spot_imgspot_img
spot_img

Valentin nap! Kényeztess étellel, meglesz az eredménye

-

Article Top Ad (AdSense)
Nyakunkon a Valentin napi őrület! Ilyenkor mindenki erőt vesz magán és megpróbálja elkápráztatni valamivel a kedvesét. Jó is az, ha megünnepeljük a szerelmet, a kapcsolatokat és a szeretést! Ez az a nap, mikor lágyan ringatózunk az érzelmek tengerében, átadva magunkat a mindent felülíró szerelemnek. Mindenki azon igyekszik, hogy kedvébe járjon párjának. Kedves tárgyakat veszünk, amik fennen hirdetik szívünk választottjának, mit érzünk iránta, és igyekszünk meglepni minden földi jóval, amit csak kit tudunk találni. A Bálint-nap valahogy Valentin-nap-ként vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult.
Fotó: Pixabay

Az étel része a Valentin napnak

Az egyik legkedvesebb szokás, mind a hölgyek, mind az urak részéről, hogy meglepjük kedvesünket egy igazán romantikus vacsorával. Persze itt is több lehetőség áll előttünk. Készíthetjük saját magunk, és elmehetünk akár egy étterembe is. A vacsora kellemes kulináris élménye kétségtelenül előszobája a közös programoknak, a szerelmes játékoknak. Megfelelő hangulattal ajándékozza meg a párokat, ez által olyan idillt tud létrehozni, ami varázslatossá és feledhetetlenné teszi ezt a kedves napot. Sok esetben a gyűrűk, plüss állatkák, vagy egyéb kedveskedéseknél sokkal „célravezetőbb” egy maradandó élmény! Persze lényeges, hogy a sima mindennapi étkezést fel kell emelni olyan nem mindennapi magaslatokba, melyek magával ragadó impresszióval ajándékozzák meg választottunkat.

Fotó: Pixabay

Válassz ajándékba egy éttermi vacsorát

Na itt már elég komoly utánajárást kell eszközölni. Abból kell kiindulni, milyen típusú ételek szeret a kedvesünk. Ehhez nem árt már jó előre felkészülni, hiszen ismerni kell a párunk ízlését. Azt, hogy milyen étel az, amit egyáltalán nem szeret, mi az, amit szeret és mi az, amire már régóta vágyik. Ha meg vagyunk ezen kutatómunkával, amit semmiképp ne botor módon átlátszóan tegyünk, hanem csak úgy mellékes beszélgetések keretében dobjuk be a témát, a választható ételek komoly nagyság rendjével fogunk szembesülni. Ezek után jön a következő feladat, mégpedig az étteremválasztás!

Fotó: Pixabay

Az étterem kiválasztásának alapvető szabályai megint csak szerelmünk stílusától, habitusától fog függeni. Nem árt, ha ismerjük a számára kényelmes simogatóan ható stílus. Tehát mondjuk, ha a rock életben érzi jól magát, semmiképp ne válasszunk túl puccos, vagy elegáns helyet. Ha pedig inkább a kifinomult és szofisztikált környezet a vágya, ne tegyük ki őt egy puritánabb benyomást sugalló helynek. Az elsődleges ezért az étterem kiválasztásakor az étterem enteriőrje, a külső megjelenés, ahol már mikor belépünk el tudjuk kápráztatni őt! Ez után már jó előre végig kell böngészni az étlapot! Manapság már minden vendéglátóhely  előre készül a Valentin napra ezért nem fog meglepetés érni minket. Előre elkészített menüajánlatokkal fogunk találkozni. Fontos, hogy ne bökjünk rá az elsőre, ami szembejön, alaposan tanulmányozzuk, milyen ételeket ajánlanak nekünk.

Fotó: Flickr

Készítsük magunk Valentin- napi vacsorát

Itt két lehetőség áll a rendelkezésünkre. Ha már tudjuk milyen ételeket szeret a párunk, az egyszerűbb megoldás, hogy rendelünk. Magyarul az éttermek kínálatából választunk megint csak. Azzal nem árt tisztában lenni, hogy az ételek minősége nyilván nem annyira friss, mint ha helyben fogyasztjuk, ezért alaposan mérlegeljük honnan rendelünk! A másik módszer a saját kezűleg készített vacsora. Ezt már csak azok vállalják be, aki valamelyest konyítanak az ételkészítés tudományához, hiszen a cél elkápráztatni ízekkel a szerelmünket. Ha magunk vágunk bele a feladatba, hogy egy olyan ételt készítsünk amit már ismerünk és kellőképpen begyakoroltunk, vagy lehetünk merészek is, és egy teljesen egyedi lakomával készülhetünk. Hogy melyik a legjobb megoldást ezt mindenkinek magának kell mérlegelni.

Fotó: Flickr

Milyen ételeket fogyasztunk Valentin-napkor

Vessük be a legalapvetőbb szabályt: az eper pezsgő kombinációt, az mindig bejön. Ha pedig tényleg komoly hatást szeretnénk gyakorolni a párunkra, biztosra kell mennünk és felhasználni az összes afrodiziákumot, ami belefér a vacsora kereteibe. Mit is jelent ez? Léteznek olyan egzotikus és egyébként teljesen alapvető alapanyagok, ízek, fűszerek, amik hangulatba hozzák az embert. Segítségükkel megfelelő hangulatba hozható a lélek, a test- és hatásaikra kifejezetten beindulhatnak a vágyak.

Fotó: Flickr

Néhány afrodiziákum, amit használhatunk. Elsőként természetesen a csokoládét kell említeni és minden süteménnyel, melyekkel kellemesen édes telitalálatunk lehet. Használjunk banánt, mézet, mandulát, ánizst és vaníliát, kifejezetten érdemes fahéjat, bazsalikomot, babérlevelet, vagy éppen spárgát használni. Bár megoszlanak az ízlések, a gyömbér használata akár ételben, akár italba téve, tévedhetetlen vágyfokozó! Ezek egyértelműen erősíti a szerotonin az az a boldogság hormon termelését szervezetünkben.

Tuti tipp pláne a pezsgő mellé a kaviár, mely egyrészről nem mindennapi étel, másrészről kedély és erőnlétfokozó, sőt nem mellesleg potencianövelő hatással is bír. Ha pedig már itt tartunk, a tenger gyümölcsei vacsora Valentin-napkor- általában mindenkinek bejön. Mivel magas a jód, foszfor és cink tartalmuk, a rákoknak, kagylóknak, csigáknak, osztrigáknak, különlegesen vágyfokozó hatást tulajdonítanak.

Fotó: Flickr

Az egyik legegyszerűbb alapanyag- a petrezselyem- használatát semmiképp ne hagyjuk ki a menüből.  Serkenti a vérkeringést, ezért nem csak kellemes ízfokozó, frissítő hatású, hanem a vágyak felkorbácsolásában is nagy segítségünkre lehet.

Akik szeretik a kissé csípős ízeket, azoknak ajánlott a Chilipaprika használata, mivel vérkeringés fokozó hatása van, és nagyban segít a vágykeltésben.

Bár nem könnyű bele tenni egy ételsorba és inkább tea formájába vagy esetleg egyes koktélokhoz passzol-az nem más, mint a ginzeng gyökér! Emelni tudja a nemi teljesítményt a férfiaknál és a nőknél is.

Receptajánló – Pallag Dávid Séftől Egyszerű gyorsan elkészíthető és biztos a siker!

Fehérboros feketekagyló narancsolajjal

Hozzávalók: 500 gr fekete kagyló, 1 dl száraz fehérbor (virágosabb, illatosabb), 50 gramm Vaj (rendes vaj), 2 db echalot hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 250 gramm narancs, 125 ml olívaolaj, Petrezselyemzöld

A narancs héját egy hámozó segítségével vékonyan lehúzzuk, és a lehető legkisebb forralónkba tesszük úgy, hogy az olivaolaj ellepje. Lassú tűzön minimum 20 percig pötyögtetjük ügyelve, hogy a narancs ne barnuljon meg. Ha ezzel elkészültünk, hagyjuk hűlni, és turmix vagy botmixer segítségével mixeljük össze az olajat a narancs héjával. Amint ez megvan, szűrjük át egy ruhán, vagy erre alkalmas anyagon úgy, hogy a narancs darabok ne kerüljenek bele az olajba. Felhasználásig tegyük félre!

Hagymákat megpucoljuk, az echalot hagymàt vékony karikára vágjuk, a fokhagymát szintén vékonyan szeleteljük.

Vajat kisebb kockákra vágjuk.

A kagylókat, ha kell, megtisztítjuk (páncélon lévő szennyeződéseket eltávolítjuk), amelyik kinyílt állapotú, azokat kidobjuk. Egy lábast fedővel teszünk a tűzre, amiben kényelmesen elfér és magas hőmérsékleten hevíteni kezdjük. Innentől begyorsulnak a dolgok, legyen minden alapanyag kéznél, és csak dobáljuk bele a dolgokat a lábosba.

Ha már elég meleg, bedobjuk a kagylót, fedőt rátesszük. Fél perc elteltével mehet bele a fehérbor, és újra lefedjük. Újabb fél perc múlva mehetnek a hagymák, fedőt megint visszatesszük! A lábost picit mozgassuk, mint amikor bográcsozunk, hogy minden alapanyag a helyére kerüljön. 1 perc múlva mehet a vaj kocka, és a tűzről levéve fedővel körkörösen mozgatjuk, rázogatjuk a lábost, hogy a vaj szépen eljusson mindenhová, és emulgeálódjon a fehérboros hagymás kagylós lével.

Mielőtt tálalunk, locsoljuk meg pár evőkanál általunk készített narancsolajjal, forgassuk össze, hogy mindenhova jusson, és akár a lábosból kiszedve, vagy benne hagyva díszítsük petrezselyemmel, fogyasszunk hozzá friss kenyeret és öblítsünk a maradék borral!

Szerző: Budafoki Tamás 

Mitől szeretünk meg egy éttermet

Hogyan süssünk steak-et

Gluténmentes és különleges fánkok – nem csak farsangra

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!