Tízből három magyar menekül a hideg elől

-

December 1. és március 31. között ugyan Moszkva és Párizs vezetik a magyarok foglalási listáit, de jócskán akadnak olyanok is, akik melegebb úticélokat választanak – mutatják a Kiwi.cm adatai. A járványhelyzet ellenére – az előírások betartása mellett – lehetőségünk van elutazni melegebb helyekre. A Kiwi.com két szigetcsoportra, a Kanári- és a Zöld-foki szigetekre kalauzol minket, hogy kiszakadjunk a hidegből.

Az ablakon kopogtat a tél, egyre cudarabb az idő és sötétebbek a nappalok. Még ha alapvetően szeretjük is a telet, akkor is jól eshet pár nap a tavaszban vagy nyárban. „A Kiwi.com adatai szerint a decembertől márciusig tartó hidegebb hónapokban tízből három magyar a hazainál melegebb országba utazik, Barcelona, Athén, Dubai, Porto és Tenerife is szerepel az előkelő TOP20-as foglalási listában*” – mondja Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com customer experience igazgatója. A Kiwi.com utazási technológiai vállalat két egyedülálló szigetcsoportot mutat be Afrika partjainál: a magyarok által kedvelt Kanári-szigeteket, ahol kellemes, tavaszias időjárás várja a turistákat, valamint a talán kevésbé ismert, de egzotikus Zöld-foki-szigeteket, ahol télen is nyáriasan nyaralhatunk.

Kanári-szigetek: babérlombú erdők, holdbéli táj, azúrkék óceán

A hét nagyobb és több kisebb szigetből álló Kanári-szigetek Spanyolország legdélebbi autonóm közössége, Marokkó partjaitól kb. 125-200 km-re találhatóak az Atlanti-óceánban. A vulkanikus jelleg az összes szigeten érezteti hatását. A hegyes csúcsokat, kalderákat, völgyszurdokokat legtöbb helyen dús, zöld növényzet veszi körül, míg máshol teljesen kopárok. A szigeteket körülvevő partszakaszon az azúrkék óceánban találunk kiépített, vízi sportoláshoz tökéletes szakaszokat és elhagyatottabb részeket is. Babérlombú erdők, citruskertek, pálmaligetek: számos sziget része az UNESCO világörökség listájának.
A „száz vulkán szigetének” nevezett Lanzarote a legidősebb a szigetek között, több mint 300 vulkáni kráter található rajta. A leghíresebb sziget Tenerife, amely egyben a legnagyobb is. Trópusi erdők és homokos, sziklás strandok mellett itt találjuk Spanyolország legmagasabb csúcsát, a közel 4000 m magas Teide vulkánt. Az „öreg sziget” nevet viselő Fuerteventura érdekessége a sziget belsején található lávabarlang, és ha itt járunk, mindenképp kóstoljuk meg az itt nagyon népszerű kecskesajtot. A Kanári-szigetek névadó tagja Gran Canaria. A majdnem kör alakú szigetet hágók és völgyek választják ketté. Az északi részen buja növényzet a jellemző, míg délen sivatagszerű, homokos strandokat találunk. Las Palmas városa számos szórakozási lehetőséget kínál. A Madonna által is megénekelt La Palma partjai hirtelen, meredeken emelkednek ki az Atlanti-óceánból. A sziget a túrázás és búvárkodás mellett a kerékpározás szerelmeseit is várja. A hegymászást, túrázást kedvelőknek La Gomere, a „hegyek szigete” lehet a kedvence, amely ősi babérlombú erdőjében több mint 400 növényfaj található. La Gomera fontos szerepet tölt be a felfedezések terén: Kolumbusz innen indult el 1492-ben Amerika felé.
A Kanári-szigetek több városába is eljuthatunk Budapestről, a Kiwi.com-on most Las Palmas de Gran Canariára már 8834 Ft-ért is foglalhatunk repülőjegyet.

Kiwi.com tipp Egyazon szigeten belül akár 4-8 °C különbséget is tapasztalhatunk: egyik részén napozhatunk is, a másikon pedig jól esik egy tavaszi kabát. Réteges öltözéket mindenképp érdemes csomagolni, pláne, ha szeretnénk kirándulni a hegyekben.

Fotó: Envato Elements

Zöld-foki Köztársaság: úszás vulkanikus tavakban, homokdeszkázás

Az Afrika partjaitól 450 km-re fekvő Zöld-foki Köztársaságot vulkanikus szigetek alkotják, ahol egész évben 27-28 °C feletti a hőmérséklet. Hosszú, fehérhomokos elhagyatott strandok, nyugodt tengerparti városkák, búvárkodási- és szörfözési lehetőség, modern szállodák jellemzik, ahol lehetőségünk van aktív tűzhányó megmászására és katamarán túrára is. Változatos ételeket kóstolhatunk a szigeteken, a friss halak, homár és a tonhallal töltött sült tészta mellett mindenképp kóstoljuk meg nemzeti ételüket, a cachupa-t, amely többféle babból, kukoricából és különböző húsokból vagy halakból készített ragu.
Mindegyik sziget megéri a felfedezést. A legnépszerűbb sziget a holdbéli tájáról és színes, macskaköves városairól ismert Sal. A legszebb tengerparti szakaszokat Boa Vista-n találhatjuk, de nemcsak a búvárok és a szörfösök körében kedvelt ez a sziget, hanem a homokdeszkások is előszeretettel látogatják, hiszen a partot övező szállodasor mögött homokdűnék terülnek el. Santiago a szigetcsoport legnagyobb tagja, ezen található a szigetcsoport fővárosa, Praia, amely a leginkább afrikai hangulatú. Itt található a legidősebb város is, amely az UNESCO Világörökség része (Cidade Velha). A fekete színű strandjairól is híres Fogo sziget neve az ország egyetlen aktív vulkánjára utal.
Bármelyikre szigetre is megyünk, a kultúrák találkozására számíthatunk zenében, divatban, de legerőteljesebben az ételekben, hiszen a portugálok által felfedezett szigeteken érződnek a portugál mellett az afrikai és brazil hatások is. A Zöld-foki Köztársaság több városába is eljuthatunk Budapestről, a Kiwi.com-on Boa Vista szigetére 60 235 Ft-ért foglalhatunk repülőjegyet.

Fotó: envato elements

Hőmérsékletváltozás és jetlag?

A télből nyárba utazásnak mindig megvan a romantikája, ugyanakkor a szervezetünket fel kell készítenünk a rá váró sokkra. Már maga a hőmérsékletváltozás is sokkoló lehet, nemhogy, ha felborul az alvásrendünk. Az utazás előtti napokban feküdjünk le kicsit korábban vagy később attól függően, hogy merre utazunk, és igyunk nagyon sok folyadékot, lehetőleg vizet. Azért is érdemes sokat inni, mert az új ország otthonunktól eltérő páratartama is kiszáradáshoz vezethet. Minél melegebb az idő a választott desztináción, érdemes – lehetőségeinkhez képest – annál hosszabb nyaralást tervezni, hogy maradjon idő az akklimatizálódásra, és maximálisan feltöltődhessünk.

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!