Amiért Győrfi Pál is hálás: új ötleteket díjaztak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez

-

Öt, hiánypótló és innovatív projektet díjazott 20 millió forint értékben a Richter Gedeon Nyrt. az egyedülálló, újszerű társadalmi szerepvállalás programjával, a Richter Anna díjjal. A díj célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság és a társadalmi jóllét fontosságára.

A díj olyan innovatív ötletek megvalósításával kíván hozzájárulni a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, amelyek amellett, hogy jobbá teszik az ott dolgozók körülményeit, javítják mindannyiunk életminőségét, és minőségi változást hoznak a mindennapokba.

A Richter Anna díj stábja

A gyógyszerész kategória győztese

„Az vagy, amit megeszel” – kosárközösségek létrejöttének támogatása fenntarthatóságért és az egészségtudatosságért.

Egy elhivatott gyógyszerész számára a prevenció, az egészségtudatosság rendkívül fontos. A győztes gyógyszerész csapat „Az vagy, amit megeszel” projektje az ország különböző pontjain mentorál újonnan alakuló kosárközösségeket, hogy hozzájuk hasonlóan egyre többen rátaláljanak a helyi termelők által kínált tiszta, természetes élelmiszerekre. A kétnapos workshopokon számos szakmai előadáson, művészeti foglalkozásokon és végül egy látványos falfestmény elkészítésén keresztül épültek igazi egészségtudatos közösségé a csapatok.

A pedagógus kategória győztese

„Sc’Up – Science and Startup” – workshop a természettudományok népszerűsítéséért

A pedagógus kategória győztesei, a fiatal kutatókból álló csapat a Science & Startup elnevezésű programmal a pályaválasztás előtt álló középiskolások érdeklődését szeretnék felkelteni. Magyarországon évről évre egyre kevesebben választják a természettudományos pályát. A Sc’Up interaktív, életszerű workshopja ebben hoz gyökeres változást, bebizonyítva, hogy a kutatói lét izgalmas, kihívásokkal teli jövőkép a fiatalok számára. Kertész Éva zsűritag szerint az utolsó pillanatban vagyunk, hogy a rohamosan hanyatló természettudományos pályát új megvilágításba helyezzük, miközben napjaink eseményei is azt mutatják, hogy a kutatók, természettudósok milyen fontos szerepet töltenek be a jelenünk és a jövőnk formálásában.

Az orvos kategória győztese:

„Nefelejcs” – érzékenyítő kisjátékfilm a demenciáról

Az orvos kategória győztes csapatvezetője pszichiáter, aki egy remek filmes stábbal összefogva az időskori demenciát a páciens szemszögéből bemutató kisjátékfilmet forgatott. A Nefelejcs a demens emberek megértését és elfogadását elősegítő, érzékenyítő beszélgetésre alkalmas, témaindító kisfilm, mely egyben segíti a laikusokat a betegség korai felismerésében. Dr. Barna István zsűritag elmondta, hogy a betegség hazánkban is legalább kétszázezer embert érint és ez a szám rohamosan nő, az évtized közepére százötven millióra becsülik a demenciával élők számát a Földön. Orvosként is találkozik érintettekkel,  és tudja, milyen fontos, hogy a családtagok mielőbb felismerjék a betegséget, hisz a korai stádiumban még van lehetőség lassítani a folyamatot.

A harmadik évad közönségdíjasa

Prehospitális kézikönyv

A közönségdíjat egy mentőtisztből és grafikusból álló testvérpár nyerte a Prehospitális Sürgősségi Kézikönyv megvalósítására. A testvérek a formailag és tartalmilag is tökéletesre fejlesztett, gyors döntéshozatalt segítő zsebkönyvvel az Országos Mentőszolgálat és a háziorvosok munkáját támogatja a sürgősségi ellátásban. A csapat álma, hogy a kézikönyv egyszer minden magyar mentőautó alapfelszereltségének része legyen. Rúzsa Magdi zsűritag maga is agilis, álmaiba megvalósításába bátran belevágó típusnak tartja magát, könnyen tudott azonosulni a két elszánt, lelkes fiatallal. Az pedig, hogy egy ilyen innovatív kreatív ötlet kelt életre a Richter Anna Díj segítségével, nagy büszkeséggel tölti el az  énekesnőt.

 

 

Az egészségügyi szakdolgozó kategória győztese

„Gerincműtét testközelből” dokumentumfilm

A 8-12 órás, extrém kockázatúnak számító gerinckorrekciós műtét évente több száz gyereket érint hazánkban. Az egyik legnagyobb orvosi beavatkozás, amit gyerekeken végeznek. Olyan speciális és egyben különleges területe az egészségügynek, amely Magyarországon világszínvonalú. Az egészségügyi kategória győztese, Schuster Barbara és filmes csapata a műtét előkészületeit és magát a beavatkozást mutatja meg egy dokumentumfilm formájában, hogy ezzel segítse az életre szóló döntés előtt álló családokat. Szily Nóra újságíró, pszichológus zsűritag kommunikációs szakemberként nagy rajongója a dokumentumfilmeknek. Hisz abban, hogy ez az alkotás hatékony kommunikációs eszköz lesz a műtétre váró gyerekeknek és szüleiknek.

2021 november 30-ig újra lehet pályázni a Richter Anna Díjra, a pályázatok feltöltésének, valamint a legfontosabb információknak, híreknek a www.richterannadij.hu felülete ad helyet. Az érdeklődők naponta friss tartalommal találkozhatnak a facebook.com/richterannadij közösségi oldalon.

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!