spot_imgspot_img
spot_img

Uniós oltási igazolvány jöhet és a legújabb covid hírek

-

Article Top Ad (AdSense)

Az Uniós igazolvány egy QR kódot tartalmaz majd, és a tagállamok nemzeti hatóságai ingyenesen készítik el  papír vagy digitális formátumban. 

Már négymillió felett van a két oltással rendelkezők száma Magyarországon. Jelenleg hatféle vakcina áll rendelkezésre az országban, egyes oltópontokon 3-4 féle is.

A napokban további szállítmány is várható, érkezik Janssen, Moderna és Pfizer is. A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy mivel az őszi időszakban számítani kell majd újabb fertőzési hullámra, ezért mindenki kérje minél hamarabb oltását.

Müller Cecília tájékoztatott arról is, hogy akinél az első oltás után olyan reakció keletkezett, amely indokolja, a második oltás esetében lehet változás, és ott kizárólag orvosi javaslatra más vakcinát is adhatnak.

Azoknak, akik átestek a víruson, elképzelhető, hogy elegendő lenne egy oltás, de mivel az oltás erősebb immunválaszt vált ki, hosszabb védelmet kapnak azok, akik két oltással rendelkeznek. Így az egyoltásos Jansen kivételével megmarad a kétoltásos protokoll. Szlávik János szerint még korai lenne bármit mondani arról, hogy szükség lehet-e bármelyik oltásból három dózisra. Erre vonatkozóan még folynak a vizsgálatok.

Lisziewicz Julianna immunológus szerint az új vírusvariánsok miatt válhat szükségessé a harmadik oltás, viszont a vektoralapú vakcinák (Szputnyik, Astra Zeneca, Janssen) nem adhatók újra. A Moderna és a Pfizer is új oltóanyagot fejleszt, amelyek hatékonyabb védelmet nyújthatnak majd az új vírusvariánsok ellen.

Közben megjelentek az első hírek arról is, hogy egyre nagyobb esélye van a közös uniós oltási igazolványnak. Az Európai Parlament plenáris ülésén a képviselők elfogadták az új uniós digitális Covid-igazolványról szóló jogszabálycsomag uniós polgárokra vonatkozó rendeletét, illetve a nem uniós polgárokra vonatkozó rendeletét.  Az igazolvány egy QR kódot tartalmaz majd és a tagállamok nemzeti hatóságai által térítésmentesen kerülnek kiállításra papír vagy digitális formátumban. Az igazolvány tanúsítja majd, hogy a tulajdonosa kapott-e oltást, rendelkezik-e negatív teszttel, illetve hogy átesett-e már koronavírus fertőzésen, ugyanakkor azt is kijelentették, hogy az igazolvány nem úti okmány és nem lehet előfeltétele a szabad mozgásnak. Ha Az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is elfogadja, akkora a rendelete 2021. július 1-jén lép hatályba.

Lisziewicz Juliannával korábban készült interjúnkat itt olvashatod:

Személyre szabott vakcina – Dr. Lisziewicz Julianna immunológus forradalmi módszere a koronavírus ellen

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!