spot_imgspot_img
spot_img

Tippek a tökéletes téli túrákért

-

Article Top Ad (AdSense)

 Megfelelő tervezéssel, a ruházat és a felszerelés előrelátó megválasztásával és tudatos táplálkozással a leghidegebb hónapokban is érdemes elindulni a természetbe, amely ilyenkor különleges, sosem látott arcát mutatja. A svéd Fjällräven szakértői most bemutatják azokat az alapvető öltözködési és túrázási tippeket, amelyek segítségével a legnagyobb hidegben is örömteli, emlékezetes kaland lesz a túrázás. 

A szabad levegő és a mozgás javítja a hangulatot, jó hatással van a testre és a lélekre, ami a borongós téli napokon különösen előnyös, így kár lenne csupán a hideg időjárás miatt kihagyni a természetjárást. Néhány szabály betartásával és a megfelelő öltözék kiválasztásával a téli hónapokban is élvezetes a túrázás, hiszen ilyenkor kevesebben vannak a túraútvonalakon, csend és béke honol mindenhol és varázslatos a táj. A népszerű svéd márka, a Fjällräven több mint 60 éves fennállása alatt az extrém hidegben megtett téli túrák szakértőjévé vált, és számos megoldást fejlesztett ki a zord, akár mínusz 40 fok alatti fagyokat is tartogató skandináv vidéken élőknek. Az outdoor márka szakértői összegyűjtöttek néhány olyan tippet, amelyek betartásával biztonságban barangolhatnak a túrázók a természetben a leghidegebb téli napokon is.

Fontos a felkészülés

Indulás előtt érdemes összeállítani egy útitervet, amelyben alternatív verziók is szerepelnek, ezáltal könnyebb reagálni a változó körülményekre. Közösségimédia-oldalakon és túrázással kapcsolatos honlapokon számos útvonal leírása megtalálható, ezek átböngészésével elkerülhetőek a váratlan meglepetések. Fontos előzetesen ellenőrizni az időjárás-jelentést és a szelet is: ha nem kedvező a helyzet, előnyösebb egy másik napot választani a túrázáshoz.

A megfelelő táplálkozás

A legfontosabb, hogy üres gyomorral sosem szabad útnak indulni! A téli túrákon sem maradhat otthon a szükséges élelem és víz, hiszen hideg időben a testnek több energiára van szüksége. Nélkülözhetetlen rendszeres pihenőket beiktatni, amikor egy összehajtható, jól szigetelő ülőkére leülve elfogyasztható a hozott étel és ital. Ilyenkor alkalom adódik a végtagok és a ruhák szárazságának ellenőrzésére is.

Nyáron automatikusan rendszeresen iszunk, mert melegünk van, ám hideg időben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a folyadékpótlásról, mert nem vagyunk szomjasak, vagy egyszerűen túl hideg a kulacsunkban levő víz. Érdemes ezért termoszban forró vizet magunkkal vinni, amiből teát készíthetünk, vagy ezt akár hidegebb folyadékkal felöntve kellemes hőmérsékletű italt is kaphatunk – mondja Schnitzer Miklós, a Fjällräven magyarországi nagykövete. 

Az öltözködés a kulcs

A hidegben két alapszabály van: ne fázz és ne izzadj! Ennek érdekében olyan ruhadarabokat érdemes választani, amelyek jól szigetelnek, miközben megfelelően szellőznek. A Fjällräven ikonikus Expedition termékcsaládjának legújabb tagja, az 1974 Expedition X-Lätt pehelykabát tartós, stílusos és fenntartható megoldást kínál a leghidegebb téli napokra is. A sokoldalú ruhadarab szigetelése akár nedves körülmények között is melegen tart, miközben könnyű és kényelmes kialakítása maximális mozgásszabadságot biztosít. Jól szellőző anyagának köszönhetően akár aláöltözetként is szolgálhat a leghidegebb napokon, de enyhébb időben önmagában is tökéletes társ a téli túrákhoz.

Túra során fontos a réteges öltözködés, hogy emelkedőn felfelé levehessük a plusz darabokat, a csúcsra vagy hegygerincre érve pedig felöltözhessünk. Ideális legalább három réteget alkalmazni: legalul egy nedvességet elvezető vékony felső, erre egy polár rétegként funkcionáló pehelykabát, majd egy szél- és esőálló dzseki az ideális. Ezen kívül természetesen alapvető egy bélelt nadrág, gyapjúzokni, sapka és kesztyű, ami minden körülmények között melegen tart – teszi hozzá Schnitzer Miklós. 

A sérülések elkerülése

Hideg hatására összeszűkülnek az erek és a szervezet elkezd törekedni a maghőmérséklet megtartására. A test jelzéseinek figyelmen kívül hagyása extrém esetben sérülésekhez is vezethet, ezért figyelni kell a fehér foltokra és érzékelésvesztésre, amely a fagyási sérülések előjele lehet. A legfontosabb, hogy a túrázó a megfelelő ruházattal biztosítsa testhőmérsékletének megőrzését, ám hideg esetén egy-két plusz ruhadarab, illetve a pulzusszámot növelő mozgás segíthet emelni a hőérzetet. Nem érdemes azonban túl sok réteget sem felvenni, ugyanis az izzadás a ruhák átnedvesedéséhez vezethet. A cél a természet varázslatos téli csodáinak élvezete meleg és biztonságos körülmények megteremtése mellett.

A tél mindig több kihívást tartogat. Ilyenkor muszáj, hogy előre gondolkodj, hogy legyen egy B-terved. Melegen kell tartanod magad, amelyben segíthet a mozgás, plusz egy réteg ruha, vagy egy hőforrás bevonása. Ha megáznál, tudnod kell, hogy kerüld el a fagyási sérüléseket. Ha minderre felkészültél, akkor járhatsz be olyan helyeket, ahol érezheted a tél igazi erejét és megtapasztalhatod a természet és az ember fantasztikus harmóniáját – teszi hozzá Ted Weirum YouTuber, a Fjällräven nemzetközi nagykövete.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!