spot_imgspot_img
spot_img

A multitasking tönkreteszi az agyat – ezért kerüld a több dologra figyelést

-

Article Top Ad (AdSense)

Valószínűleg hallottad már, hogy a korunk egyik vívmánya, a multitasking nem valami egészséges produktivitás szempontjából, de az új kutatások szerint nem csak rontja a teljesítményt, hanem még az agyat is károsíthatja.

A Stanford Egyetemen végzett kutatás már régen kimutatta, hogy a multitasking kevésbé produktív, mintha egyetlen dolgot csinálnánk egyszerre. Ebben nincs semmi meglepő, a legtöbben egyetlen feladatra tudunk igazán koncentrálni: meg lehet próbálni többre is, de az agy figyelme véges, a fókusz szétforgácsolódik és ez a teljesítményünkre is negatív hatással lesz.

A kutatók azt is megállapították, hogy azok az emberek, akiket rendszeresen több elektronikus felületről érkező információárammal bombáznak – például jön egy új e-mail, és közben csörög a telefon is – nem tudnak odafigyelni, felidézni az információkat, nehezen tudnak átváltani egyik feladatról a másikra.

Stresszes dolgozó nő
Ismerős helyzet? | Fotó: Envato Elements

Különleges készség?

Természetesen ennek is van egy szubjektív volta, vannak páran, akik úgy vélik, könnyen megy nekik a figyelem-megosztás. Vizsgálatok alapján viszont ez csak mítosz: a stanfordi kutatók embercsoportokat hasonlítottak össze a többfeladatos munkavégzésre való hajlamuk és az alapján, hogy az hogyan segíti a teljesítményüket. Azt találták, hogy a megszállott „multitaskerek” – akik sok feladaton dolgoznak egy időben és úgy érzik, hogy ez növeli a teljesítményüket – valójában rosszabbul dolgoznak, mint azok, akik egyszerre csak egyetlen dolgot szeretnek csinálni.

Rosszabbul teljesítettek, mert nehezebben tudták rendszerezni gondolataikat és kiszűrni a lényegtelen információkat, lassabban váltottak egyik feladatról a másikra.

Az eredmények alapján bátran kijelenthető, hogy a multitasking csökkenti a hatékonyságot és a teljesítményt, mivel az agyunk egyszerre csak egy dologra tud összpontosítani. Ha két dolgot próbálunk egyszerre csinálni, az agy nem képes mindkét feladatot sikeresen végrehajtani.

A multitasking csökkenti az IQ-t

A kutatások azt is kimutatták, hogy amellett, hogy lelassít, a multitasking csökkenti az IQ-t. A Londoni Egyetemen végzett tanulmányban multitaskingoló felnőtteket vizsgáltak. Az eredmény megdöbbentő: azoknak a résztvevőknek, akik kognitív feladatok során több feladatot végeztek egyszerre, olyan mértékben csökkent az IQ-pontszámuk, mintha elszívtak volna egy marihuánás cigit vagy egész éjszaka ébren maradtak volna.

A megrögzött multitaskerek IQ szintje átlagosan 15 pontot csökkent, tehát egy 8 éves gyermek átlagos működésére redukálta a teljesítőképességüket.

Tehát amikor legközelebb e-mailt írunk egy értekezlet közben, és a hallottakból még jegyzetelünk is néhány sort, ne feledjük, hogy a kognitív képességünk olyan mértékben lecsökken, hogy akár a 8 éves gyerekünknek is megengedhetjük, hogy megírja helyettünk a levelet.

Akár agykárosodást is okozhat?

Sokáig azt hitték, hogy a multitasking okozta kognitív károsodás átmeneti, de az új kutatások ennek ellenkezőjét sugallják. A brit Sussex Egyetem munkatársai MRI vizsgálatot végeztek olyan embereken, akik közben több eszközt használtak egy időben – például SMS-t írtak tévénézés közben.

Azt találták, hogy az állandó „multitaskerek” kisebb agyi aktivitással rendelkeznek az elülső cinguláris kéregben, amely az empátiáért, valamint a kognitív és érzelmi kontrollért felelős régió.

Neurológusok szerint több kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy ez fizikailag is károsítja-e az agyat, de ezekből az eredményekből is egyértelmű, hogy a multitaskingnak mennyi negatív hatása van.

Kep Kee Loh idegtudós, a tanulmány vezető szerzője a következőképpen magyarázta a következményeket: „Úgy érzem, fontos tudatosítani, hogy az egyszerre több eszközzel való interakció megváltoztathatja a gondolkodásmódunkat, és ezek a változások akár bekövetkezhetnek az agy fizikai szerkezetében is.

Multitasking nő
Kifejező | Fotó: Pixabay

Hogyan hagyjuk hátra?

Ha hajlamos vagyunk egyszerre több dolgot csinálni, csak gondoljunk bele – ez egyértelműen lassítja és rontja a munkánk minőségét. És ezt biztosan nem szeretnénk. Még ha nem is okoz fizikai agykárosodást – erről jelenleg is folynak a vizsgálatok – akkor is a koncentrációval, a szervezéssel és a részletekre való odafigyeléssel kapcsolatos nehézségek sokat árthatnak a karrierünknek hosszútávon is.

Úgy tűnik, nem csak az IQ szintünk csökkenhet a multitasking feladatvégzés közben, hanem az érzelmi intelligenciára sincs kifejezetten jó hatással ez a gyakorlat.

A TalentSmart több mint egymillió embert tesztelt, és megállapította, hogy a legjobban teljesítők 90%-ának magas az érzelmi intelligenciája – azaz az EQ-ja. Ha a többfeladatos munka valóban károsítja az elülső cinguláris kérget (az EQ kulcsfontosságú agyi régiója), ahogy azt a jelenlegi kutatások állłtják, akkor ez EQ-ra is pontosan ilyen hatással van.

Tehát minden alkalommal, amikor több feladatot végzünk egy időben, nem csak a pillanatnyi teljesítményünket rontjuk; nagyon könnyen károsíthatjuk agyunknak azt a területét, amely kritikus fontosságú a jövőbeni munkahelyi sikereink szempontjából.

Forrás: Forbes

Jövő héten útra kel az első magyar nő Grönlandra

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!