spot_imgspot_img
spot_img

Újra vízre szállnak a női versenyzők a Balatonon

-

Article Top Ad (AdSense)

Idén, immár második alkalommal, július utolsó hétvégéjén rendezik meg a 4Ladies Cup-Hungary-t, azaz a csak női résztvevőknek szóló nemzetközi, nagyhajós pályaversenyt Magyarországon. 

Mi is a 4Ladies Cup-Hungary?

A 4Ladies Cup-Hungary a Balatonon az első, csakis női csapatok számára létrehozott nemzetközi, nagyhajós pályaverseny. A szervezők célja a kizárólag nők számára rendezett versenyek felkarolása a tavon és egy, az eddigi gyakorlattól teljesen eltérő, bár nemzetközi versenyeken gyakori versenyzési módszer bemutatása. A Balatonon számos, különböző típusú versenyt rendeztek, és rendeznek is, de ehhez hasonló először tavaly volt. Ez a megmérettetés az európai női regatták hagyományait kívánja követni, mint a Helga Cup, Sisi Cup, PMS Zena Regatta Horvátországban vagy a Ladies Only International Regatta Kijevben. A verseny lényege, hogy csak azonos típusú hajókkal, csak négyfős, kizárólag nőkből álló csapatok versenyezhetnek.

Honnan jött az ötlet? 

Erről Sabján Annamária, a 4LadiesCup-Hungary megálmodója, vitorlás edző, a Penge VSE vezetője beszél:

“Gyerekkorom óta vitorlázom, de tengeren 15 éve kezdtem, és mint kapitány úgy éreztem, ‘Milyen vagány, hogy csak nőkkel indulunk el a versenyen!’. Akkor természetesen férfiak ellen vitorláztunk. Részt vettünk pár olyan versenyen is, ami csak a nőknek szólt, és éreztük, hogy annak egész más hangulata volt. Ezek a versenyek különböznek, mégpedig abban, hogy tényleg azonos körülmények között, egyenlő esélyekkel, ugyanolyan hajókkal megyünk, és mérjük össze a tudásunkat. Korábban mi is Horvátországba kaptunk meghívást, egy kizárólag nők számára indított vitorlásversenyre. Ezt ráadásul minden évben, stílusosan március 8-án, nőnapon rendezik meg. Immár negyedik alkalommal voltunk ott, és annyira megtetszett az egész miliő, ahogy fogadtak minket és a helyiek kedvessége, hogy úgy gondoltuk, ezt meg szeretnénk mutatni más női vitorlázóknak is. Ezért elhívtunk Magyarországról még egy női csapatot. Még akkor és ott megbeszéltük egymás közt, hogy nekünk is kell egy ilyet szervezni – itthon.”

Kikkel szerveződik a verseny?

“Csapatomban az egyik hölgy ügyvéd, van egy rendezvényszervezőnk, van egy nagyvállalati menedzser, én pedig a vitorlázás szakmai részét viszem.” – meséli Annamária.

Az idei helyszínről

Július 30. – augusztus 1. között Balatonföldvárra költöznek a hölgyek, hiszen e gyönyörű, békés kisváros szívében rendezik a versenyt. Ideális helyszín, hiszen a Tihany-Szántód közti „cső”-nek köszönhetően mindig fúj a szél, és nyáron pezsgő az éjszakai élet. A földvári mólóról tökéletes kilátás nyílik a pályaversenyre, jól áttekinthető, követhető, és élvezhető a 4Ladies Cup-Hungary, sőt, a Stég-Bárból egy pohár bor, koktél vagy üdítő mellett is nézhető lesz minden vízi esemény. 

A versenybe szálló hajókról

A 4Ladies Cup-Hungary női regatta idei hivatalos versenyhajója – a Magyar J24 Osztállyal kötött megállapodás eredményeként – a J24-es, a világ legnépszerűbb One-Design hajója. Jelenleg több mint 5500 ilyen hajót tartanak nyilván a világon. Ezzel a hajószámmal a J24 a világ legnagyobb létszámú, tőkesúlyos One Design ISAF osztálya. 

44 évvel ezelőtt a zord Lake Minnetonka partján új hajó kelt életre Rod Johnston garázsában. Néhány lelkes, korábban is one-design osztályokban induló vitorlázó előrendeléseinek köszönhetően 1977 márciusára már 5 hajó készült el, a legelső az „OZ” nevet kapta. Mivel az új tulajdonosok közül 4 neve is J betűvel kezdődött, ezért lett a flotta jelzés J, a test hosszából adódott a 24-es szám, ami lábban értendő. Egy év múlva egy téli versenyen már 68 hajó küzdött az elemekkel, majd 1979-ben megrendezték az első világbajnokságot is. 1987-ben vezették be a legénységre vonatkozó maximális súlyhatárt, a 400 kg-ot. Ez a mai napig komoly kihívás elé állítja a csapatokat, OB-k, EB-k és VB-k előtt heteken át tartó szigorú fogyókúrát ró a vitorlázókra, majd a nevezést megelőző mérlegelést követően mindenki rohan „habzsolni”. A J24-es spinakkeres hajó, stabilitása és könnyű kezelhetősége miatt igen kedvelt a versenyvitorlázók körében. Jellemzően 5 fős legénység kezeli, így idén megengedett a 4 helyett 5 fős csapatok nevezése is.

A magyar J24-es Osztály egy 1998-as földvári versenyen alakult meg 6 egységgel, így mondhatjuk, hogy a J24 idén hazatér a Spartacus kikötőjébe. Azóta összesen 34 hajó található a Balatonon, a J24-es pedig a magyarországi OD flotta legnépesebb osztálya.
A One-Design versenyeken az elmúlt 25 évben olyan kitűnő vitorlázók mérkőztek meg egymással, mint Litkey Farkas, Tomai Balázs, Székely Tonyó, Rauschenberger Miklós, Nagy R. Attila, Kaiser Kristóf, Sallai Gábor és még nagyon sokan mások.

A 4Ladies Cup-Hungary alapítói közül hárman is rendszeresen szállnak vízre J24-es hajókkal. Neves magyar női vitorlázók is indultak magyar rendezésű EB-ken, mint Weöres Márta és Sabján Annamária. 

Az esemény együttműködő partnere a Herceghalmi Ékszer, vagyis az idei versenyen nem csak a víz, hanem a gyémántok csillogását is megcsodálhatjuk. Igazi csajos hétvége lesz, különleges programokkal, VIP fogadással. Külföldi csapatokat is várnak, lehet még nevezni!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!