Trendi lesz a szürkemarha

-

A MAGYARSZÜRKE SZARVASMARHÁT TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE, (MSZTE) szakmai napot tartott, mely során a megismertették terveiket a gasztronómia szereplőivel. Céljuk, a szürkemarha hús fogyasztás ezeréves tradícióinak megerősítése és komolyabban piacra lépni mind minőségi termékekkel, mint pedig a gasztronómia számára értékes húsokkal.

szürkemarha

A Szürkemarhát nem kell igazából bemutatni senkinek, hiszen aki magyar az már hallott róla. Mindenkinek volt már olyan élményben része, mikor Petőfi kedvenc vidékén az alföldön járt és találkozhatott ezzel a gyönyörű jószággal. A populáció megmentése érdekében már hosszú évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a MSZTE, melynek eredményeképpen nem csak fennmaradhatott ez a nemes, hazánkat jelképező állat, hanem immáron lehetőség nyílt arra, hogy új utakat is találjon magának. De ne menjünk ilyen gyorsan előre, ismerkedjünk meg a Szürkemarhával!

A MAGYAR SZÜRKE SZARVASMARHA FAJTA

„Egy vélt szakember Bécsben egyszer azt állította, hogy a fehér magyar marhának húsa nem ízletes és kemény. Éppen Bécs az ellenkezőről győzhet meg bárkit, mert olyan jó ízű húst, mint ott, kevés európai városban fogyasztanak, és az ott vágott összes marháknak igen tetemes részét hízott fehér magyar ökrök szolgáltatják. A fiatal magyar hízott ökör húsa, mint az 1885-ik budapesti állatkiállítás megdönthetetlenül bebizonyította, bármely fajtáéval versenyezhet, sőt azok, a kik a nagyon kövér húst nem szeretik, ennek fogják az elsőséget adni.”

A Szürkemarha eredete

Eredete bár pontosan nem ismert, de valószínűsíthetően a honfoglaló magyarsággal érkezett. A középkorban már bizonyítottan a Kárpát-medencében élő fajta. Szilárd szervezetű, szívós, színe rendkívül variábilis ezüst szürkétől a sötét daruszínig, szarva hosszú, változatos állású. Az 1800-as évekre a hazai marhaállomány 99%-a magyar marha volt (azaz szürke marha). Lábon hajtva az ország legnagyobb hasznot hajtó exportcikke, a gépesítettség kezdetéig igásökörként meghatározó szerepe volt a szántóföldek művelésében. A gépesítettség széleskörű elterjedése és a szövetkezeti átszervezés halálra ítélte a fajtát. A mélyponton, az 1960-as években a hazai állomány mindössze 3 Állami Gazdaság gulyájára apadt (6 bika, 200 tehén). Megmentését a nemzeti érzésből eredő ellenállás jóérzése tette lehetővé, elszaporítását mai napig a gazdaságosságán felül a hazafias tudat segíti. A fajta jelentősége napjainkban növekvőben van. Ellenálló, minőségi bio húst állít elő, kiváló borjúnevelő, magas genetikai és esztétikai értéket képvisel.

A MAGYARSZÜRKE SZARVASMARHÁT TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE

Az 1960-as évekre drasztikusan lecsökkent a szürkemarha állomány. Megmentéséért a megmaradt gulyák tenyésztői, példa értékű összefogással, az utolsó pillanatban összeszedett, sokszor az akkori szabályokkal szembemenő tenyésztői munkát végezve megmentették a fajtát a kipusztulástól. Ennek a szakmai egyeztetésnek kiteljesedéseként 1982-től éves gazdatalálkozókat szerveztek, majd 1991-ben, mikor lehetőség nyílt rá, hazánkban civil szervezetként elsők között alapították meg a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületét. Az Egyesület ezt követően gyors növekedésnek indult, mára országos méretű, több száz aktív tagot számlál. Feladatai, többek közt, törzskönyvi nyilvántartás vezetése, génmegőrzés, érdekvédelem és természetesen a hagyományőrzés. Kiemelten fontossá vált a termékek piacra jutásának segítése,

A Magyar szürke szarvasmarha Hungarikum

2015 április 24-én került a Hungarikumok Gyűjteményébe a legismertebb őshonos haszonállatunk, a magyar szürke szarvasmarha.

Szürkemarha NAP

A részt vevők megismerkedtek az MSZTE munkájával, törekvéseivel, és az általuk létrehozott MSZTE Kft-vel. A szövetség gondozásában álló gazdasági szervezetnek fontos küldetést szántak – mondta el az egyesülte elnöke Nagy Géza. A Szürkemarha brand frissítése, kereskedelmi színpadon történő markánsabb jelenlét és az ellenőrzési feladatok. A 2021-es évtől éves szinten mintegy 1000 tonna friss/fagyasztott húst és húskészítményt tudnak a magyarországi piacra eljuttatni, ezen belül pedig kiemelt szerepet szánnak a gasztronómia jelenlétnek. Ez szinte magától értetődő, hiszen a magyarországi vendéglátás, – félretéve a Covid helyzetet -, elsősorban a hazánkba látogató turistákra támaszkodik. Mindenképp jó irány lehet a gasztronómiai megjelenés, hiszen a külföldiek magyar ételeket keresnek. Ha azonban magyar vendégekről beszélünk, akkor pedig a rendkívüli módon felerősödő, tudatosan hazai termékeket kereső, lokális gondolkodású társadalom kialakulásának lehetünk tanúi az utóbbi években. Mi is lehetne jobb fogás, mint egy igazi Szürkemarha gulyás, vagy éppen rántotthús. Az általuk celebrált eseményen természetesen mindezeket meg is lehetett kóstolni, és megízlelni az igazi magyar marhahúst.

Minden amit tudni kell https://szurkemarhahus.hu/

A szürkemarhából készített ételeket Friedrich Antal chef az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöki tanácsadója szervírozásában lehetett megkóstolni.

Bodrogsmoker

Az innovációt követve, az eseményen a legújabb BBQ technológiával is készítettek és ajánlottak fantasztikusan ízletes, csodálatos ételeket, Horváth Zsolt BBQ szakember szervírozásában. Az egyik legnagyobb sláger a BBQ velőscsont volt amiért valljuk „be sokan többször is sorba álltak.”

Katona Zoltán cégvezetőtől elmondta: „Célunk, hogy az éttermek palettáján méltó helyre kerüljön, és ez által hazánkban újra népszerű legyen a marhahús fogyasztás ezeréves tradíciója. Gasztronómiai felhasználásra csakis a legjobb minőségű húst prezentáljuk. A vendéglátásban megjelenő húsnál alap kritérium, hogy csakis 3 évnél fiatalabb szürkemarha bika kerülhet az éttermekbe, amivel már alapvetően is garantálni tudjuk a hús kifogástalan minőségét.”

SM média: https://www.facebook.com/szurkemarhahus

Szürkemarhából készült termékek

Terveik között szerepel párizsi, virsli, sonka és kenőmájas forgalomba hozatala. Rendkívül fontos hogy termékeik, szója, glutén, és sertéshús mentesek. Kereskedelmi politikájuk a termék különleges jellege miatt sajátságos. Régiónként, kereskedelmileg szegmentáltan kívánnak megjelenni a piacon, hiszen minőséget és egyediséget képviselnek, csak úgy, mint maga a szürkemarha.

Ez csak egy első, és kifejezetten szakmai rendezvény volt, amivel a szervezők a szakmabeliek figyelmét igyekeztek magukra fordítani. Terveik között szerepelnek további események szervezése, mint például szürkemarha vacsoraestek megrendezése ország szerte – éttermi partnerek együttműködésével. Ezeken a vacsorákon a nagyközönséggel, vendégekkel együtt lehet majd kirándulást tenni azokba az ízharmóniákba, amikkel megajándékoz minket a szürkemarha.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!