spot_imgspot_img
spot_img

Tippek októberi, otthoni mozizáshoz

-

Article Top Ad (AdSense)
Filmek és sorozatok, amiket akár a saját kanapédra bekuckózva is nézhetsz, ha beköszönt az őszies idő. És néhány kiállítás, ha mégis kimozdulnál.

Otthoni mozi

HBO

Visszatérés Epipóba

A 2014-ben egy újságcikk nyomán robbant ki a Sipos Pál-botrány, amely megrázta a budapesti – elsősorban értelmiségi – köröket. A ’90-es években az egyik fővárosi iskola közkedvelt tanáráról derült ki, hogy a diákjait szexuálisan zaklatta és emiatt kellett távoznia is állásából. Ezt követően azonban még mindig gyerekek közelében dolgozott: ifjúsági műsorokat vezetett és szerkesztett. A tanár emellett legendás nyári táborokat is tartott, ahol a résztvevők egy képzeletbeli országba Epipóba utaztak. A szerepjátékok, titkos nyelv, mágia és varázslat mellett azonban a megalázás és zaklatás is mindennapos volt.

A rendező, Oláh Judit maga is négy nyáron át volt Epipó lakója. A filmben megpróbálta felgöngyölíteni a szülők és a társak felelősségét és saját érzéseit, emlékeit is górcső alá veszi. Az áldozatok és a szemlélők bűntudata, zavara még 25 után is élő. A film őszinte és hatásvadászattól mentes. A rendezőnő édesapja által készített, archívfelvételek pedig különösen autentikussá teszik a bepillantást a táborba.

Tudhattad volna

Nicole Kidman a Hatalmas kis hazugságokkal megmutatta, nem kell még leírnunk őt és, hogy mennyire jól áll neki a thriller és a sorozat műfaja egyaránt. Előbbiben már az 1993-as Bűvöletben is bizonyított Alec Baldwin és Bill Pullman oldalán, most pedig Hugh Grant partnereként láthatjuk a képernyőn.

A minisorozat középpontjában Grace és Jonathan Fraser (Kidman és Grant) áll, akik pontosan azt az életet élik, amiről mindig is álmodtak. Ám egy erőszakos haláleset és egy sor borzalmas felismerés nyomán egyik napról a másikra mindennek vége szakad. Grace ott áll egy egyre súlyosabb, a nyilvánosság előtt zajló katasztrófa közepén, és maga is megdöbben, hogy mennyire nem követte a saját tanácsait. Kénytelen búcsút inteni eddigi életének, és újat teremteni a gyermekének (Noah Jupe) és az egész családjának.

Mi vagyunk a medvék

A sorozat alapjául szolgáló könyvet Fredrik Backman, Az ember, akit Ovénak hívtak szerzője írta, igaz a Björnstad-sorozata első része egészen más, mint amit a szerzőtől megszoktunk, mégis hihetetlenül ismerős.

A Beartown nevű kisváros folyamatosan zsugorodik a területét egyre szorosabban körülölelő fák miatt, de most, hogy az ifjúsági hokicsapat esélyes az országos elődöntő megnyerésére, a település összes reményének megvalósulása egy maréknyi tizenéves fiún múlik. Ez a nagy teher egy erőszakos cselekményhez vezet, ami traumatizál egy fiatal lányt, és fenekestül felforgatja a város életét. A gyanúsítgatások úgy terjednek el Beartownban, mint hullámok a tóban, és végül minden helyi lakosra kihatnak.

Netflix

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon 

A most 93 éves Attenborough az ötvenes évek óta készít természetfilmeket. Az ő kalauzolásával bejárhattuk a bolygó eldugott zugait az őserdők és óceánok mélyétől a sarkvidékekig. Legújabb dokumentumfilmjében a természet pusztulására, az emberi viselkedés hatására hívja fel a figyelmet és saját archív felvételei segítségével mutatja be azt a pusztítást, amit az emberek végeztek a bolygó élővilágában. A megrázó képek mellett kiutat is mutat a további hanyatlás megállítására. Attenborough szerint bár a helyzet súlyos, de nem reménytelen.

Emily Párizsban

A végére egy egészen könnyed kis sorozat, hogy ne menjen el teljesen az életkedvünk. A Lily Collins főszereplésével készült sorozatban egy chicagói marketinges, a címben is szereplő Emily Cooper, megkapja álmai állását Párizsban. A 30 perces epizódokban próbál boldogulni a karrierjével, a barátokkal és a pasikkal is. Párizsban ugyanis nemcsak a nyelv más, de a szokások is. A franciák már felháborodásukat fejezték ki, hogy túlságosan előítéletes képet festenek róluk a szériában. Győződj meg magad, hogy valóban így van-e! Csajos-divatos sorozat, ha kikapcsolódnál kicsit.

Kiállítás

Határtalan Design

Régiónk egyik legjelentősebb, másfél évtizedes múltra visszatekintő, független kiállítása és összművészeti rendezvénysorozata ezúttal 14 ország több mint 100 dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének munkáit mutatja be. Története során első alkalommal a kiállítás szűkebb válogatása Pozsonyban (Design Weekend Bratislava), majd Bécsben (designaustria) is látható lesz.

A közönség a dizájntárgyakon kívül tárgyszimulációkkal, kortárs ékszerekkel, a járványügyi helyzet okán virtuálisan létrejött alkotásokkal, környezettudatos és a társadalmi szerepvállalást hangsúlyozó, a műfaji határokat szabadon értelmező projektekkel és ezekről készült filmekkel, valamint a gasztronómia kulturális és kreatív összefüggéseit bemutató művekkel találkozhat. Az eseményt összművészeti és szakmai programok, kortárs tánc és zenei előadások, valamint tematikus kurátori tárlatvezetések gazdagítják.

Kiscelli Múzeum
2020. október 10. (szombat) – 2020. november 15.

Robert Doisneau: Párizstól Palm Sringsig

Robert Doisneau Párizsban született 1912-ben és voltaképpen soha nem szakadt el szülővárosától. Ez volt a vadászterülete, amelyet képekkel és érzelmekkel látott el, és amely mindig rendelkezésére állt. Párizs volt az ő világa, a fényképészet az alibije, a kíváncsiság a hajtóereje, a könnyedség a stílusa.

Robert Doisneau a humanista fotográfia egyik legfontosabb képviselője volt. Sokáig elsősorban a festői Párizs csodálójának tekintették, aki szerető szemmel és egyedülálló érzékenységgel fényképezte a várost. Ennek eredményeként a „tiszta” pillanat költőjeként ünnepelték. Doisneau munkássága azonban sokkal mélyebb és bonyolultabb annál, mint amit hírneve alapján gondolhatnánk. A párizsi utcákon kívül, ahol szerelmespárokat és gyerekeket örökített meg, Doisneau figyelemre méltó, meglepő színes fotókat is készített.

A Párizstól Palm Springsig című kiállítás mintegy száz eredeti nagyítást vonultat fel. A jobbára Doisneau műterméből és jelentős francia magángyűjteményekből származó fotók közt híresek ugyanúgy vannak, mint korábban soha nem látott képek. Az átfogó válogatás, amelyet a fotográfus lánya által gondosan összegyűjtött dokumentumok és vallomások egészítenek ki, az életmű friss kritikai olvasatával is szolgál.

Robert Doisneau: Párizstól Palm Sringsig
Robert Doisneau: Párizstól Palm Sringsig

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
2020. október 13. (kedd) – 2021. január 10.

Sean Scully: Átutazó – retrospektív kiállítás

A mintegy száztíz Scully-művet bemutató kiállításon a monumentális festmények mellett megjelennek papírmunkák, plasztikák és fotóművek is. A művészettörténeti múlttal folytatott párbeszéd kulcsfontosságú az életmű értelmezése szempontjából. Külön szekciók foglalkoznak a művész olyan meghatározó alkotókra vonatkozó reflexióival, mint Vincent van Gogh és Pierre Bonnard. Sean Scully egyfajta érzelmi geometriát alakított ki az évek során, amelyet az ösztönösség és az intellektuális reflexió dinamikája jellemez. A kiállítás azt vizsgálja, hogy Scully miképpen értelmezi újra az absztrakció hagyományait és tágítja ki a fogalmát: művészetének perspektívájából szemlélve a festészet történetére és a – Szépművészeti Múzeum gyűjteményében található – klasszikus alkotásokra is másképp tekinthetünk.

Sean Scully: Mi tesz minket is (What Makes Us Too), 2017
Sean Scully: Mi tesz minket is (What Makes Us Too), 2017

Magyar Nemzeti Galéria
2020. október 14. (szerda) – 2021. január 31.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!