spot_imgspot_img
spot_img

Út a tudatos vásárlás felé

-

Article Top Ad (AdSense)

Eddig sem volt egyszerű beosztani a keresetünket, de most már tényleg alaposan át kell gondolnunk, hogy mire költünk. Már a létszükségletek kimeríthetik a pénztárcánkat, mégis van, hogy ennek ellenére körülnéznénk pár ruhaüzletben. Szeretném felhívni a figyelmet a tudatos vásárlásra, amelynek elsajátításával nem azt érezzük majd, hogy megfosztjuk magunkat valamitől, hanem ellenkezőleg, néha megajándékozzuk magunkat. Nem az a célom, hogy vásárlásra buzdítsak bárkit is, csak bemutatom, hogyan csinálhatjuk okosabban, előnyösen, hogy mi járjunk vele jól, ne csak az üzletek.

Először vásárolj a saját szekrényedben!

Nem kell, hogy óriási káosz legyen, sokszor a kisebb rendetlenségben is elvesznek olyan ruhadarabok, amelyeket szívesen hordanánk, de egyszerűen nem jut eszünkbe, mert nincs szem előtt. Néha egy alapos rendrakás a ruhásszekrényünkben felér egy vásárlással. Ráadásul megspórol nekünk egy utat az üzletekbe.

Egy kis rendszerezéssel azt is jobban átlátjuk, hogy miből mennyi van, mire van igazán szükségünk. Lehet azt érezzük, hogy nincs például elég pulcsink a télre, aztán a rendrakás után ott állunk hatvannégy pulcsi felett, és azt gondoljuk, mennyire jó, hogy nem vettünk egy hatvanötödiket!

Fotó: unsplash

Ne vásárolj, ha nincs rá keret!

Ha átnéztük a szekrényünket, akkor még ne fussunk az üzletekbe! Van egy nulladik lépés, amit muszáj mindenkinek figyelembe vennie a tudatos vásárláshoz. Egyszerűen, ha nem tudjuk az adott hónapban megengedni magunkat a plusz költekezést, akkor ne vásároljunk! Legyünk türelmesek, ha tudunk, akkor tegyünk félre, várjunk a leárazásokra. Semmi sem fontosabb annál, hogy melegben meg tudjon vacsorázni az egész család.

Ne vedd meg, ha nincs rá szükséged!

Ha biztosan tudjuk, hogy van rá keretünk, és valóban hiányos rendrakás után is a szekrényünk, akkor indulhat a vásárlás!

Közhely, de csak azt vegyük meg, amire szükségünk van! Rengeteg inger ér minket az üzletekben és ha nem tudatosan, konkrét tervvel állunk neki, akkor nagyon könnyen befolyásolhatóvá válunk. Az impulzív, vagyis előre nem megfontolt, a helyszínen befogadott ingerek hatására történő vásárlás leküzdésére a következőket javaslom:

  • Érkezz felkészülten! Írj egy listát arról, hogy mire van szükséged és csak azt vedd meg, ami fel van írva!
  • Limitáld a költekezést! Ha nem bízol a listás módszerben, félsz, hogy nem tudsz nemet mondani egy szép ruhára, akkor csak a szükséges összeggel indulj el vásárolni! Állíts be egy limitet a kártyádon, vagy csak annyi készpénz legyen nálad, amennyire szükséged van!
  • A 10 másodperces szabály. Többet nem fogsz hirtelen felindulásból vásárolni, ha betartod ezt a szabályt. Ha annyira megtetszett valami, hogy rögtön vinnéd is a kasszához, akkor előbb adj magadnak 10 másodpercet. Ennyi idő alatt sorolj fel 3 érvet, hogy miért van rá szükséged. Ha nem sikerül, akkor nem viheted haza!
  • Tedd fel magadnak a kérdést: „Mivel tudom felvenni?” Ha túl vagy 3 érven 10 másodperc alatt, akkor azt is gondold át, hogy milyen, már meglévő ruháiddal tudod párosítani a kiszemelt terméket. Ha kevés, vagy egyáltalán nincs opció a fejedben, akkor ne költs rá, nem fogod hordani!
  • Aludj rá! Ha másnap is még nagyon akarod azt a ruhadarabot, nincs ellene érved, akkor zöld utat kaptál! Ráadásul szinte mindig félre lehet rakatni a termékeket, így nem kell aggódnod azon sem, hogy elfogy, amíg gondolkodsz rajta.

Ne ragadj le az első lehetőségnél!

Tudatos vásárlóként konkrét elképzeléssel indulunk el az üzletekbe, de ha megtaláltuk, amit kerestünk, akkor se kapkodjunk, vegyük számításba a lehetőségeket.

Ha felpróbáltuk, tetszik a kiszemelt ruhadarab, érdemes interneten is rákeresni. Gyakran az online üzletben olcsóbban érhető el az adott termék, első vásárlásra szinte mindenhol adnak plusz kedvezményt. De nem csak az adott üzlet honlapján, de más, adok-veszek oldalakon is körülnézhetünk, ahol akár sokkal olcsóbban, használtan is hozzájuthatunk. Számunkra, és környezeti szempontból is kedvezőbb, ha nem újonnan vesszük meg. Illetve ne felejtsük el, hogy más-más árkategóriájú márkák gyakran nagyon hasonló, szinte ugyanolyan termékeket árulnak, így érdemes az alternatívákat felkeresni.

Figyeld az akciókat és a kuponnapokat!

Fotó: unsplash

Veszélyesek a leárazások, ha nem tudatosan állunk hozzájuk. Azonban, ha felkészülünk előre, akkor nagyon is jól járhatunk vele, hiszen a jól átgondolt listánkról szerezhetjük be olcsóbban a dolgokat, ráadásul előtérbe kerülnek a nagyobb kiadások, amikkel eddig csak szemezgettünk. Fontos, hogy csak azért ne kerüljön fel valami fölösleges termék a listára, mert az olcsóbb lett. Ha a kuponnapokra felkészületlenül megyünk, akkor elcsábulunk. Ez olyan, mintha éhesen mennénk bevásárolni. Ha eredetileg sem volt rajta a listán, akkor nincs rá szükségünk!

Valamit valamiért!

Ha rendelkezünk az alapdarabokkal, vannak extrább ruháink is, a hét minden napján fel tudunk venni teljesen más szetteket és még a szekrényünk is tele van, akkor valószínűleg nincs szükségünk új ruhákra. Előfordulhat azonban, hogy vágyunk a változatosságra, hogy szeretjük a divatot, ezért mégis vennénk valamit. Ebben az esetben a következő módszert alkalmazzuk: Vehetsz egyet, ha eladsz egyet! A ruhásszekrény rendben tartása és az anyagi csőd elkerülése érdekében akkor javasolt új ruhadarabot venni, ha egy régitől megválunk, eladjuk vagy elajándékozzuk. Az átadja a helyét, így nem robban fel a szekrény és a túlköltekezést is megelőzzük.

Legyél divatos egy tudatos gardróbbal!

Fotó: anjazeidler_Instagram

Fontos, hogy legyen egy alapruhatárunk. Ebben olyan, mindig divatban lévő alapdarabok legyenek, mint például a farmergatya, fehér póló, kis fekete ruha, blézer, ballonkabát, magassarkú és sportcipő. Kivételesen nem érdemes spórolni, ha tehetjük inkább a jó minőségen legyen a hangsúly, hiszen ezeket fogjuk a legtöbbet hordani.

Mielőtt továbbmennénk, hadd emeljem ki, hogy nem érdemes mindig az aktuális trendet követni, inkább találjuk meg a saját stílusunkat! Nagyon költséges tud lenni, ha csak az aktuális divatnak élünk, viszont, ha megvan a saját stílusunk, akkor a trendek közül is ki tudjuk választani azt, amelyiket szezonján kívül is szívesen képviselnénk, így megéri a befektetés.

Azonban nem bűn, ha divatosak akarunk lenni, csak csináljuk okosan! Azért jó egy letisztult alapruhatár, mert a kiegészítőkkel könnyebben és költséghatékonyabban tudjuk követni az aktuális trendeket. Vegyük például az állatmintát. Ha divatbajön az állatminta, akkor azt képesek szinte mindenre rányomni, de az alapruhatár mellett fölösleges megvenni egy túlárazott állatmintás ruhát, pláne, ha jövő héten a kockás minta lesz a divat. Elég, ha állatmintás kiegészítőkkel, például sállal vagy harisnyával dobjuk fel az alapruhatárunkat, akár a kis fekete ruhánkat. Tehát a letisztult, jó minőségű alapdarabok mellett elférnek az olcsóbban beszerezhető, extrább, az aktuális divatnak megfelelő, gyakran cserélgethető kiegészítők.

Hosszú távon mindenképp érdemes, nem csak ruhavásárlás esetén, minden költségünket nyomon követni. Pár hónap után kirajzolódnak a rossz szokásaink, amelyekre már oda tudunk figyelni. Legyünk tudatosak, tervezzünk előre és ha bárki úgy érzi, hogy minden próbálkozása ellenére kifolyik a pénz a kezéből, akkor érdemes szakértőhöz, tanácsadóhoz fordulni.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!