Tolerancia világnap- Legalább ma legyünk azok

-

Ez a nap arra való, hogy felhívjuk a figyelmet az emberi toleráns viselkedésre az élet minden területén.

Eredet és Rendelet

A tolerancia nemzetközi napja egy nemzetközileg megtartott ünnepnap. Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (röviden UNESCO) kezdeményezésére ünneplik  1996 óta minden évben. Az ünnep napja november 16-án van. A legfontosabb cél a figyelem felhívása azokra a manapság eléggé uralkodó tényszerűségekre, amit az intolerancia okoz a társadalomban.
Ebből az eseményből kiindulva az 1996. december 12-i 51/95-ös számú határozatának értelmében az ENSZ Közgyűlése hivatalosan is felszólította a szervezet tagállamait, hogy minden év november 16-án ünnepeljék meg a tolerancia nemzetközi napját. A határozattal a közgyűlés egyben arra is felkérte a tagállamokat, hogy az oktatási intézmények és a szélesebb nyilvánosság számára egyaránt tartsanak tevékenységeket ezen a napon.

emberek
Fotó: Pixabay A tolerancia az emberiség mentsvára leghet

A TOLERANCIA NEMZETKÖZI NAPJA

Ez a nap arra alkalom, hogy a toleranciára felhívjuk a figyelmet, az élet minden területén. A tolerancia eszményképének  megrendíthetetlen alapja a másik ember tisztelete! Egy olyan humánus gondolkodásmódot feltételez, ahol nem sztereotípiák, eszmék, viselkedés típusok- hanem a teljes elfogadás a jellemző. A társadalmi dogmák, a történelem sodrásából fakadó emberi viselkedések által belénk nevelődött az a mélyről fakadó butaság, hogy nem vagyunk egyformák. Hát persze hogy nem! Ha végig gondolja valaki, milyen is lenne egy homogén társadalmi rend, valószínűleg gyorsabban haladnánk az elkerülhetetlen káosz felé, mint a jelenben.

kézek
Fotó: Pixabay Kéz a kézben

A tolerancia a kölcsönös megértés, egymás elfogadása. Valójában egy olyan életszemlélet, ami a fejlődést teszi lehetővé. Az emberiség kultúrájának, változatosságának, egyediségének a táptalaja, mely előremutató. A tolerancia által képesek lehetünk az emberi faj felemelkedésére, vallási, gondolkozásbeli különbségek áthidalására. Az igazi tolerancia nem az eszméknek való behódolásról, hanem a nyitottságról, a vélemények ütköztetéséről, egymás életének megbecsüléséről szól. A tényleges és elfogadó tolerancia nem könnyű senki számára, hiszen saját világnézete, eszméi ütköznek másokéval, de igyekeznünk kell önmagunkon átlépve elfogadóbbá válni.

színes szíve
Fotó: Pixabay Szívünkben él a tolerancia

Lépésről lépésre

A tolerancia első foka az empatikus hozzáállás. Merjünk tovább látni annál, amit az első megérzésünk ad. „Bár itt hozzá kell tenni az első megérzés- sok esetben megsúgja nekünk a valót” A toleráns viselkedésre való nevelés az egyik alapkő, ezért roppant fontos már a szülőknek is ebbe az irányba terelni gyermekeiket. A következő mérvadó lépcső, mikor közösségekbe kerülünk, így az oktatási rendszerben is komoly erőfeszítéseket kell tenni ebbe az irányba. Nyilvánvalóan a látott, hallott viselkedésminták és a társadalmi rendszerek, manapság pedig a mérhetetlen mennyiségben ránk zúduló információáradat- befolyásolja egyéni fejlődésünket. Ettől függetlenül a toleráns viselkedésre való törekvés és ennek közvetítése, nagyban alakíthatja az egymás iránti elfogadást. Tapintattal lenni, annyit tesz mint toleránsan viselkedni.

Az ítélet saját magad

Bár gyarló a lélek, s szemlél

Látja mi körötte működő s él

Minduntalan ítélkezvén mérlegel

Ezzel saját vermében téved el

Nem látható életek összeszövődnek

Soha nem tévedhetetlenek

Eszmék, elmék, emberek,

Egy bolygón születettnek meg

Megélve hibát, tévedést

Mi mind így vagyunk egészek

Hát ne ítéljünk feleslegben

Ne korholjuk, hogy más is téved

Ahogy magunknak is idő

Néha hosszú évek sora

Úgy testvérünk is tévelyeg

Eszméit nem egyből leli meg

Ne feledjük együgyű gondolatink

Sokat tévútra vezetnek

Embertársunk ösztönös ideái

Pontosan a jó útra vezetnek

Az ítélet saját magad

Tükör, teóriák, lélekrezdülések

Sokszor van biza igaz

De a gyarló rengeteget téved.

(Thomas Braun)

 


Forrás : wikipédia, Budafoki Tamás

Képek: Pixabay

 

A katasztrófa elkerülhetetlen? – véleményvezérek és klímavédelem

„Én is egy állandó meg nem értett vagyok”

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!