spot_imgspot_img
spot_img

Tortát vágott a Mona Lisához egy parókás férfi

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy tortát vágott a Mona Lisa festményhez egy férfi a párizsi Louvre-ban vasárnap.  A jelenlévő múzeumlátogatók arról számoltak be, hogy egy nőnek öltözött, parókás férfi kerekesszékkel közelítette meg Leonardo da Vinci világhírű remekművét, majd felugrott és egy tortát dobott a festmény felé. A festményt üveg védi, így nem rongálódott meg.

 

A Louvre-ban zajlott vasárnapi képrongáló akció okáról pontosabbat nem tudni, de a marca.com oldal információi szerint a parókás elkövetőt a biztonsági őrök azonnal körbevették, majd kivezették a teremből. Az üvegről pedig lemosták a tortadarabokat. Az Instagramot már most elárasztották a friss #MonaLisa posztok, melyben látható az eset eredménye, és a rongáló kivezetése is.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SOLDOUTSERVICE (@soldoutserviceitaly) által megosztott bejegyzés

Arcátlan műkincsrablás áldozata is volt már a festmény

Leonarod da Vinci megfejthetetlen, különös mosolyú Mona Lisáját már többször akarták megrongálni. Kénsavval, festékkel, teával is támadtak már rá. Ellopták, beleszerettek, fanatikusan imádták, kritizálták, másolták. A festményt a múltban történt bizarr esetek miatt is golyóálló üveg védelmezi a látogatóktól. Azért sem csoda a védelem, mert a talányos arckifejezésű Mona Lisát 1911-ben például fényes nappal lopták el.

Mona Lisa torta
kép. unspalsh.com/ Zach Dyson

Rejtélyek hálójában

Mona Lisa az egyik legrejtélyesebb festmény a művészettörténet legismertebb alkotásai közt is. Többen fel vélték fedezni Leonardo vonásait a nő arcán, mintha saját portréját is elrejtette volna a képen. Ugyanakkor sok kérdés felmerül a hölgy kilétét és kinézetét illetően is.  A képen látható modell vajon terhes? Miért nem mosolyog, nincs szép fogsora? Miért olyan életidegen a háttér mögötte? A szemöldöke a kor szépségideálját idézi? Sok kérdés, sokféle válasz.

Modernizált változatok

Mona Lisa napjainkban már a fogyasztói kultúra részévé vált. Termékeken látható, manipulált képeken mosoly ránk akár szelfizés közben, sminkkel, macskával, tetoválással is. Különös bája hatott a különböző korok művészeire és műkedvelőire is. Számos könyvet írtak róla, ahogyan filmekben is többször szerepelt (Mona Lisa mosolya, Da Vinci-kód)

Mona Lisa modern verzió
Mona Lisa újraértelmezve, sminkkel, digitális technikával kivitelezve. kép: pixabay.com/TheDigitalArtist

Kapcsolódó cikkeink:

Vincent van Gogh életre kelt festményei

A macska, aki a világ leghíresebb csókjánál is jelen volt

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!