spot_imgspot_img
spot_img

Tony Curtis születésnapjára lánya megható fényképpel emlékezett meg

-

Article Top Ad (AdSense)

Tony Curtis lánya, a 62 éves Jamie Lee Curtis  hetek óta hazánkban forgatja  a Borderlands című filmet Cate Blanchett és Kevin Hart főszereplésével. Amikor épp nem dolgozik, szívesen járja a fővárost és posztol is róla.

„Büszke vagyok rá, hogy magyar őseim földjén lehetek” – írta  egyik budapesti bejegyzésében, amikor a Duna- parti holokauszt emlékművet látogatta meg. A kétszeres Golden Globe-díjas amerikai  színésznőnek apai ágon a nagyszülei Amerikába kivándorló zsidók voltak, így az emlékműnél visszaemlékezett az 1944-1945-ös zsidó mészárlásra, ami miatt egykor nagyszülei emigráltak Amerikába.

Édesapja születésnapja a fővárosban érte, erről egy kedves,  régi családi képpel emlékezett meg.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jamie Lee Curtis (@curtisleejamie) által megosztott bejegyzés

MA SZÜLETETT AZ ÉDESAPÁM, TONY CURTIS, BERNARD SCHWATRZ NÉVEN. ÉPP AZ ŐSEI FÖLDJÉN VAGYOK, AHOL AMERRE NÉZEK, MINDENÜTT GYÖNYÖRŰ SÖTÉT HAJÚ, KÉK SZEMŰ EMBEREKET LÁTOK. ŐT LÁTOM EZEKBEN AZ EMBEREKBEN”

Tony Curtis, a  kétszeres Golden Globe-díjas hollywoodi színészlegenda 1925 június 3-án zsidó családban született New Yorkban Bernard Scharz néven. Édesapja, Schwartz Manó tősgyökeres mátészalkai volt, édesanyja Klein Ilona pedig a Felvidékről, Nagymihályról (más adatok szerint Válykóról) származik. A család Mátészalkáról emigrált New Yorkba.  A világhírűvé vált színész mindig is büszke volt zsidó-magyar gyökereire.

Tony Curtis szülei Magyarországon (Csiffáry Gabriella főlevéltáros gyűjtése nyomán)
Forrás: http://relax.cafeblog.hu/2018/07/08/ok-voltak-tony-curtis-mateszalkai-szulei/

Először 1985-ben, 1988-ban  pedig másodjára látogatott Magyarországra, ekkor  felkereste szülei egykori otthonát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán. A rendszerváltást követően 1996-ban a magyar kormány meghívására vett részt a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján, ahol házigazdaként szerepelt egy Magyarországot reklámozó rövidfilmben. Magyar származása a rendszerváltást követően is fontos volt a kormányzat számára Magyarország nyugati megismertetésében és az ország idegenforgalmának fellendítésében.  2004-ben újabb reklámfilmet forgatott.

A  Dohány utcai zsinagóga felújításának támogatására pedig létrehozott egy alapítványt.  A filmsztár mindig fontosnak tartotta a mecénási szerepét, és különösen a magyarországi zsidóság identitásának erősítéséért fáradozott.  1987-ben hozta létre az Emanuel Alapítványt, amelynek fő célja, hogy ápolja a Holokauszt magyarországi áldozatai emlékét.

Fotó:FB/Tony Curtis

2010. szeptember 29 én halt meg 85 évesen, nevadai otthonában, álmában érte a halál.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!