spot_img
spot_img
spot_img

Vacsora váratlan fordulatokkal-emeli a tétet a séf

-

Article Top Ad (AdSense)

Az esztergomi 42 Restaurant & Bar két évvel ezelőtti nyitása óta többször változtatott már gasztrokoncepcióján. Fine dining stílusban készülő ételeiket a tálalás és a szerviz szempontjából is emeltebb módon prezentálják, nyár közepe óta kizárólag vacsoraidőben. A séf, Barna Ádám szerint most érett össze igazán a gondolat és a tartalom, mit tud igazán nyújtani a hely a vendégeknek. A változásnak köszönhetően így végre arra fókuszálhat, amire szeretne. A cél, hogy a vacsora folyamán valóban minden tányéron várja a gasztronómiáért rajongókat egy kis varázslat és valami váratlan. 

Barna Ádám konyhája a hagyományokból merítkezik, miközben a nagyvilágról mesél. A világlátott séf az ételsor megalkotásakor nemcsak utazásaiból inspirálódik, de közvetlen környezetéből is. Olyan meglepetéseket rejt el az ételsorban, amelyeket csak a vacsora elfogyasztása során fed fel a vendégek előtt. 

restaurant & bar séf

 

„Mindig is jellemző volt a konyhámra a kitekintés. Sokat, sokfelé utazhattam, Magyarország mellett három országban éltem még, ahol rengeteg impulzus ért. Tapasztaltam az ázsiai, afrikai vagy grúz piacok hangulatát, nem ismeretlen számomra az európai csúcséttermek világa vagy a dubai nagyvilági életérzés. Ezzel párhuzamosan ott van az életemben egy klasszikus vidéki élet, a kora reggeli kertészkedés például a 42 Duna parti kertjében. Ez is ugyanúgy hat rám. Ennek a két dolognak a kettőssége most még hangsúlyosabban, szabadabban jelenik meg a kínálatban így, hogy csak az estékre és menükre koncentrálunk” – meséli Barna Ádám séf. 

Elmondása szerint egy minden eddiginél izgalmasabb, vibrálóbb, élményközpontú konyha jött létre. Az élmény pedig együtt születik a vendéggel, mert minden fogásnak ő is konkrétan a részese, és nem csak annyiban, hogy megeszi, ami a tányérján van.

restaurant & bar séf

 

„Amikor megnyitottunk két éve, még bisztróban gondolkodtunk. Majd bezárt az étterem és egy sokkal emeltebb, nagyvilágibb térélmény jött létre az átalakítás után. Márványasztal, réz és arany elemek csillogása a pultban, nehezebb, puhább kárpitok használata határozza meg a hangulatot. Drámaibb az összhang. Ehhez alkottam meg a gasztronómiai kínálatot” – mondja a kihívásról a séf. „A látszat és a valóság kettőssége vezérelt végig. Nem akarok minden titkot elárulni. De mi van, ha az asztalon lévő váza nem pusztán dekoráció? Ha a benne lévő növényre szükség van egy bizonyos ponton. Ha a vázában nem víz van, hanem egy mártás? Ha a kövek, nem is kövek? És még sorolhatnám. Szeretem a vendégek arcán látni a csodálkozást miközben haladunk előre az este folyamán.” 

Tekintélyes múltú champagne ház választotta partnerének az esztergomi éttermet.  

A 42 Restaurant & Bar valóban még számtalan különleges, felfedezésre szánt elemet rejt magában. Az esztergomi étterem 2022-ben az egyik legnagyobb múltú birtok, a Charles Heidsick Champagne ház magyarországi hivatalos nagykövete lett. Ennek köszönhetően olyan tételek is elérhetők náluk, melyeket nem hoznak be másként a magyar piacra, és ha mégis, csak nagyon limitált mennyiségben. 

restaurant & bar séf

 

Idén 200 éves a ház alapítója, Amerikában illetve Franciaországban ezt komoly ünnepség kíséri. Magyarország sajnos a területe miatt nem annyira nagy piac a champagne házaknak, így kevesebb mennyiséget tud kapni, mint a többi ország. A ház magyarországi nagyköveteként a 42 kivételezett helyzetben van. 

Koppenhága, Modena, Esztergom 

restaurant & bar séf

 

“A világ más országaiban a legjobb éttermek nem csak az adott ország fővárosába koncentrálódnak” – fejti ki Varga Sándor, a 42 tulajdonosa, aki a séfhez hasonlóan szintén folyamatosan utazik. „Igyekszem nagyon sok Michelin csillagos étteremben megfordulni a világon. Azt tapasztalom, hogy az, hogy milyen egy jó étterem vidéken és a városban, nem válik el annyira egymástól. Egy igazi világutazó nem címkézi az éttermeket ennek megfelelően. Mi a 42-vel nem a vidékiségre, mint egyfajta azonnali identifikáló tényezőre helyezzük a hangsúlyt. A mi vidékiségünk legfeljebb az irányítószámunkban jelenik meg. Nem az számít, hogy a 42 vidéken van, és ettől valamilyen. A minőségi élmény nyújtása a lényeg. Ez a világban a legjobb éttermek jellemzője, legyenek bárhol, akár nagyvárosban, akár egy kis faluban, akár Koppenhágában, akár Modenaban vagy a mi esetünkben Esztergomban.” – foglalja össze a 42 filozófiáját Varga Sándor tulajdonos. 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hogyan válasszunk projektort otthoni mozizáshoz?

A házimozi élmény ma már nemcsak a tágas nappalik kiváltsága. Egy modern projektor segítségével a legkisebb szoba is pillanatok alatt hangulatos mozivá alakítható. De milyen típusú projektort érdemes választanunk, ha a hely szűkös, ugyanakkor a képminőség terén nem szeretnénk kompromisszumot kötni? Cikkünkben segítünk eligazodni a projektorok világában!

Női téli csizmák – milyen fazonok divatosak ebben a szezonban?

A hideg évszak beköszöntével a megfelelő lábbeli nemcsak praktikus kiegészítő, hanem a téli öltözék egyik központi eleme is. Az aktuális divat sokszínűsége lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a stílusának és igényeinek leginkább megfelelő csizmát. Idén a női téli csizmák divatja az elegancia és a kényelem tökéletes egyensúlyára helyezi a hangsúlyt.

Hótaposók – megbízható cipők a család minden tagjának a zord időben

Amikor beköszöntenek a hideg hónapok, a megfelelő lábbeli kiválasztása kulcsfontosságúvá válik kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Nem csupán a fagyos időjárás és a csúszós utcák jelenthetnek kihívást, de a latyak, a hó vagy az eső is megnehezítheti a mindennapos közlekedést. Ilyenkor jön jól egy strapabíró, meleg és vízlepergető cipő, amelyben nem csak biztonságosan járhatunk, de a komfortérzetünk is megmaradhat. A hótaposók pont ezt a célt szolgálják: a család minden tagja számára ideális megoldást kínálnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!