spot_imgspot_img
spot_img

Vágyfokozó Valentin-napi lakomák – A séf receptje

-

Article Top Ad (AdSense)

Immár nálunk is komoly hagyománya van a szerelmesek ünnepének, sokan ilyenkor rózsaszín ködben úsznak, elfeledik a problémákat és csak választottuk boldogsága kerül előtérbe. Kifejezetten kedves és aranyos tud lenni ez a valentin-nap, vele együtt a vacsora és a főzés öröme. 

Ünneplőbe öltöztetik a szívüket és a kapcsolódás, a megélés fontosabbá válik, mint az év többi napján. Bevett szokás, hogy a szerelmespárok együtt étkeznek, elköltenek egy romantikus vacsorát, ahol a gyertyafény mellett, boldog pillanatokat élnek meg egymással.

Fotó: Pixabay.com
A Valentin-nap megünneplése számos formában lehetséges. Azok, akik már együtt élnek, a legaranyosabb kedveskedés a reggeli. Ki nem szereti, ha ágyba kapja a kávét és a süteményt? Ezzel máris rózsaszínűvé varázsolhatjuk reggelünket. A legtöbben persze az esti időpontot választják, hiszen már lezajlott a napi rohanás, nyugodt körülményeket tudunk teremteni, és tényleg egymásra figyelhetünk.

Sokan erre az alkalomra éttermekben foglalnak asztalt, kényelmesebbé varázsolva az estét. A jelen helyzet sajnos gátat szab ennek, nem lehet beülni éttermekbe, de ettől függetlenül számos ajánlattal álltak elő, például a házhoz rendelhető, vagy éppen elviteles ünnepi menükkel.

Fotó: Pixabay.com

Milyen ételeket fogyasztunk, főzünk Valentin-nap alkalmával

Az eper és a pezsgő alapvető kombinációja ilyenkor mindig bejön, de ha tényleg személyesre szeretnénk párunknak tenni az estét, irány a konyha. Ha mindenki a főzőtudománya mértékében kihozza magából a legtöbbet, akkor a Valentin-napi este felejthetetlenné varázsolható. Biztos mindenki hallotta már azt a kifejezést, hogy afrodiziákum. Vannak olyan alapanyagok, ízek, fűszerek, amivel elbódítható kedvesünk, mivel hatást gyakorolnak a kedélyérzetre, és pozitívan tudják befolyásolni a vacsora után történő párok közt zajló kémiai folyamatokat.

Érdemes tehát a következő alapanyagokban gondolkodni, mivel mind afrodiziákum: csokoládé, banán, spárga, méz, bazsalikom, mandula, ginzeng, sáfrány, ánizs, babérlevél, vanília. Csak néhány példa, de bárki gyorsan kiokosíthatja magát a kapcsolódó irodalomból.

Fotó: Pixabay.com

Petrezselyem: Apoil nevű illó olajat tartalmaz, mely serkenti a vérkeringést. Ízfokozó és vágykeltő hatású.

Zeller: Intenzív illatanyaga révén izgató hatású, és amit sokan nem tudnak róla, hogy nem csak a húgyutakra van jótékony hatása, hanem a méhet is izgatja.

Fahéj, vanília: Elengedhetetlen a Valentin-napi menüből az édesség. Ha belevágunk bármilyen desszert elkészítésébe, ezt a két alapanyagot használjuk. Vágyfokozó hatásuk már évszázadok óta ismert.

Fotó: Pixabay.com

Chilipaprika, gyömbér, cayenne-bors: Felpezsdítik a vérkeringést, és fokozzák az érzékiségre való lelki nyitottságot.

Szerecsendió: Kesernyés ízű fűszer, amit reumára is alkalmaznak. A benne található illóolajak idegnyugtató és hangulatjavító hatásúak. A növényből készített olaj enyhén bódító hatású.

Avokádó: Energiával látja el a szervezetet, ezáltal elősegíti a termékenységet.

Kaviár: Kedélyjavító, erőnlétfokozó. Megszünteti a szexuális fáradtságot, és potencianövelő.

Ánizs: Élénkítő hatása miatt, ha egy kellemes, melengető teát szeretnénk főzni, ezt ki ne hagyjuk belőle.

Csokoládé: Rengeteg energiával tölti fel a szervezetünket, a kedélyünket javítja. Fontos, hogy legalább 70%-os kakaó tartalommal rendelkezzen a felhasznált csokoládé. Mikor szerelmesek vagyunk, phenethylaminet, és tryptophant termel a szervezetünk, ami megtalálható a csokoládéban.

Ginzeng gyökér: Fokozza a libidót és a hálószobai teljesítményt. Növeli a szexuális izgalmat. Teaként könnyen alkalmazható.

 

 

Fotó: Pixabay.com

Elmaradhatatlanok a tenger gyümölcsei a valentin-napi ételeknél

A történelem legismertebb, vagy leghírhedtebb csábítója, Casanova is előszeretettel használta az ételeket csábításra.

Fennmaradt jegyzetek alapján tudjuk, hogy ő például reggelire minimum negyven kagylót elfogyasztott, és ezáltal csak úgy ragadtak rá az asszonyok.

A Valentin-napi menüből kihagyhatatlanok a tenger gyümölcsei, két okból kifolyólag. Mivel hazánkban ritkán fogyasztunk ilyesmit, máris különleges hangulattal töltjük meg a vacsorát, és meg tudjuk vele alapozni a bensőséges hangulatot. A másik fontos tényező, hogy a tengeri herkentyűknek magas a jód, foszfor, és cink tartalma. Használjunk tehát a vacsorához különleges alapanyagokat, rákot, kagylót, csigákat, osztrigát, ezeknek különlegesen vágyfokozó hatást tulajdonítanak.

 

Receptajánló

 Pallag Dávid Séf / Rutin Gasztrolubickoló Budaörs

Fehérboros feketekagyló narancsolajjal

Fotó: Pallag Dávid séf

Próbáld ki Te is a receptet! Lepd meg a kedvesed, Valentin-nap alkalmából

 Hozzávalók:

500 gr fekete kagyló

1 dl száraz fehérbor (virágosabb, illatosabb)

50 gramm Vaj (rendes vaj)

2 db echalott hagyma

1 gerezd fokhagyma

250 gramm narancs

125 ml olívaolaj

Petrezselyem zöld

A narancs héját egy hámozó segítségével vékonyan lehúzzuk, és a lehető legkisebb forralónkba tesszük úgy, hogy az olivaolaj ellepje. Lassú tűzön minimum 20 percig pötyögtetjük ügyelve, hogy a narancs ne barnuljon meg. Ha ezzel elkészültünk, hagyjuk hűlni, és turmix vagy botmixer segítségével mixeljük össze az olajat a narancs héjával. Amint ez megvan, szűrjük át egy ruhán, vagy erre alkalmas anyagon úgy, hogy a narancs darabok ne kerüljenek bele az olajba. Felhasználásig tegyük félre!

Hagymákat megpucoljuk, az eschalott hagymàt vékony karikára vágjuk, a fokhagymát szintén vékonyan szeleteljük. Vajat kisebb kockákra vágjuk.

A kagylókat, ha kell, megtisztogatjuk (páncélon lévő szennyeződéseket eltávolítjuk), amelyik kinyílt állapotú, azokat kidobjuk. Egy lábast fedővel teszünk a tűzre, amiben kényelmesen elfér, és magas hőmérsékleten hevíteni kezdjük. Innentől begyorsulnak a dolgok, legyen minden alapanyag kéznél, és csak dobáljuk bele a dolgokat a lábosba.

Ha már elég meleg, bedobjuk a kagylót, fedőt rátesszük. Fél perc elteltével mehet bele a fehérbor, és újra lefedjük. Újabb fél perc múlva mehetnek a hagymák, fedőt megint visszatesszük! A lábost picit mozgassuk, mint amikor bográcsozunk, hogy minden alapanyag a helyére kerüljön. 1 perc múlva mehet a vaj kocka, és a tűzről levéve fedővel körkörösen mozgatjuk, rázogatjuk a lábost, hogy a vaj szépen eljusson mindenhová, és emulgeálódjon a fehérboros hagymás kagylós lével.

Mielőtt tálalnánk, locsoljuk meg pár evőkanál általunk készített narancsolajjal, forgassuk össze, hogy mindenhova jusson, és akár a lábosból kiszedve, vagy benne hagyva díszítsük petrezselyemmel, fogyasszunk hozzá friss kenyeret és öblítsünk a maradék borral!

Jó étvágyat, szép estét!

Képek: Pixabay.com

Cikkeink hasonló témában:

Csábító édességek, finom desszertek a szerelmesek napjára

Fánk receptek nem csak a farsangi szezonra

Mit várnak a férfiak a Valentin-naptól?

7 szexi fehérnemű Valentin-napra

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!