spot_imgspot_img
spot_img

Tudod, hogy milyen típusú evő vagy?

-

Article Top Ad (AdSense)

Egészségtelenül táplálkozol? Van néhány egészségtelen táplálkozási szokásod? Semmi gond, nekünk is… Ezért most utánajártunk, melyek a leggyakoribb hibák és hogyan tudunk javítani rajtuk.

Az érzelmi evő:

Fotó: unsplash.com

Milyen napod volt ma? Frusztrált vagy valami miatt vagy szomorú, netalán csalódott? Máris keresed az édesséket, amelyekkel megvigasztalhatod magad? Érzelmeink gyakran meghatározzák ételválasztásunkat – és a mennyiséget is. Amikor az érzelmi evők negatív érzelmeket tapasztalnak hajlamosabbak egészségtelen ételekhez nyúlni. De ez fordítva is igaz: amikor izgatottak valami miatt, éppen egy különleges dolog történik velük vagy szeretnék magukat megjutalmazni, akkor nagyobb adagokat vagy különleges falatokkal kényeztetik magukat. Ez nagyjából rendben is van így, csak az a fránya bűntudat ne lenne, igaz? Mert a végén az a legrosszabb az egészben. Csendesítsd le magadban ezt a bűntudatos belső hangot és ne ostrorozd magad. Most már képes vagy felismerni az érzéseidet, képes vagy felismerni az evési motivációdat, úgyhogy innen már csak az a dolgod, hogy megtaláld a helyes eszközöket az érzelmeid kezelésére. Mit szólnál egy kis sétához?

A kampányszerűen fogyózó:

Te is azok közé tartozol, aki időről időre kampányszerű ditába kezd? Ha le akarsz fogyni, akkor jönnek a szénhidrátcsökkentett ételek vagy a teljes édességmegvonás. Egy ideig. Aztán soha nincs változás és inkább visszatérsz az eredeti szokásokhoz. Ideje megkérdezni magadtól, hogy miért csak alkalomszerűen és időlegesen tudod tartani magad az egészséges táplálkozáshoz: az általad választott diétát nehéz beleilleszteni a családi étkezésekbe vagy valamiért túl nehéz betartani? Nem biztos, hogy a másnak jó, az neked is működik, ezért ha úgy döntesz, hogy életmódot változtatsz, akkor érdemes lenne egy testreszabott étrenddel kezdeni (akár egy dietetikus segítségével), amelyet könnyedén bele tudsz illeszteni a saját és családod életritmusába.

Az „utálok főzni” – típus:

És ami azt illeti vásárolni is. Már magát a gondolatát is utálod, hogy ki kell találni az ételt, és be kell hozzá vásárolni. De vajon miért utálod ennyire, mi az, ami ennyire ijesztő benne? Lehet, hogy ha elkezdesz egy kicsit mélyebbre ásni magadban rájössz, hogyan tudsz segíteni magadon, vagyis hogyan tudnál például kikerülni egy-két lépést és elkezdeni élvezni a folyamatot. Utálod a zöldségpucolást? Vagy nincsenek meg a megfelelő konyhai eszközeid, és ezért minden olyan nehézkesnek tűnik? Találd ki, hogyan tudod egyszerűsíteni a dolgokat. Az interneten sok új inspirációra is bukkanthatsz, de kipróbálhatsz egy alapanyag házhozszállítást is: több olyan szolgáltató van, akiknek az oldalán nem csak hazai és egészséges alapanyagoka találsz, de recepteket és komplett dobozokat is, amelyeket kompletten megrendelhetsz és már főzhetsz is belőle.

A „nem tudom, hogyan kezdjek hozzá” – típus:

Fotó: pexels.com

Ez sokszor együtt jár vagy nagyon hasonlít az előző típusra. A baráti vagy családi beszélgetések, a közös étkezések remek lehetőséget kínálnak, hogy jobbnál-jobb ötleteket szerezz vagy megtaláld a kellő ösztönzőerőt. De az is lehet, hogy csak egy jó szakácskönyvre van szükséged, amiből lépésre-lépésre megtanulhatod az alapokat. Könnyű lesz továbblépni, ha már megvan az első sikerélményed.

A válogatós:

Ez a fajta szokásrendszer már gyerekkorban kialakul (szegény anyukák) és sokan felnőttkorukban is igen válogatósak maradnak. Ha magadra ismertél, akkor most gondolkodj el azon, hogy mit jelent számodra az új ételek kipróbálása. Melyek azok az élelmiszer kategóriák, amelyekkel jóban vagy, és melyek azok, amelyek ellenérzéseket váltanak ki belőled? Mik tartoznak a köztes csoportba? Lehet, hogy ezzel a kategóriával kellene kezdened, mert itt nagyobb eséllyel találnál olyan ételeket, amelyekre azt mondod, hogy egy próbát azért megérnek. Nagyon fontos a változatos, kiegyensúlyozott étrend, amely megfelelő mennyiségben tartalmazza a tápanyagokat és a vitaminokat. Talán már csak az egészséged érdekében megéri egy kicsit nyitni, de az is megeshet, hogy a végén még megszeretsz valamit…

Sok minden hatással lehet étkezésünkre és ételválasztásainkra: a hormonok, a bélrendszerünk, a családi szokásaink… De ha képesek vagyunk a pozitív hozzáállásra és leszámolunk az egészségtelen szokásokkal, akkor többet tehetünk mentális és fizikai egészségünkért, mint gondolnánk. Szerintem megéri az energiát.

Olvasd el ezt is:

Miért kívánunk bizonyos ízeket?

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!