Tűzfalon csodálhatjuk meg Szinyei Léghajóját

-

Szinyei Merse Pál Léghajó című festményének monumentális változatát készítette el a festő nevét viselő iskola tűzfalán a Neopaint csoport tehetséges alkotóbrigádja.

 

Egy kicsi kép felnagyítva

Meglehetősen nagy vállalkozás és kihívás volt a 42×39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ilyen hatalmas felületen. Az egyébként kisméretű kép apró részleteit, a festőre jellemző ecsetvonásokat nehéz volt felnagyítva megjeleníteni. A falfestményt látva megállapítható, hogy az alkotás visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium vezetősége régóta tervezte, hogy festést kapjon a belső udvaron lévő óriási tűzfal. Az ötszáz négyzetméteres kép öt festő kéthetes munkájának köszönhető.

Szinyei Léghajó
kép: https://neopaint.hu

A Léghajó az emberi gondolatok szárnyalásának szimbóluma is

Szinyei Merse Pál a 19. századi magyar képzőművészet formabontó, úttörő alakja volt, aki a természettel, a színekkel való különlegesen bensőséges kapcsolatot kereste. Szinyei a maga útját járó festőművészként maradt meg az utókor emlékezetében, akinek több képét is értetlenség fogadta saját korában. A Léghajó mellett a Majális, a Lilaruhás nő, a Pacsirta, a Hinta is magyar festészet emblematikus alkotásaivá lettek, amelyekre ma is csodálattal nézünk.

A Léghajó eredetijét a Magyar Nemzeti Galériában nézhetjük meg.

Szinyei ezt a festményt optimista időszakában festette. A festő komolyan érdeklődött a technikai újítások iránt. Olyannyira, hogy akadémiai évei alatt repülőgép összeállításával is megpróbálkozott. a léghajó azért varázsolta el, mert a felszálló embert már nem kell, hogy érdekeljék földön nyüzsgő társai.

Szinyei Merse Anna, a festő dédunokája írta az alábbiakat a képről:

Festményén így lett a nehézkedési erőt legyőzni képes léghajó lebegése egyben az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak a szimbóluma.”

A Neopaint csoport alkotásait itt nézegetheted meg: neopaint.hu

Ebben a cikkünkben a festő néhány képének titkáról is lerántjuk a leplet:

Szinyei Merse Pál csodálatos festői világa

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!