Tosca Rómából Budapestre költözik

-

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én  és 28-án – az Andrássy úti dalszínház. 

Politikai thriller, szerelmi tragédia, történelmi dráma. Tosca, a boldogságot kereső, szerelmes énekes, Cavaradossi, az elnyomás ellen küzdő festő és a kettejük szerelmének útjában álló, gátlástalan rendőrfőnök, Scarpia báró kamaradrámája Puccini megrázó erejű kompozíciójában azokat is meg tudja érinteni, akik egyébként idegenkednek az opera műfajától. Az 1900-as római ősbemutatót követően a darab világhódító útjára indult. Ma már az operairodalom legnépszerűbb alkotásainak egyike. 

előadás

A Magyar Királyi Operaház is rövid időn belül, 1903 decemberében megtartotta az azóta is nagy sikernek örvendő darab premierjét. Ezt több mint 1160 előadás követett. Legutóbb idén júliusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt látható a dalszínház produkciója. Ekkor Nagy Viktor 1988-as rendezése 34 év és 300 előadás után búcsúzott a közönségtől.  

A bigott Scarpia által képviselt rendszer ritkán hangsúlyozott, mégis fajsúlyos eleme a vallásellenesség is. Ez közrejátszott abban, hogy Ókovács Szilveszter új rendezésében a korai napóleoni háborúk napjainkban kevéssé ismert történelmi hátterét egy, a hazai közönség számára közérthetőbb párhuzamba állítható politikai berendezkedés váltja fel az 1950-es évek Budapestjén. A római Sant’Andrea della Valle templomot, a Farnese-palotát és az Angyalvárat, olyan szimbolikus helyek váltják fel, mint a Regnum Marianum templom vagy az Andrássy út 60. A vetítésekkel színesített látványvilágot (animációtervező: Czeglédi Zsombor) Lisztopád Krisztina tervezte, akivel a rendező idén tavasszal már a nagy sikerű Hunyadi László produkcióján is közösen dolgozott. 

próba

Puccini méltán egyik legismertebb alkotását az OPERA kettős szereposztásban tűzi műsorára. A premieren a címszerepet Boross Csilla énekli, aki számos budapesti fellépés mellett többek közt Prágában, Brnóban, Rómában és Makaóban is megformálta Tosca alakját. Partnerei a bemutatón Fekete Attila, az OPERA kamaraénekese és Cavaradossi tapasztalt megformálója, valamint Kálmán Péter, aki most debütál Scarpia szerepében. A másik szereposztásban ugyancsak először lép színpadra Toscaként Ádám Zsuzsanna, Cavaradossit a Kolozsvári Magyar Opera hőstenorja, Pataki Adorján alakítja, Kálmándy Mihály, az OPERA kamaraénekese ugyancsak nagy tapasztalattal formálja meg Scarpia figuráját. A további szerepekben Gábor Géza és Kovács István (Angelotti), Szvétek László és Kiss András (Sekrestyés), Kiss Tivadar (Spoletta) és Káldi Kiss András (Sciarrone / Börtönőr) lépnek színpadra. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkara (karvezető: Hajzer Nikolett), vezényel: Kesselyák Gergely.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!