spot_imgspot_img
spot_img

Utcanévtáblák – a legrövidebb név

-

Article Top Ad (AdSense)
Gondoltál már arra miért nevezik az utcádat úgy, ahogy? Eszedbe jutott már kiről, miről nevezhették el? Számtalan oka lehet és annál több érdekességet is rejt az utcatábla története. A téma több epizódot is érdemlő. Az első részben utánajártunk, hogy egyáltalán eddig mi történt az utca táblákkal és most miért olyanok, amilyenek.
Fotó: Pixabay
Miért van kiírva pont ez a név az utcanév táblára? Miért cserélik le a neveket? Egyáltalán mikortól nevezik el az utcákat? Most megtudhatod.
Fotó: Pixabay Az utca maga a történelem.

A legrövidebb nevű utca: Ó

Az Ó utcánál nem létezik rövidebb nevű utca a városban, hacsak nem hozzá hasonlóan neveztek el utcát a ABC-betűi alapján. Az még elképzelhető, hogy a számokat megjelenítő utcák sorában 1-2-3-4…stb. utca vetekedhet vele, de az ugyebár már nem betű. Összeköti a Jókai utcát a Bajcsy-Zsilinszky úttal, tehát egyáltalán nem olyan rövid, mint a neve.
Története természetesen régmúltra tekint vissza, egészen XVIII. századig. Eredetileg Alt Gasse (Régi utca) nevet viselő köztér Neu Gasse, azaz Új utca néven kezdte pálya az az ‘ utcafutását ‘. Érdekesség, hogy a Terézvárosban szinte megszokássá vált akkoriban, hogy minden újonnan nyitott utcát, ami a városfejlesztések által létrejött, új utcának tituláltak a köznyelvben. Ahogy a város terjeszkedett, egyre másra új utak, utcák, városrészek alakultak ki. Miután már lett nála is újabb nyilván el kellett nevezni valahogy, és így egyre-másra változtak a nevek. 1786-volt az a dátum mikor már nem lehetett az újonnan kialakult utcák közé sorolni. Már csak azért sem, mert létrejött mellette párhuzamosan az új Új-utca- mai nevén Zichy Jenő utca. Tehát valahogy el kellett nevezni.
Fotó: Pixabay
Többféle név is kavargott ettől kezdve. Majd 100 év elteltével 1800-as évek vége felé legfőképpen a magyarosítások korszakában, lerövidítették, átalakították az akkori neveket. Így lett az új-ból Ó-utca, amit a mai napig visel. Ezzel persze bár nem tudatosan, de létrejött az egyik legrövidebb nevű budapesti utca.
Fotó: Pixabay Lány az utcán
Az egyik legismertebb történés az Ó-utca kapcsán, 1994. február 4-én történt. Ugyanis összeomlott egy lakóház Budapest VI. kerületében. Az Ó utca 24. tragédiája rádöbbentette az illetékeseket arra, hogy Budapest épületeinek állapotfelmérése immáron elkerülhetetlen. Nagyon sok esetben végeztek ezeken a régi épületeken olyan átalakításokat, amiknek statikai alapjait nem teremtették meg.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Flick

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!