Több hetes vírusjárványügyi adatrekord dőlt meg – itt a harmadik hullám?

-

Ismét nőtt a fertőzöttek száma. Müller Cecília szerint ez már a harmadik hullám elejét jelenti. Ma kezdődött el a nemzeti konzultáció arról, hogy nyisson az ország, vagy várjuk ki a pandémia végét.

Müller Cecília országos tisztifőorvos “fokozódó számokról” számolt be az új fertőzöttek tekintetében. 2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, a beazonosított fertőzöttek száma 394 023-ra nőtt, elhunyt 104 beteg. Az elhunytak 3 százalékában nem volt eddig krónikus beteg, a többieknél minden esetben volt valamilyen egyéb betegség.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 301 363, az aktív fertőzöttek száma 78 625. 4021 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen – közölte az operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

A tisztifőorvos szerint fontos, hogy az oltási program következetesen, folyamatosan megvalósításra kerüljön. Véleménye szerint „azokat a személyeket védjük meg, akik a legveszélyeztetettebbek”, hisz “életet nem tudunk visszaadni senkinek”.

Ebben annyira nem segít, hogy az ígért 88 ezernél 5 ezerrel kevesebb vakcina fog érkezni csütörtök este Magyarországra az AstraZeneca gyárból. Ezeket a háziorvosok kapják meg, így 40 ezer embert olthatnak velük a jövő héten. A háziorvosok döntik el, hogy  mely betegük melyik vakcinát kaphatja meg, ugyanis  a különböző vakcinák alkalmazása eltérő, nem ugyanazoknak adható például a Pfizer vagy az AstraZeneca oltóanyaga sem. A kínai Sinopharm vakcina beadhatóságát  egyelőre a Nemzeti Népegészségügyi Központban vizsgálják.

Dr. Müller Cecília közölte, hogy Magyarországon egyelőre a brit mutáns van jelen.

A brit kutatók csütörtökön ismertetett vizsgálati eredményei szerint Angliában meredeken csökkent az év eleje óta a koronavírus-fertőzöttség elterjedtsége az angliai lakosságon belül.A kutatóközpont szerint ez azt jelenti, hogy az angliai lakosságon belül jelenleg 0,51 százalék a fertőzöttségi arány. Január óta több mint a kétharmadával csökkent a koronavírus-fertőzöttség lakossági elterjedtsége Angliában-írta az MTI.

Mivel megemelkedett a fertőzöttek száma, három helyen ismét szolgálatba álltak a szűrőbuszok, ahová a háziorvos által beutalt betegek mehetnek tesztelésre.A  Liszt Ferenc repülőtér parkolójában, a Papp László Budapest Sportaréna F1-es bejáratánál és a Deák Ferenc téri piac mellett.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!