Utcanév táblák: Nők a nevek mögött 1.

-

Az utcanevek és közterületek elnevezéséről több furcsaság is megfigyelhető. Vannak érdekes, vagy vicces nevek, amikkel később foglalkozni is fogunk. Ami viszont feltűnő, hogy ha személyről neveznek el utcát, teret, túlnyomó többségben férfi nevekkel találkozhatunk. Pontosan ezért, most megmutatjuk azokat a hölgyeket és történetüket, akikről mégis közterületek lettek elnevezve. Vannak köztük ismertek, akikről már mindenki hallott, de akadnak olyanok is, akiknek bizony utána kellett járni.

Fotó: Flickr

Érdekes

Oly érdekes, hogy sok név mögött mérhetetlen tapasztalat, megdöbbentő életút rejtezik. Számos ember, hölgy tette fel életének minden pillanatát arra, hogy elveinek, a nemzetnek, és az általa képviselt nézeteknek hangot adjon. Még akkor is, ha a kor szellemisége, politikai hovatartozása, vagy éppen vélt vagy valós nézetei nem voltak megfelelőek. Az ő nevüket viselő közterületek viszont ékes példái annak, hogy bármilyen életet is élünk, bármilyen elvekkel tudunk azonosulni, a tenni vágyás és az elhivatottság, csakis érdem lehet. Olyan érdem, mely felemelheti a nemzetet, és utat mutathat a jövő nemzedékeinek.

Fotó: Flickr

Blaha Lujza

A Blaha Lujza tér, ami olyan nevet visel, ami meghatározója volt az akkori színpadi életnek. Büszkék lehetünk, hogy a „férfisoviniszta” utcanevek között azért felsejlenek olyan nevek, amik nőket jeleznek. Bár sokaknak már fogalmuk sincs kikről van szó. Azon kevés nők közé tartozik, akinek még életében megadatott, hogy utcát/teret neveznek el róla. Hetven éves volt, mikor ez a csodálatos dolog megtörtént, és 1920-ban megtisztelték életművét, művészetét azzal, hogy Budapest egyik közterületét nevezték el róla. Nem is volt túlságosan véletlen, hiszen a Nemzeti Színház tagjaként szinte a fél életét töltötte a környéken, másrészt pedig roppant közel lakott. Halála után sem volt másként az a kultusz amit felépített életében, mint a nemzet hangja. Azon kevés terek közé tartozik, amit hála istennek semmilyen politikai változás nem érintett és azóta sem nevezték át! Reméljük így is marad!

Fotó: Flickr

Jászai Mari tér

Jászai Mari, született Krippel Mária, magyar színésznő, a Nemzeti Színház nagyasszonya, az egyik legnagyobb magyar tragika. A magyar Shakespeare-játszás egyedi átadójaként, a kor művészet értő nemzedékei borultak a lába elé. Sokan ezen kívül a 19. század egyik legnagyobb írónőjéneként tartják számon. A régi világ ünnepelt színművésznőjeként

Fotó: Wikipédia

rajongás és tisztelet övezte, nem csak pályáján, hanem a magánéletében is. A kor dívája volt, kifogástalan stílus érzékkel jelent meg bárhol és bármikor. Hogy a neve továbbra is a köztudatban maradt, az nyilván a nevét viselő térnek is köszönhető. Igaz, a Jászai Mari tér méretei korántsem nevezhetők impozánsnak, de cserébe legalább Budapest egyik forgalmas és kimondottan szép részén található, amit nehéz elkerülni. Büszkék lehetünk mi magyarok,hogy egy ilyen ember nevét viselheti már régóta ez a tér.

Kéthly Anna tér

Kéthly Anna arról nevezetes, hogy a magyar az Országgyűlésben a második női képviselő! Ez mellet ő az egyetlen olyan női politikus, akiről közteret neveztek el Budapesten. Kéthly Anna egy teljesen egyszerű, mondhatni munkáscsaládba született. Politikai pályafutása 1917-ben kezdődött, Magyar Szociáldemokrata Párt soraiban, és bár baloldali elkötelezettségéhez kétség sem fért, a Tanácsköztársaságot és a terrort ő is elítélte. A politikai pályafutás mellett újságírói tevékenységet is folytatott, főszerkesztőként,

Fotó: MTI Archívum

publicistaként, számtalanszor kifejtette a véleményét a kor helyzetéről. Felettébb érdekelte a nők társadalomban betöltött szerepe, hiszen az emancipáció, a női egyenjogúság élharcosaként sokszor felszólalt. Az 1949-es elszámoltatások következtében elkobozták vagyonát és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, mivel óriási népszerűségre tett szert, az általánosan kirobbant szimpátia tüntetések miatt, végül házi őrizetbe került. Viharos időszak után, Bécsbe távozott, ahonnan soha nem jött többet haza. Utolsó éveiben Brüsszelben találta meg magát, ahol a londoni Népszava főszerkesztőjeként dolgozott!

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: MTI archívum, flickr

Utcanév táblák – történetek – a Váci utca

Utcanév táblák – történetek – a kezdet

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!