spot_imgspot_img
spot_img

Túrázni indult, végül az erdőben éjszakázott Gyetván Csaba

-

Article Top Ad (AdSense)

Gyetván Csaba is csatlakozott a Dockyard „Télen is odakint” kampányához, amelynek célja, hogy minél több ember mozogjon a szabad levegőn. Csaba, feszegetve a határait, egy nem mindennapi akcióba vágott bele – élete első szabadtéri, téli éjszakáját töltötte el a Pilisben. Az útra nem egyedül indult, az egyik legprofibb magyar túrázóval, Camino Steve-vel másztak fel Dobogókőről Prédikálószékre. A kilátóban tábort vertek, majd ott töltötték az éjszakát, mínuszokban.

A nem mindennapi akcióról vlog is készült. Gyetván Csaba műsorvezető és Camino Steve színész, “thru hiker” – hosszú távú túrázó kalandját a kezdetektől egészen másnap reggelig, a visszaút végéig lencsevégre kapták. A kilátóba érkezve tábort vertek és kialakították az éjszakához megfelelő alvóhelyet. A videóból természetesen kiderül az is, hogy hogyan lehet megfelelő szél védelmet építeni egy fagyos alváshoz. 

Az ilyen jellegű túra alkalmával fontos a megfelelő öltözet és a felszerelés. „Télen a szabadban aludni nem játék, a réteges túrafelszerelés elengedhetetlen a mínuszok ellen” – árulta el Gyetván Csaba, aki videójában a túrázó szettjét is bemutatta. Kiderült, hogy profi túrázókat meghazudtoló módon vágott neki a pilisi akciónak. Csaba szerint egy téli kirándulásra nem érdemes elindulni aláöltöző, széldzseki, túranadrág, polar pulcsi, víz-és szélálló dzseki, magasszárú bakancs, valamint sapka és vastag kesztyű nélkül, különösen, ha az éjszakába is belenyúlik a kaland. „Amikor kiszálltunk a kocsiból, csak arra tudtam gondolni, hogy de jó lesz visszatérni az aszfaltra, de amikor másnap jöttünk le a hegyről, már az járt a fejemben, hogy mikor ismétlem majd meg a tavalyi évem legnagyobb élményét” – mondta a kalandor youtuber. 

Télen is a szabadban

A téli időszakban egyébként is, de a vírus jelenléte miatt most különösen fontos az immunrendszerünk védelme. A megfelelő tápanyagbevitel és a vitaminok mellett érdemes a mozgásra is időt és energiát fordítani. Az eltunyulás hozzájárul a cukorbetegség, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatának emelkedéséhez, illetve a megfelelő erőnlét hiánya alvászavarhoz és fáradékonysághoz is vezethet. Ezt fokozza, hogy még korán sötétedik, így a lehetőségek is szűkültek. A vírushelyzet miatt semmiképp sem érdemes elvetni a kinti edzéseket: a friss levegőn történő futás vagy séta sokkal hatékonyabb, mint a beltéri, futópadon történő edzés, ami most ugyanúgy korlátozott. Sokan félnek, hogy ilyen időben megfáznak, de legtöbbször nem a hidegtől betegszünk meg, hanem a vírusoktól. Ha odafigyelünk a megfelelő öltözékre, nem fogunk megfázni, és ha elkerüljük a tömeget, akkor biztonságban élvezhetjük a szabad levegőn történő mozgás élettani és lelki előnyeit.

A Dockyard kampányának célja éppen az, hogy minél több embert ösztönözzön a kinti mozgásra. ATélen is odakint kezdeményezéshez, Csaba és Steve mellett olyan közismert emberek csatlakoztak, mint Ördög Nóra, Nánási Pál, Rákóczi Feri, Trokán Nóra. Németh Lajos meteorológus és Martin-Mlecsenkov Éva sportoló, valamint Szirmai Gergely és Galambos-Parti Regina influencerek is szívesen vettek részt a téli mozgás népszerűsítésében, hiszen ők is rendszeresen túráznak, kirándulnak, sportolnak a téli hónapokban is.

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!