Tótka Sándor aranyérmes, Csipes Tamara ezüstérmes

-

Fantasztikus rajt után nyerte meg az olimpiai aranyérmet Tótka Sándor férfi kajak egyes 200 méteren, Csipes Tamara ezüstérmes lett női kajak egyes 500 méteren, a címvédő Kozák Danuta pedig a negyedik helyen végzett. 

Az ötkarikás játékokon 2012 óta rendezik meg a 200 méteres versenyt, amelyen most hatalmas küzdelemben Tótka Sándor legyőzte az egész mezőnyt, ezzel ez az első magyar olimpiai arany ezen a távon.

A kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, és most már olimpiai bajnok magyar kajakozó Milák Kristókhoz hasonlóan ifjúsági olimpiai bajnokként lett felnőtt olimpiai bajnok.

Az elő-és középfutamokban is magabiztosan versenyző 27 éves bajnokunk a felkészülés során főleg a kajak négyes szereplésre készült. Tavasszal azonban Kuli István sérülése miatt átalakultak a dolgok, feloszlott a kajak négyes, így Tótka végül elindulhatott kedvenc sprint számában. A döntőben hatalmas csatában győzte le olasz ellenfelét, Manfredi Rizzát és csak a célfotó után derült ki, hogy Tótka Sándor az olimpiai bajnok.

 

Csipes Tamara versenyében a második rajt után az új-zélandi Carrington rajtolt a legjobban, majd a táv második felénél Tamara gyorsan zárkózott riválisára. Ugyan megelőzni már nem tudta, de nagyszerű versenyzéssel így is gyönyörű lett a második hely.

csipes-tamara
Fotó: mti.hu

A sportoló családba születt Tamara (édesanyja Orosz Andrea úszó, édesapja Csipes Ferenc olimpiai bajnok kajakozó) már igen korán kajakozni kezdett. Nyolcszoros világbajnoki aranyérmes, kétszeres európa bajnoki ezüstérmes, a rioi olimpián négyesben aranyérmet, most pedig egyesben 500 méteren ezüstérmet szerzett. 2017-ben megszületett kislánya, Olívia, majd két évvel később Szegeden kajak négyesben 1000 méteren újra rajthoz állt és csapatával aranyérmet szerzett. Tamara legközelebb szombaton a kajak négyessel újra rajthoz áll.

Kajakosain három negyedik helyet szerezte: Csizmadia Kolos 200 méteren, Kozák Danuta 500 méteren, míg a Nádas Bence és Kopasz Bálint pedig 1000 méteren.

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!