Ünnepi itóka körkép

-

Minden nemzetnek mások a szokásai, mindehol más ital fogy, mást  fogyasztanak az ünnepek beköszöntével. Utána is jártunk…

Miért? 

A világ minden táján másképp ünnepelnek, másként isznak és más ital esik jól nekik. Egy viszont teljesen nyilvánvaló, hogy a különféle italokhoz minden kultúrában más szokások köthetőek. A jeles napokon- pláne az év vége felé- előtérbe kerül a kulináris élvezet, az ételek és az alkoholos italok jelentősége. Semmi prűdség nem akadályozza meg azt, hogy a kedvenc itóka kerüljön ilyenkor a pohárba. Az alkoholos italok fogyasztását persze mértékletesen érdemes élvezni és koránt sem az általuk okozott bódult állapot a lényeg. Szemernyi kétség sincs afelől, miszerint a kellemes hangulat tartozékaként kell felfogni az általuk okozott élményt. Színek, melyek szemet gyönyörködtetnek, illatok, amiktől harmonikus hangulatba kerülünk és ízek melynek zamata átjárja egész lényünket. Megkérdőjelezhetetlen tény, miszerint az ember az a lény, aki élvezni szereti az életet, megélni az ünnepeket melynek fontos része az ital is.

Fotó: Pixabay Te mit iszól

  •  Te mit iszol a karácsonyfa alatt?
  • Bort.
  • És milyet?
  •  Vöröset! És te?
  •  Whiskyt.
  •  Milyet?
  • -Füstöset!

Gondoljuk, ez idő tájt sokszor hangzik el ilyen, vagy ehhez hasonló beszélgetés, hiszen ahány ház, annyi szokás. Egy azonban biztos: az ünnepek alatt többnyire igyekeznek az emberek minőségi italokat fogyasztani, hogy „megadják a módját.” Egyrészről ez elősegíti a minőségi italfogyasztás kultúrájának elterjedését, másrészről, ha már ünnep, akkor csináljuk elegánsan.

pohár bor
Fotó: Pixabay Borozás

Magyarországon

Magyarországon egyértelműen a választás a borok irányába tolódik el. Az ünnepi asztal elmaradhatatlan kelléke a bor és abból is főleg a vörös a preferált. Nálunk régi szokás az aperitif fogyasztása, amolyan étvágygerjesztő gyanánt, viszont, hogy az épp micsoda, tulajdonképpen változó – a jó házi pálinkától, a minőségi italokig minden belefér.

A Brit-sziget és az Egyesült Királyság

 Az angoloknál amolyan angolosan, a hagyományokra építve történik minden. A tradíciók a portói fogyasztását irányozzák elő. A napközbeni fogyasztás különféle likőrök, édes puncsok és a sherry fogyasztásából áll.

Fotó: Pixabay Puncs az ünnepekre parádés

Németország

Németországban, ha az az első ötletünk, hogy a sört preferálják, nem állunk messze a valóságtól. Napközben divatos a forró puncs és a forralt bor fogyasztása, a sör pedig az ünnepi asztalnál kerül elő.

Ausztria (a sógorok)

Ausztriában nincs nagy különbség a német szokásokhoz képest. Itt is előszeretettel fogyasztanak forró, fűszeres italokat: puncsot és forralt bort. Az ünnepek alatt, kifejezetten előszeretettel fogyasztanak alkoholos italokat. Jägermeistert, vagy melegen a Jägertee-t (na ez mondjuk brrrrr)  Tipikus náluk az úgynevezett Grog, ami forró víz, rum és citromlé.

Fotó: Pixabay Ha Francia akkor pezsgő

Franciaország

Franciaország is teljesen evidens, 10-ből tízen simán kitalálják a választ. Hát persze, hogy champagne! Minden fajtáját isszák ilyenkor, a teljes ünnepi étkezést végigkísérik vele. Fogyasztanak édeskéset, szárazat, frisset, és öreg champagne-t. Igazándiból az előnye ennek a szokásnak, hogy a pezsgő szinte mindenhez megy. Lehet étkezés előtt, közben, és utána is fogyasztani.

Svédországban is előkerül a sör az ünnepi asztalnál a Porter névre hallgató, édeskés sör jellemző náluk. Karácsonykor pedig előkerül a tojáslikőr, mely megédesíti a megható pillanatokat.

 

Spanyolországban az ünnepi hangulatot a vörösbor jelenti. Ahogy a vérmérsékletükből is tudható- tüzesen szeretnek ünnepelni. A borok közül éppen az ételhez passzítható fajtát választják – van, amihez gyümölcsösebb könnyebb fajtákat, de a testes, mély érzésű borokat szeretik leginkább.

Fotó: Pixabay K i mit iszik

Oroszországban gyakorlatilag kis túlzással minden ital jó lehet. Alapvető természetesen a tea- és a vodka fogyasztás, amellett a borok és tehetősebb körökben a pezsgőfogyasztás a jellemző.

vodka
Fotó: Pixabya Vodka

 

Ausztráliában ugyebár karácsonykor is meleg van. Jószerivel a strandon töltik az időt és az italt a forróságban ünneplik meg az év végét. Semmi hű és főleg semmi hó. Ezért leginkább a könnyű fehérborok és a pezsgő fogyasztása jellemző rájuk.

Alaszkában hideg van, ezért itt is a forralt italok élveznek előnyt. Furcsa módon az ünnepek alatt mégis a jégbor közkedvelt náluk. Hozzá kell fűzni- a jégbornak semmi köze a jéghez, úgy hogy aki nem tudja, járjon utána.

A legvégén pedig egy klasszikus ital, amit valahogy mindenhol mindenki szeret!

 

Mézes kakaó

Csak édesszájúaknak! Ezt a mennyei élvezetet nyújtó nedűt karácsony másnapjára, a reggeli mellé érdemes felszolgálni. Az elkészítése nem túl bonyolult, viszont amire nagyon ügyelni kell, az az emulgeálás, a keverés.

Hozzávalók: 1 l magas zsírtartalmú tej, fahéj, tejszín, 1 tojás fehérje,porcukor, kakaópor, méz (háztáji, minőségi akácméz)

A tejet edénybe tesszük és felforraljuk. A forralás után hagyjuk kicsit meghűlni. A fölét leszedjük, majd újra elkezdjük forralni, ezt már lassú tűzön. Folyamatos kevergetés közben fokozatosan beleszórjuk a kakaóport és a porcukrot. Érdemes közben kóstolgatni, hogy ki mennyire szereti kakaósan vagy édesen, ami ízlés kérdése. Mikor úgy ítéljük meg, hogy jó lesz, levesszük a tűzről és tovább kevergetjük. A tojásfehérjéhez hozzáöntjük a tejszínt, egy kis porcukrot és egy csipetnyi fahéjat. Az egészet összedolgozzuk, de nem túl habosra, majd beleöntjük a már kész kakaóba. Újra tűzre tesszük és összeforraljuk. Ha kész van, hagyjuk kihűlni és bögrékbe töltjük. Ekkor alaposan, habverővel újra összedolgozzuk, majd beletesszük a mézet, bögrénként 2 evőkanállal. Újra összedolgozzuk a habverővel, és ezzel már el is készült. Díszítésnek finoman megszórhatjuk fahéjjal és a pohár szélére narancskarikát is tehetünk. A karácsonyi süteményeket mellé tálaljuk. Miután minden bögrét kiittak és vágyakozva néznek ránk, kezdhetjük elölről az egészet.

(Budafoki Tamás / Airchef

Szerző : Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Együnk még több káposztát!

Világhírű magyar séf tér haza

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!