spot_imgspot_img
spot_img

Új sztárok születtek: Ők a SZTÁRSÉFEK!

-

Article Top Ad (AdSense)

Régebben csak a színészeket, énekeseket sztároltuk, ám egy ideje egy másik szakma képviselői neve elé is odabiggyesztjük a sztár jelzőt. Ők a SZTÁRSÉFEK, akik népszerűségüket az elmúlt években a kereskedelmi tévécsatornák  gasztro-reality műsorainak köszönhetik.

A civilek és közismert emberek főzőtudományának megcsillogtatására épülő sorozatokban sajátos stílusukban zsűrizik az ételeket és ezek  készítőit,  így nem kizárólag szakmai versengést, sokkal inkább szórakoztató produkciót láthatnak a nézők. A megnyerő és laza séfeket előszeretettel hívják egyéb, a szakmájuktól távol álló produkciókba is, a bulvárlapok  szívesen foglalkoznak a magánéletükkel. Akinek sikerült megkedveltetnie magát a nézőkkel, belépőt nyert a show biznisz világába, már ha van ideje, és szeretne a napi konyhai munka mellett a tévézéssel is foglalkozni.

De kik ezek a fiatalemberek, akiknek már nem csak a kezük alól kikerülő, fantasztikus fogások miatt jegyeztük meg a nevét?

Sárközi Ákos:Az egész testét tetoválás borítja 

Fotó:RTL Klub

A negyvenhárom éves Sárközi Ákos eredetileg fotográfusnak készült, végül a vendéglátásban kötött ki, ahol jól tudja kamatoztatni különleges esztétikai érzékét.

A séf nem kizárólag az egész testét borító tetoválásai miatt  tűnt ki a tömegből, hanem azzal is, hogy 2014-ben a legrangosabb gasztronómiai elismerést, Michelin csillagot kapott  a Borkonyha étterem séfjeként.

Bejárta a szakmai ranglétrát, mire idáig eljutott. A konyhát már gyerekkorában megszerette, ahol édesanyjától leste el a főzés alapjait, és a mai napig gyakran merít ihletet az egykor használt családi receptekből. Az iskola elvégzése után üzemi konyhán kezdte el a szakmáját,  ahonnan öt év után került  át az Alabárdos étterembe szakácsnak. A jó hírű  vendéglátó helyen kinyílt számára a gasztronómia világa, megismerte a legmagasabb szintet, a  fine diningot, aminek látványvilága teljesen  elvarázsolta.  Új alapanyagokkal, technológiákkal ismerkedett meg.

Hogy még többet tanuljon a két Michelin-csillagos portugáliai Vila Joyában ment dolgozni,  ahol  felismerte, hogy  ez a fajta vendéglátás hiányzik Magyarországról. 2010-ben tért haza, ekkor bízták rá a Borkonyha vezetését, ahol meghonosíthatta a külföldön tanultakat, az új szemléletet. Nyolc évvel később már tulajdonostársként állt a Textúra nevű étterem konyhájában. Az RTL Klub Konyhafőnök című főzőshowjába 2016-ban, a 4. szériában került be a zsűribe, azóta minden évben visszahívják értékelni a versenyzők kreációit.

Fotó:RTL Klub

2017-ben a Borkonyha séfjeként elnyerte az Év Séfje Díjat.  A 2019-es év kiemelkedőnek számít az életében: márciusban ismét átvette az Év Séfjének járó címet, az Év Legígéretesebb Konyhája díjat pedig étterme, a  Textúra kapta. Ebben az évben, Tihanyban feleségül vette  Szegedi Éva festőművészt, akivel közösen neveli a nő korábbi kapcsolatából született  fiát és lányát, és a saját kislányát,  Annát. Ugyanebben az évben feleségével az RTL Klub Nyerő páros című műsorában a negyedik helyen végeztek.

Rácz Jenő: Focista szeretett volna lenni, ám az almáspite megpecsételte a jövőjét

Foto: RTL KLUB

Az iskolában fertőződött meg a konyha szeretetével, ahol nyolcadikban a háztartási órán időnként főzni kellett valami finomat. Az almáspite készítése annyira lenyűgözte, hogy otthon is többször megsütötte az édességet. Amikor kiderült, hogy a térdsérülése miatt nem lehet focista,  vendéglátóipari szakközépiskolában folytatta a tanulmányait. Szakmai gyakorlatra Budapest egy elegáns  szállodájába került, innen pedig külföldre, az Egyesült Királyságba, Dániába majd Kínába  ment tökéletesíteni a tudását.

Sanghajban egy újonnan nyíló étterem séfjének kérték fel, amely meghozta számára legnagyobb szakmai sikert. 2016-ban Michelin-csillagot kaptak, majd a következő két évben is elnyerték az elismerést, és ezzel ő lett a legfiatalabb Michelin-csillagos séf. Szakmája csúcsán, egy évvel később mégis hazatért Magyarországra, ahová visszahúzta a szíve. Ekkor bekerült az RTL Klub Konyhafőnök című gasztro-reality ötödik szériájába zsűritagként. Nem gondolta, de itt találta el Ámor nyila. Tavaly a felvételek alatt ismerte meg jelenlegi párját, Gyuricza Dórát, aki a műsor egyik versenyzője volt. A lány kiesése után kezdtek csak el randizni, majd szerelembe estek és összeköltöztek.

Fotó:RTL Klub

Jelenleg a csatorna Nyerő Páros című műsorában szerepelnek, ahol Jenő estéről estére borzolja a nézők idegeit sajátos, nyers stílusával. Tavaszra tervezte, de csak november elején tudja megvalósítani az álmát: saját belvárosi éttermet nyit.

Krausz Gábor: Időhúzás miatt tanulta ki a szakács szakmát 

Fotó:TV2

Amikor a vagány gimnazista fiút megkérdezték, hogy mi akar lenni, azt mondta, hogy szállodaigazgató, eszébe sem jutott, hogy étteremben dolgozzon. Ám mégsem ebben az irányban tanult tovább, hanem érettségi után informatikai iskolába iratkozott be. Nem azért, mert érdekelte, hanem ennél sokkal prózaibb okok miatt: nem akarta, hogy elvigyék katonának! Amikor befejezte a sulit még mindig besorozhatták volna, így hogy megússza, folytatta a tanulást, a szakács-cukrász iskola tanulója lett.  A cukrászat tetszett neki, de le nem vizsgázott belőle, csak  a szakács képesítést szerezte meg. Egy üzemi konyhán kezdte hatalmas mennyiségű ételek főzésével, majd egyszer csak lehetőséget kapott a Gundel étteremben. Itt ismerkedett meg a kreatív konyhával, deez nem volt elég neki,  újabb tapasztalatokra vágyott.

24 évesen pár hónapra Angliába utazott, hogy pénz keressen, ám  végül ott ragadt. Pubokban, szállodai éttermekben dolgozott,  majd  több Michelin-csillagos étteremben próbálta ki magát, és sajátította el  a szakma csínját-bínját. Kilenc év  feszített tempó után hazaköltözött. Menő éttermekben folytatta immár vezető pozíciókban, majd Wossala Rozina BESTIA éttermének lett a séfje ! Ez idő alatt  kereste meg a TV2 Séfek Séfe című gasztró műsora a sármos, agyon tetovált fiatalembert, és kérte fel mentorséf szerepre. Innentől a konyha mellett a média is az élete részévé vált.

2018-ban  a Playboy,  Man of  the Year  gáláján „Az év férfijének” választották, ahol a díjátadón Tóth Gabi énekesnővel először jelent meg nyilvánosság előtt. Szerelembe estek, és megszelídítették egymást. Tavaly titokban összeházasodtak, amikor Gabi már a szíve alatt hordta a kislányukat, Hannarózát, aki most 10 hónapos.  A 38 éves férfi  jelenleg az Eventrend Global egyik vezető séfje, rendezvényeken dolgozik.

Fördős Zé: A nulláról kellett újraépítenie magát a családi cég csődje után

 

Fotó:RTL Klub

Nagyszülei mellett szerette meg a gasztronómiát, ugyanis nagymamája és édesapja étteremben dolgozott, egy igazi szocialista vendéglátó egységben, a XI. kerületi Alba Régia étteremben. A kis Zoli gyakran meglátogatta őket a konyhában, ahol annyira elvarázsolta a vendéglátás világa, hogy ezen a vonalon folytatta a tanulmányait. Vendéglátó szakmenedzser képesítést szerzett. A kilencvenes években csatlakozott a családi vállalkozáshoz, édesapja cateringes cégéhez. Ekkor még nem a főzést vonzotta, hanem a vállalat működtetése, hogy  sok és elégedett ügyfeleket tudhassanak maguknak. Jól futott a szekér egészen a gazdasági válságig, ami tönkre tette a jól felépített vállalkozást, ekkor mindenüket elveszítették.

Zoli beállt egy rendezvényszervező céghez, amely az Electrolux-szal dolgozott. Felkérték, hogy koordinálja az új termék bemutatóját, amikből látványos show műsort csinált, amit imádtak a látogatók. Talán ez is lökést adott ahhoz, hogy az akkor multinál dolgozó öccsével belevágtak egy saját gasztró műsorba.  2012-ben indították útjára a Szárnyas Ízvadász című gasztroblogot, aminek az utódja a mai Street Kitchen portál. Miután a Balatonon jutottak erre a remek elhatározásra, ezt a döntést „balatonvilágosi egyezménynek” nevezték el.

Valami egészen különlegeset szerettek volna alkotni, tudták, hogy annál többet kell nyújtani, minthogy Zoli neki áll főzni. Rengeteg helyen próbálkoztak eladni az egyedi hangvételű műsorukat, a Paprika TV megdicsérte őket az ötletért, de nem szerződtek le velük. A nagy áttörést az hozta el számukra, amikor az Index kirakta címlapra az első videójukat. Olyan sokan voltak rájuk kíváncsiak, hogy a hírportál felajánlott egy együttműködést.

Innen már csak egy lépés volt, hogy az RTL Klub is felfigyeljen rájuk. 2014-ben Zolit felkérték  az RTL Klub A Konyhafőnök című főzőműsorának zsűrijébe. Majd igényt tartottak a karakterére egy másik műsorban is, a Celeb vagyok, ments ki innen! című túlélőshowban. 2016-ban pedig a Farm című valóságshow vezetését bízták rá. A hihetetlen médiakarrier nem tántorította el a főzéstől, és bár nem sietős neki, mégis egy nap szeretne saját éttermet nyitni.

Szeretsz jókat enni? Érdemes akkor kipróbálnod a 2020 legjobb büfékocsija címet elnyert Food Maffia ételeit!

A Food Maffia lett 2020 legjobb büfékocsija

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!