spot_imgspot_img
spot_img

Újra divat lett a KÉKFESTŐ – menő ruhák a folklór jegyében

-

Article Top Ad (AdSense)

Az idén 15 éves Sugarbird márka minden bizonnyal szinte az egyetlen olyan hazai brand, aminek köszönhetően nem felejtjük el a hagyományos magyar motívumokat és modern köntösben viselhetjük azokat újra.

 

A Sugarbird Czukormadár márkája most egy teljesen új témával örvendeztet meg minket, hiszen piacra került a Czukormadár Kékfestő Edition kollekció.
„Már több, mint egy éve dolgozunk a Czukormadár legújabb heritage vonalán, a kékfestőn, aminek kollekciója tavaly, nyár elején készült el.
Minden szempontból közel áll hozzánk ez a téma, mivel központunk tőszomszédságában található a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, aminek földszintjén ma is látogatható a, több, mint 200 éve még működő kékfestő műhely. Itt rengeteg ihletet merítettünk a kezdetekkor, hiszen ők voltak itthon az első kékfestő család, nagyon inspiráltak minket a kollekció tervezésekor. Idővel pedig felkerestünk egy ma is működő kékfestő üzemet Győrben, amit egy autentikus csapat üzemeltet.

Szeretjük a kékfestő hagyományát és értékét. Elég speciális munkafolyamatokról beszélünk a kollekció kapcsán, hiszen több darabja is eredeti környezetben készült, eredeti kékfestő anyagból. Ennek nagyon hosszú a száradási ideje, ezért az alapanyagot már tavaly nyár végén le kellett gyártani ahhoz, hogy mi idén dolgozni tudjunk vele. A győri üzem saját, Sugarbird mintát is adott hozzá egy már meglévő, 1800-as években gyártott mintafához, hiszen kibővítették az ikonikus madárkánkkal.
Ez egyébként egy abszolút balatoni hangulatot idéző kollekció, de természetesen bármelyik tengerparti városban megállja a helyét. Különleges szalagokat és kellékeket gyártottunk hozzá, illetve van egy nagyon kedves kiegészítő is, egy diófából készült dióbaba kitűző, amit a Győri Kékfestő Műhely készített nekünk.” – árulta el Jagasics v. Csonka Hedvig, a Sugarbird márka alapítója és tulajdonosa.
A balatonfüredi Baricska csárdában készült csodás kampányképek magukért beszélnek, ahogyan a Győri Kékfestő Műhelyben megörökített life style anyag is. A Sugarbird izgalmas témamegközelítése Tóth Gabi énekesnőt is megérintette, aki nem titkolja, hogy rendkívül fontos számára a hagyomány őrzés, és ő maga is büszkén viseli a népi motívumokat. Számos alkalommal láthatjuk heritage Sugarbird darabokban, így nem meglepő, hogy a kékfestő kollekcióval is elsők között találkozhatott.

„Gyerekkoromban találkoztam először magával a kékfestő technikával, még az Őrségben voltam egy kézműves táborban. Részt vettem a folyamatokban, az asszonyok szívesen megmutatták nekünk a fortélyokat. Az első meghatározó élményeim egyike ez volt, ezért is örülök nagyon a Sugarbird Kékfestő kollekciójának, mert azt gondolom, hogy ez egy olyan érték, amit időről időre meg kell mutatni. Azt gondolom, hogy az egyik leggyönyörűbb kézműves forma, ami csak létezik. Ez is a miénk, a múltunk, kultúránk része, legyünk rá büszkék. A Sugarbird által most új értelmet nyer és egy modern köntösben, kollekcióban viselhetjük a hétköznapokon is. Én ezt a hagyományos formát imádom, fantasztikusan éreztem magam a fotózáson a Győri Kékfestő Műhelyben, ez a kedvenc Czukormadár kollekcióm.” – mondta el Tóth Gabi.
A limitált Czukormadár Kékfestő Edition kollekció nagy része rekordidő alatt fogyott el, de az után gyártás folyamatos.
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!