spot_imgspot_img
spot_img

Tippek a megfelelő túrabakancs kiválasztásához

-

Article Top Ad (AdSense)

Túrabakancs vásárlásakor a természetjáróknak számos döntést kell meghozni a lábbeli anyagának megválasztásától a megfelelő méret meghatározásán át a láb speciális adottságainak figyelembevételéig. A százéves múltra visszatekintő bajor túrabakancsgyártó Hanwag szakértői szerint bár nincs két egyforma lábfejű vásárló, ám néhány egyszerű tanács betartásával bárki könnyedén megtalálhatja a számára tökéletes lábbelit. 

A túrázás az egyik legszórakoztatóbb, leginspirálóbb szabadtéri tevékenység, azonban rosszul illeszkedő cipőben a kellemes kikapcsolódás könnyen rémálommá válhat. A vízhólyagok és feltört sarok megelőzése a megfelelő lábbeli kiválasztásával kezdődik, amelynek a kifogástalan kényelem érdekében tökéletes méretűnek kell lennie. A bajor Hanwag több mint egy évszázados tapasztalattal rendelkezik a túracipők és bakancsok gyártása terén. Termékeik között pedig a speciális igényekkel rendelkező természetjárók is megtalálják a hozzájuk illő lábbelit. Az alábbi tippek segítségével gyerekjáték lesz kiválasztani azt a darabot, amely még hosszú évekig szolgálja viselőjét a szabadtéri kalandok során. 

Túrázás
„Fotó: Envato Elements”

A megfelelő anyag 

A túrabakancsok illeszkedését nagyban befolyásolja az anyag, amelyből készülnek. A bőr olyan sokoldalú alapanyag, amely megfelelő ápolás mellett jól idomul a lábfej formájához, ezzel hosszú távú kényelmet kínál a túrázóknak. „Tapasztalataim szerint érdemes bőrbéléssel készült túracipőt és hegymászó bakancsot választani, mert ez jobban alkalmazkodik a textilbélésű vagy vízálló membránnal ellátott daraboknál” – mondja Alexander März, a Hanwag kereskedelmi vezetője. 

A kaptafa a kulcs 

Egy cipő formáját elsődlegesen a kaptafa alakítja ki. Ez az a fából vagy műanyagból készült modell, amely köré a cipész felépíti a lábbelit. Az anyag csak egy bizonyos pontig teszi lehetővé a túrabakancs alkalmazkodását. Így a tökéletes kényelemért érdemes felpróbálni az egyedi lábtípusokhoz készített különböző modelleket is. A Hanwag szakemberei hat különböző kaptafát alkalmaznak. A széles és keskeny lábfejű, hosszabb lábujjú, sőt, még a bütykös lábú vásárlók is megtalálhatják a számukra megfelelő túrabakancsot. Emellett a márkánál figyelnek arra is, hogy a női és férficipők külön kaptafán készüljenek. Szem előtt tartva a két nem fizikai felépítésében megfigyelhető alapvető különbségeket. 

kaptafa

A méret kiválasztása 

Sokan nem tudják, de az utcai cipőkkel szemben túrabakancsból érdemes egy fél, vagy akár egy egész számmal nagyobb méretet választani. „Egy ujjnyi helynek maradnia kell a lábujjak előtt, amely megelőzi a kidörzsölődést és a lábujjak beleütközését a cipő orrába. Könnyed, sokoldalú textil cipőknél különösen gyakran előfordul, hogy nagyobb méretre van szükség, ilyenkor a nagyobb talphossz szolgálja a hosszú távú kényelmet” – teszi hozzá a szakértő. 

Próba nélkül egy lépést sem!  

A túracipőket és a túrabakancsokat elengedhetetlen felpróbálni vásárlás előtt, hiszen kizárólag így lehet megbizonyosodni a megfelelő méretezésről és formáról. A szakértő szerint a délutáni és esti órák a legalkalmasabbak, mert eddigre kissé feldagad a lábfej, a cipő pedig biztosan nem lesz túl szoros. Az üzletben érdemes a túrák során használt zoknira próbálni, és annyi időt eltölteni a cipőben, amennyit csak lehetséges. Hasznos lehet néhány olyan helyzetet modellezni, amely a természetjárás során is felmerülhet: lépcsőzni, emelkedős és lejtős szakaszokon lépkedni, különböző felszínű talajokon sétálni. A mozgás során pedig aranyszabály, hogy a sarkak stabilan üljenek a lábbeliben, a lábujjaknak pedig maradjon hely a szabad mozgásra. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!