“Ugyanolyan csecseken nevelkedtünk.” – Mándoki eseményén jártunk

-

Mándoki László vagy másképp, Leslie Mandoki újra magyarul alkot, de nem akárkikkel! Magyarország zeneiparának krémjével összefogva készült el a „Magyar Képek” című lemeze, ami a mai naptól minden érdeklődő fül számára elérhető! Az Akvárium Klubban jártunk, ahol Mándoki mellett Ákos, Zséda és Takáts Tamás jóleső tapasztalatait hallhattuk a lemez elkészítéséről.

A vörösben izzó teremben nyüzsögtek az emberek, iszogatták a kis kávéjukat, a mentes vizüket és a tonikjaikat. Természetesen itt-ott lecsúszott pár pogácsa és… hopp! Ott megy Mándoki! Az Akvárium Klub előadótermében a végső simításokat végezték a kivetítőn, a székeket és kanapékat helyezgették és… hopp! Ott beszélget mosolyogva Zséda! A sajtósok keresték a tökéletes kamera beállítást, amit egyre nehezebb volt megtalálni az egyre több érdeklődő miatt, de… hopp! Ott furakodja át magát Takáts Tamás! Lassan mindenki megtalálta a helyét, lenyelte az utolsó falatokat, amiket leöblítettek az utolsó kortyokkal és… hopp! Ákos lehuppant az egyik kihelyezett kanapéra! Elkezdődött az előadás.

Mándoki összeszedte külföldi zenésztársait és a magyar zeneipar legjelentősebb énekeseit, zenészeit, hogy egy csapatként alkossanak valami nagyot. A „Magyar Képek” című komoly társadalmi témákat feldolgozó lemezt mutatták be nekünk, amin Mándoki mellett olyan előadók kaptak szerepet, mint Ákos, Caramel, Pápai Joci, Charlie, Mező Misi, Zséda, Takáts Tamás, a néhai Szakcsi Lakatos Béla a Mandoki Soulmates világhírű – többen Grammy-díjas és díjra jelölt – zenészeinek a közreműködésével.

Kép: Balról Ákos, Mándoki, Zséda és Takáts Tamás_BCOOL

Mándoki a bajusza alatt óriási mosollyal áradozott arról, hogy milyen kellemes a lelkének, hogy végre újra magyarul tud alkotni. Egyetlen szomorúsága, Szakcsi Lakatos Béla sajnálatos halála, így a lemezt részben neki is szánta, néma csendben együtt is megemlékeztünk róla. De miről szól a lemez? “Arról, ami minket összetart, összeköt!” – mondta Mándoki. „Az ünnepek közeledtével mindenki átgondolja, hogy milyen gondok terhelnek minket. Milyen jó, hogy manapság a kezünkbe vehetjük a sorsunkat, ellenben a diktatúrák időszakával. De pont ez vezet el minket, nem tudjuk, hogy milyen lesz jövőre az élet. Ezért tartom fontosnak, hogy arról énekeljünk, ami összetart minket!

Ákos visszaemlékezett évekkel ezelőttre, amikoris ismeretlen számról kereste őt valaki. Amikor felvette a telefont Mándoki szólt bele. „Kellene Phil Collinsnak egy magyar hang!” – hangzott a vonal másik végéből. Ákos azt hitte, hogy téves hívás, mesélte nevetgélve zavarában. Végül elvállalta a feladatot, de csak egy feltétellel, ha ő maga magyarosíthatja a szöveget. Mándoki gyorsan leokéztatta ezt a kérést a Disney-vel és máris elkezdték első közös munkájukat.

Kép: Ákos_Facebook hivatalos oldala

Zséda, még akkor picike gyermekével való utazása során találkozott először Mándokival, kellemes és megtisztelő emlékként írta le. Ezért a mostani találkozást, felkérést is izgatottan várta, de nem számított ekkor kihívásra, a szó legpozitívabb értelmében. „Arra számítottam, hogy jazzes, soulos dalt fog rám kiosztani Mándoki, ehelyett népdalt kaptam. Ilyet még sosem énekeltem.” De Zséda nem szeppent meg a feladattól. Egyedüli magyar nőként csendül fel a hangja a lemezen.

Kép: Zséda_Facebook hivatalos oldala

Takáts Tamás óriási lendülettel vette át a szót. Örül, hogy az örök régi lázadók dalát adta neki Mándoki. “Ugyanolyan…azonos csecseken nevelkedtünk!” Egy száj sem maradt egyenesen a kijelentése után. „A progresszív rocknak ugyanazon csecsein nevelkedtünk!” – pontosított Tamás. “Ugyanazokon a vonalakon nőttünk fel. És hihetetlen, hogy eltelik 20 év és én ezekkel az emberekkel játszom!” Ő is, ahogy mindenki megtiszteltetésnek érzi, hogy részese lehet ennek a projektnek. Élvezték a közös munkát, de Tamás azért kifejtette, hogy néha nagy szigor uralkodott a próbákon. „Ha Mándoki azt mondja, hogy csönd, akkor csönd van.” Erre összenevetett a két zenész, amire mindnyájan szintúgy elmosolyodtunk.

Kép: Takáts Tamás_Facebook hivatalos oldala

Többen nem tudtak személyesen részt venni az eseményen, de egy kisfilmben Pápai Joci azt mondta, hogy nagy örömmel vállalta el az éneklést, míg Caramel úgy fogalmazott, hogy ezzel elérte karrierje tetőpontját. A lemezt a mai naptól, december 2-ától lehet beszerezni. Kellemes hallgatást kívánunk hozzá!

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!