spot_imgspot_img
spot_img

Tudtad? Ebben is segíthet a zene

-

Article Top Ad (AdSense)

Időnként mindenkit elural a stressz vagy a motiválatlanság, főleg, ha a csodás nyári napok az irodában telnek – ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy bekapcsoljuk a kedvenc dalunkat! A zenének köszönhetően ugyanis nem csak jól szórakozunk, de akár javíthatjuk a teljesítményünket, enyhíthetjük a szorongást és csökkenthetjük a stresszt is. Az LG most összegyűjtötte, milyen területeken és hogyan segíthet a zene, ha egy kicsit szeretnénk feldobni a hangulatunkat.

  • Kognitív teljesítmény

Ha éppen nem tudunk koncentrálni a munkára, nyugodtan vegyük elő a fülhallgatót: egy finn tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a vidám zene növeli a feldolgozási sebességet, a memória teljesítményén pedig a tempósabb és lassabb dalok javítanak. Legközelebb, ha kell egy kis mentális lendület, az összetettebb számok helyett válasszunk inkább instrumentális dalokat – ezek kevésbé terelik majd el a figyelmünket. Segítheti a koncentrálást egy headset-funkciós in-ear, azaz fülbe helyezhető fülhallgató, hiszen ezek még a zajos otthoni környezetben is kizárják a külső hangokat. A vezeték nélküli, aktív zajszűrés funkcióval ellátott LG TONE Free FP8 esetében a tokba épített UV-fény ráadásul számos baktériumtól is mentesíti az eszközt.

  • Közérzet

Rossz kedv esetén is segíthetnek a dallamok – de nem mindegy, milyenek! A gyors ritmusú zene mozgásba hozza a testünket és az agyunkat, segítségével pedig jobban élvezhetjük az előttünk álló feladatokat. A legerősebb hangulatjavító hatása érdekes módon egy kutatás szerint a klasszikus és az ambient stílusú zenéknek van, míg a metál és elektronikus zene pont ellenkezőleg hat ránk. Mindez persze függ az egyéni zenei ízlésünktől is, mindenesetre érdemes tudatosan használnunk a zenét, ha jobban akarjuk érezni magunkat. 

  • Stressz

A modern, rohanó életmódunkból fakadó krónikus stressz hosszú távon az egészségünkre is hatással lehet. Épp ezért, ha valamilyen stresszhelyzetben úgy érezzük, nem tudunk megnyugodni, kapcsoljunk be egy kis nyugtató zenét, például lassú jazzt. Egy kutatás eredményei szerint a zenehallgatás hatással van az emberi test által adott stresszválaszra, különösen az autonóm idegrendszerre – így azok, akik zenét hallgatnak, gyorsabban megnyugodnak.

  • Depresszió és szorongás

A zeneterápia bizony bevált módja a depresszió és szorongás csökkentésének. Ha magunk is szeretnénk megtapasztalni a pozitív hatásait, próbáljuk ki az úgynevezett mély vagy aktív zenehallgatás módszerét: helyezkedjünk el kényelmesen, koncentráljunk csak a dallamokra és készítsünk jegyzeteket az érzéseinkről, emlékeinkről, testünk reakcióiról. Figyeljük meg, ahogyan figyelmünket megragadják a zene apró részletei – ez az elmélyülés ugyanis segíthet abban, hogy a saját lelki állapotainkra is érzékenyebben reflektáljunk.

  • Memória és tanulás

Ha kifejezetten agytornára vágyunk, hallgassunk új slágereket: miközben a már ismert és kedvelt zenék hallgatása növeli a dopaminszintünket, az új számok megtornáztatják az agyat és új idegpályákat építenek, így maximalizálják a tanulási képességeket. A dalok hatására az agyunk különféle, az adott hangokhoz kapcsolódó érzelmeket, emlékeket és gondolatokat aktivál, amelyek hosszú távon pozitívan hatnak mentális egészségünkre, így pedig gyorsabb tanulást és fókuszálást eredményeznek. 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!