spot_imgspot_img
spot_img

Új eredmények a biológiai sokféleség fenntarthatóságával kapcsolatban

-

Article Top Ad (AdSense)

A Biodiversa+ keretében végzett kemény munka végre meghozta gyümölcsét, most már világos, hogy milyen konkrét intézkedéseket és lépéseket kell tenni a biológiai sokféleség fenntartható felhasználása érdekében. Az eredményeket sajtótájékoztató keretében osztották meg a nyilvánossággal. 

A Biodiversa+ egy új, európai társfinanszírozású, a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kiváló kutatásokat támogató partnerség. A Biodiversa+ és az Európai Bizottság közösen dolgozta ki, és hivatalosan 2021. október 1-jén indult el. A Biodiversa+ része a 2030-ig szóló európai biodiverzitási stratégiának, amelynek célja, hogy 2030-ra Európa biológiai sokféleségét a helyreállítás útjára terelje. A partnerség keretében a valódi változás érdekében együttműködés szövődött a tudomány, a szakpolitika és a gyakorlat között. A partnerség 7 évre 800 millió eurós költségvetéssel rendelkezik, az összeg hatékony felhasználása érdekében 36 európai és társult ország környezetpolitikai szereplői dolgoznak az 5 fő célkitűzés megvalósításán:  

– a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kutatás és innováció (K+I) tervezése és támogatása közös stratégia révén 

– egész Európára kiterjedő harmonizált rendszerek hálózatának létrehozása a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma-szolgáltatások nyomon követésének javítása érdekében. 

– hozzájárulás a természetalapú megoldások alkalmazásához és a biológiai sokféleség magánszektorban történő értékeléséhez szükséges magas szintű ismeretekhez. 

– hatékony tudományos alapú támogatás biztosítása a szakpolitikák kialakításához és végrehajtásához Európában. 

– a biológiai sokféleséggel kapcsolatos páneurópai kutatás relevanciájának és hatásának erősítése globális összefüggésben. 

biológiai sokféleség
„Fotó: Envato Elements”

A sajtótájékoztatón egy nagyon fontos témát ismertettek: a biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó kormányközi tudományos-politikai platform (IPBES) két új vizsgálatát: a természet számos értékét és előnyeit, valamint a vadon élő fajok fenntartható használatát. Ez utóbbi a vadon élő természeti erőforrásokat felhasználó tevékenységekre vonatkozik. A fajok használata a halászatot, a fakitermelést, az állatok és növények betakarítását, az idegenforgalmat és a rekreációt foglalja magában. Egy nagyon konkrét példa arra, hogy a biodiverzitás+ mihez járul hozzá ebben a témában, a védett tengeri területek (mpa) pufferprojektje, amely nagymértékben hozzájárul az egészséges halállományok fenntartásához, és kulcsfontosságú a halászok hosszú távú jólétéhez, valamint óceánjaink és a biológiai sokféleség egészségéhez. A védendő tengeri területek százalékos arányára vonatkozóan nagyon konkrét politikai célkitűzések vannak. A 2030-ig szóló európai biodiverzitási stratégia 30 százalékos részleges és 10 százalékos teljes védettséget céloz meg. Jelenleg az EU tengeri területeinek csupán egy százaléka áll szigorú védettség alatt. 

Biodiverzitás
„Fotó: Envato Elements”

A boreális zöld infrastruktúrát a biológiai sokféleség mutatóira való nagyfokú összpontosítással és a ma északon uralkodó, jellemzően irtásszerű erdőgazdálkodásnál kevésbé intenzív erdőgazdálkodással lehet újjáépíteni. Ezt az alternatív erdőgazdálkodást a hosszabb vágásforduló, a bővebb faállomány és a folyamatos erdőborítás jellemezné. Az erdők fenntartható használata a zöld infrastruktúra újjáépítésével a fakitermelésből származó profit némi csökkentését jelenti, a biológiai sokféleség viszont ezáltal új erőre kapna. 

erdőgazdálkodás
„Fotó: Envato Elements”

Az elődszervezet Biodiversa 15 éven át tartó munkájára alapozva a Biodiversa+ partnerség a környezetpolitika kutatói és döntéshozói számára teremt közös platformot. A munkában 36 európai ország és egyéb térségek országai, így például Brazília, Marokkó és Tajvan vesz részt. Magyarország Biodiversa+ finanszírozó partnere a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A teljes jogú partnerségi tagság teszi lehetővé magyarországi szervezetek számára a Biodiversa+ által meghirdetett transznacionális pályázati felhívásokon való részvételt. 

A Biodiversa+ tanácsadó testületének elnöke 2022 tavaszától három és fél éven át Báldi András ökológus, mely szerepvállalás tovább erősíti Magyarország részvételének jelentőségét a partnerségen belül. 

A Biodiversa+ partnerség keretén belül már megtett lépésekről és példákról további részleteket ebben a videóban talál: 

Szerző: Pallos Judit

(x)

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!