A tőzegáfonya – egy csodaszer a jégkorszakból

-

Ez az évezredek óta használt növény nagyon régóta segíti az emberiséget. Roppant érdekes. Mivel egyre többen alkalmaznak alternatív gyógymódokat, fogyasztanak gyógynövényeket, jó ha tudjuk – nem véletlenül kapott világnapot is, ez a fantasztikus növény.

Fotó: Pixabay

A tőzegáfonya

A tőzegáfonya a hangafélék családjába tartozó, vörös színű, ízletes, bogyós gyümölcs. Magyarországon védett tőzegmoha lápokon élő, jégkorszaki reliktum növényfaj. Reliktum fajként tartják számon, mely azt jelenti, hogy korábbi földtörténeti korokból fennmaradt állat- és növényfaj. Ezek elterjedési területe korábban összefüggő volt, mára azonban szigetszerű foltokra esett szét. A védett növényeink többsége reliktum faj. Gyűjtése, termesztése Magyarországon engedélyhez kötött. Közeli rokona, a hazánkban nem őshonos amerikai tőzegáfonya, ami azonban szabadon termeszthető.

Ez a jellegzetes, pikáns ízű gyümölcs, az amerikai őslakos indiánok kedvelt étele volt. Rendszeresen fogyasztották, készítettek belőle ételeket. Különleges varázsfőzetként felhasználták szertartásokra, és rendszeresen alkalmazták testfestésre.

Fotó: Flickr

Mire használjuk a tőzegáfonyát

Napjainkban a tőzegáfonya új korszaka van. Rengeteg gyógykészítményben megtalálható. Lehet kapni kapszulákban, étrendkiegészítőként, hozzájuthatunk mint tőzegáfonya ital. Az egészségre gyakorolt jótékony összetevők az érett gyümölcsben találhatóak meg. Leginkább arról ismeretes, hogy a húgyúti fertőzéseket lehet vele kezelni, antibakteriális hatása miatt. Az alternatív gyógyászatban és a népi gyógyászatban antibiotikumként is alkalmazzák.

Fotó: Flickr

Antioxidánsok forrása

Mivel a tőzegáfonya gyümölcse nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, erős antioxidáns hatással bír.  Az antioxidánsok megvédik a szervezetet, erősítik az immunrendszert. A különféle élelmiszerek antioxidáns tulajdonságának megállapítására az úgynevezett ORAC – skálát használják, melyen a tőzegáfonya az egyik legelőkelőbb helyet foglalja el. Szív– és érrendszeri betegségek megelőzésére, és kezelésére is alkalmas, rendszeres fogyasztása segít a vérnyomás problémák stabilizálásában. Ezen kívül mivel vértisztító hatással is rendelkezik, különféle bőrgyulladások, kiütések kezelésére is alkalmas.

Fotó: Flickr

Megoldás a húgyúti problémákra

A tiszta tőzegáfonyalé fogyasztása révén megelőzhető a a húgyúti fertőzések kialakulása, fenntartja a húgycsövek egészségét: a gyümölcsben található proantocianidok és a mannóz feladatai közé tartozik a baktériumok húgyutakon való letapadásának megakadályozása. A hölgyek részére felfázás ellen tökéletes.

Fotó: Pixabay

Természetes antibiotikum

A benne található rengeteg vitaminnak és az antioxidáns hatásának köszönhetően, segít az influenza leküzdésében, és a megfázás tüneteinek enyhítésében. Segítséget nyújthat az emésztési panaszok enyhítésében, májvédő hatással rendelkezik, sőt a vesekő kialakulásának megelőzésére is alkalmas.

Mindezen tulajdonságai révén a Tőzegáfonya óriási segítség a szervezetnek, hatására megszabadulhatunk a méreganyagoktól. Nem véletlenül ajánlják például méregtelenítő kúrák kiegészítésére is.

Szeresd a szíved és maradj egészséges!

4 tipp, hogy hogyan vágj bele az egészséges életmódba

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!