spot_imgspot_img
spot_img

Vad ízkombinációk és merész formák – Gerényi Róbert tortacsodái

-

Article Top Ad (AdSense)

Gerényi Róbert az Ide süss! magyar televíziós cukrászverseny 2. évadának győztese. Ő az Ekubo Cake Design megálmodója és megteremtője. A merész ízkombinációjú finomságai a minimalizmus és letisztult elegancia jegyében készülnek. Tortakreációi egyedülállóak mind ízükben mind megjelenésükben. Vele beszélgettünk formákról, ízekről és magáról a misztikus márkanévről is.

 

– Hogyan kerültél a desszertek világába? Mikor kezdett el érdekelni a sütés?

– Mindig édesszájú voltam. Édesanyám nem nagyon sütött, bár főzni nagyon jól tudott. Karácsonykor hiányoztak az asztalról a sütiösszeállítások. Szerettem volna a családnak én készíteni ilyeneket. Elkezdtem kísérletezni még a főiskolás évek alatt a karácsony előtti időszakban. Aztán karácsony után is megmaradt ez a hobbim. Kifejezetten a torták érdekeltek. Először szülinapokra vittem, aztán már megrendelésekre készítettem őket.

esküvői torta
Gerényi Róbert Ekubo Cake Design kép: Ekubo Cake Design

– Hogyan nőtte ki magát ez a szenvedély vállalkozássá?

– Az esküvői tortadizájn mélyebben érdekelt. Barátok unszolására indítottam el a saját bizniszem. Egyszemélyes vállalkozás vagyok. 2015-ben mentem ki először esküvő kiállításra. Most már kevésbé az esküvőkre koncentrálok. Itthon ugyanis még nem igazán tudom érvényesíteni a stílusomat az esküvők világában, ahol a klasszikus és vintage stílus dominál a tortáknál.

Gerényi Róbert Ekubo Cake Design kép: Ekubo Cake Design

– Szerepeltél egy televíziós cukrászversenyben is.

– 2018 tavaszán az Ide süss! című televíziós cukrászverseny 2. évadát megnyertem, ahol a fő feladat a verseny végén egy háromemeletes esküvői torta elkészítése volt.

– A tortáid olyanok, mintha modern lakberendezési tárgyak lennének. Hogy találod ki őket?

– Van, hogy a megrendelők nevezik el a tortáimat fantázianeveken, tárgyakra asszociálnak, például törött gipszkarton, betonkocka. Engem először a forma ragad meg, s utána gondolkodom azon, hogy milyen eszközzel tudom megkreálni.

Építészeti megoldásokból gyakran veszek ötleteket. A textúrákkal is szeretek kísérletezni. Minden technológia érdekel, amivel még egy kicsit vissza tudok venni, hogy meghökkentően minimál legyen a végeredmény. Csak a stratégia pontokon helyezek el díszeket.Úgy lett kialakítva a kollekció, hogy külön veszem a dizájn részét, és az íz részét, ezeket egyedileg lehet összepárosítani.

A tortadobozaim is egyediek, átlátszóak, elegánsak. Ez is újdonság itthon, hogy bele lehet látni a dobozba, a csomagolásba.

 

– Kik rendelnek a tortáidból?

– A legtöbb megkeresésem szülinapi tortákra van. 2021-től előre kitalált dizájnok alapján egy repertoárt hoztam létre, ebből lehet választani, ez a vonal nagyon népszerű. Érdekes módon sok a férfi megrendelőm. Gyakori, hogy az ünnepelt férfi magának rendeli meg a tortát. De sok feleség is szerzett már örömet a kreációimmal a férjének. Az évek alatt azt tapasztaltam meg, hogy az építészek különösen kedvelik a munkáimat. Építésznek és építészirodának is készítettem már szülinapi megrendeléseket. Célom, hogy egy olyan réteget szólítsak meg, aki érzékeny a dizájnra. A minimialista vonalat kedvelők értékelik legjobban a munkáimat.

Hálás vagyok az eddigi megrendelőimnek, vevőimnek a sok támogatásért, és a bizalomért, hogy az Ekubo-t választották, hogy emelje az ünneplésük fényét.

Ekubo torta
Gerényi Róbert Ekubo Cake Design kép: Ekubo Cake Design
esküvői torta
Gerényi Róbert Ekubo Cake Design kép: Ekubo Cake Design

– Ízélményekben is egyediek a tortáid. Milyen ízösszeállításaid vannak?

– Ami a megrendelőknek legjobban bejön mostanában, az a baileys-tejcsoki-málna. Ez a torta savanyú málnabetéttel praliné ropogóssal készül. A repertoárban megtalálható a krémtúró-barack-tökmag, és Pina Colada ízesítés is. Vannak merészebb párosításaim, kombinációim is, mint a mangó-fekete szezám vagy az uborkás-matcha teás-fehércsokis. Olyan ízeket szeretek behozni, amilyenekre még senki nem gondolt.

– A megjelenés mellett a textúrák és az alapanyagok is fontosak. Mikkel dolgozol?

– A tortáim inkább tejszín alapúak, nem vaj. Könnyebb az ízélmény, ha kevesebb vajkrémet használok. A francia mousse tortákra jellemző krémes állagot és a roppanós textúrák találkozását kedvelem. Gluténmentesség minden ízkombónál adott, kérhetőek a torták így is. A laktózmentesség is biztosítható. De nem csinálok se vegán tortát, se tejcukorérzékenyeknek, mert nem tudok olyan technológiát, amivel ez prémium minőségben megoldható lenne.

esküvői torta
Gerényi Róbert Ekubo Cake Design kép: Ekubo Cake Design

– Misztikusan hangzik a márkád neve. Honnan jött az Ekubo elnevezés?

– Az Ekubo egy személyes kötődésből, élményből jön. Szeretem az Egy gésa emlékiratai könyvet, ebben olvastam a japán kultúráról és a gésákról. A tanuló gésák, amikor nővé érnek, áruba bocsájtják a szüzességüket, ami hatalmas megtiszteltetés annak, aki végül elnyeri. A potenciális jelölteknek egy ekuboval, egy különleges süteménnyel hozzák a tudomására, hogy készen állnak a mizuagéra, szüzességük elvesztésének ceremóniájára. Innen jön a név. Amikor kitaláltam a nevet, még a vállalkozásom kötődött az esküvőkhöz. Az Ekubo megnevezés egyedi, rövid, megjegyezhető, ahogyan a tortáim formavilága is.

Itt megtekinthetők az izgalmas dizájnú torták: https://ekubocakedesign.com/

Szerző: R. Szabó Zsuzsa

Kapcsolódó cikkek:

Elképesztő tortacsodák és élethű arcok egy kreatív cukrászmestertől

Extravagáns és merész bútorok

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!