Utcanévtáblák – a legrövidebb név

-

Gondoltál már arra miért nevezik az utcádat úgy, ahogy? Eszedbe jutott már kiről, miről nevezhették el? Számtalan oka lehet és annál több érdekességet is rejt az utcatábla története. A téma több epizódot is érdemlő. Az első részben utánajártunk, hogy egyáltalán eddig mi történt az utca táblákkal és most miért olyanok, amilyenek.

Fotó: Pixabay

Miért van kiírva pont ez a név az utcanév táblára? Miért cserélik le a neveket? Egyáltalán mikortól nevezik el az utcákat? Most megtudhatod.

Fotó: Pixabay Az utca maga a történelem.

A legrövidebb nevű utca: Ó

Az Ó utcánál nem létezik rövidebb nevű utca a városban, hacsak nem hozzá hasonlóan neveztek el utcát a ABC-betűi alapján. Az még elképzelhető, hogy a számokat megjelenítő utcák sorában 1-2-3-4…stb. utca vetekedhet vele, de az ugyebár már nem betű. Összeköti a Jókai utcát a Bajcsy-Zsilinszky úttal, tehát egyáltalán nem olyan rövid, mint a neve.
Története természetesen régmúltra tekint vissza, egészen XVIII. századig. Eredetileg Alt Gasse (Régi utca) nevet viselő köztér Neu Gasse, azaz Új utca néven kezdte pálya az az ‘ utcafutását ‘. Érdekesség, hogy a Terézvárosban szinte megszokássá vált akkoriban, hogy minden újonnan nyitott utcát, ami a városfejlesztések által létrejött, új utcának tituláltak a köznyelvben. Ahogy a város terjeszkedett, egyre másra új utak, utcák, városrészek alakultak ki. Miután már lett nála is újabb nyilván el kellett nevezni valahogy, és így egyre-másra változtak a nevek. 1786-volt az a dátum mikor már nem lehetett az újonnan kialakult utcák közé sorolni. Már csak azért sem, mert létrejött mellette párhuzamosan az új Új-utca- mai nevén Zichy Jenő utca. Tehát valahogy el kellett nevezni.

Fotó: Pixabay

Többféle név is kavargott ettől kezdve. Majd 100 év elteltével 1800-as évek vége felé legfőképpen a magyarosítások korszakában, lerövidítették, átalakították az akkori neveket. Így lett az új-ból Ó-utca, amit a mai napig visel. Ezzel persze bár nem tudatosan, de létrejött az egyik legrövidebb nevű budapesti utca.

Fotó: Pixabay Lány az utcán

Az egyik legismertebb történés az Ó-utca kapcsán, 1994. február 4-én történt. Ugyanis összeomlott egy lakóház Budapest VI. kerületében. Az Ó utca 24. tragédiája rádöbbentette az illetékeseket arra, hogy Budapest épületeinek állapotfelmérése immáron elkerülhetetlen. Nagyon sok esetben végeztek ezeken a régi épületeken olyan átalakításokat, amiknek statikai alapjait nem teremtették meg.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Flick

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!