Goodhousekeeping

Côtes de Provence Rosé

Ez a különleges rosé már ránézésre is olyan, mintha csak Valentin napra lett volna kitalálva. A francia eredetű borkülönlegesség finom rózsa-, cseresznye-, őszibarack- és eperízzel rendelkezik, ami könnyen csúszik le egy kalóriadús vacsora közben is. A szakemberek szerint elsősorban hal vagy csirke alapú fogásokhoz passzol, a legjobban az eper hozza ki az aromáit. Hasonló változat rendelhető a Borkereskedéstől, egészen pontosan itt.

 

 

Terroir Series Ambrosia Malbec
Terroir Series Ambrosia Malbec
| Fotó: Goodhousekeeping

Terroir Series Ambrosia Malbec

A testes ízvilágú Malbec francia eredetű, de igazán a tengerentúli Argentínában vált világhírűvé. Jellegzetessége a magas tannintartalom és a mély színvilág. A füst, a kakukkfű, az édesgyökér és a grafit árnyalatait ízlelhetjük meg benne, egy palack Malbec elegendő ásványi anyaggal és tanninnal rendelkezik ahhoz, hogy kitűnő párja legyen egy kiadós steak vacsorának. Innen beszerezhetitek: Italnagyker

 

Dr. Loosen Rizling tökéletes borválasztás fűszeres ételekhez.
Dr. Loosen Rizling tökéletes borválasztás fűszeres ételekhez. | Fotó: Goodhousekeeping

Dr. Loosen Rizling

Németországból, a Rajna völgyéből származik a népszerű rizling szőlőfajta. Az egyik legősibb borféle Európában, egy régi dokumentum már 1435-ben említést tesz róla. Élénk és könnyű változat, barackos és citrusos aromákkal. Tökéletes egyensúlyt teremt a fűszeres előételekkel vagy a pulyka és a csirkehús mellett. Valentin napig meg is érkezik a Bor Bolt oldaláról!

 

 

 

The Calling Sonoma Coast Chardonnay
The Calling Sonoma Coast Chardonnay | Fotó: Goodhousekeeping

The Calling Sonoma Coast Chardonnay

Chardonnay rajongók, megtaláltuk az új kedvenceteket! Ez a palack a borfélére jellemző alma-, körte- és citrusjegyeken kívül éppen megfelelő lágysággal van fűszerezve ahhoz, hogy kiegészítse a merész tejszínes szószokat és a különleges alkalomra szánt tengeri ételeket, például a homárt vagy a fésűkagylót. Borimádóknak kötelező legalább egyszer megkóstolni, a Totalwine pedig ki is szállítja a nedűt.

 

The Prisoner Cabernet Sauvignon

The Prisoner Cabernet Sauvignon
The Prisoner Cabernet Sauvignon | Fotó: Goodhousekeepin

A kékszőlőből készült borok koronázatlan királya a Cabernet Sauvignon. Erdei gyümölcsökkel, vaníliával, érett szilvával tarkított aromák és fűszeres utóíz jellemzi. Bátran töltsünk egy pohárral hasonlóan intenzív ételek mellé, például sertés bordához kitűnő választás. A Pannon Borbolt weblapján számos Cabernet Sauvignon verzióból válogathatunk.

 

 

 

 

Usual Brut
Usual Brut | Fotó: Goodhousekeeping

Usual Brut

Ha egy kis ünnepélyes pezsgő élményre vágytok, vagy csak nem akartok egy egész palack bort felbontani, remek választást ez a mini habzó változat. A lágy fehérbort és a pezsgőt egyaránt kedvelők kedvencévé válhat és a palackozása sem mindennapi. Egy csipet bodzavirágot és a citromot is kóstolhatunk benne, és tökéletesen párosul sajttal, tésztával, pizzával – nagyjából bármivel, amivel csak akarjuk. A Vivino oldalán elérhető ez a különleges kiszerelés.

Mennyei bor és étel párosítások, amiket legalább egyszer ki kell próbálnunk

 

 

Kategória:

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!