Tinik és a csókbetegség: figyeljünk oda a tünetekre!

-

Amikor beteg a kamasz gyerekünk, először azonnal covidra, influenzára vagy torokgyulladásra gyanakszunk, de van egy másik vírusfertőzés, amelyet komolyan kell venni.

Tinédzsered hetek óta panaszkodik, hogy fáradt, annak ellenére, hogy”viszonylag” időben lefekszik aludni?  Aztán egy nap fájó torokkal, lázasan megy haza a suliból, és ahogy jobban megnézed, látod, hogy a nyakán duzzadtak a nyirokcsomók. Először a legtipikusabb betegségek jutnak eszünkbe, de amikor orvoshoz fordulunk, kiderül, hogy csókbetegség, amivel nem árt óvatosnak lenni.

Hogyan terjed?

A mononukleózis általában nyál útján terjed, ezért kapta a „csókbetegség” becenevet. De persze a tinédzsereknél nem a csókolózás az egyetlen módja annak, hogy elkapják a vírust. Mivel a fertőzések túlnyomó többsége nyálon keresztül terjed, ami lehet csókolózásból, de elkapható közös pohárból ivással, kanál közös használata során, és cseppfertőzéssel is terjed.

A vírus lappangási ideje viszonylag hosszú, akár 4-6 hét is lehet, ami azt jelenti, hogy a gyerekek jónéhány héttel azelőtt megfertőződnek, hogy a tünetek megjelennének. Ez az egyik oka annak, hogy az emberek úgy gondolják, a mono nagyon fertőző, bár ez valójában nem így van, és viszonylag könnyen gátat szabhatunk a terjedésének.

Tünetek

A láz, torokfájás és a duzzadt nyirokcsomók. A torokfájás és a nyirokcsomó duzzanat jelentős lehet, így előfordul, hogy gondot okoz majd az evés és az ivás. Sokan fáradtságot is tapasztalnak, ami elég hosszan tartó lehet, és előfordulhat fej- és hasfájás is. Bár ezek azok a tünetek, amelyeket a „mono-beteg” gyerekek éreznek, vannak más, láthatatlanabb tünetek is, amelyekkel fontos tisztában lenni. A mono a lép megnagyobbodását és néha léprepedést okozhat, ami életveszélyes lehet. Gyulladást okozhat a májban, ritkábban vérszegénységet, szívizomgyulladást vagy alacsony vérlemezkeszámot, ezért mindenképpen érdemes komolyan venni, és betartani az orvos utasításait.

A csókbetegség kezelése

A tünetek felismerése után egy egyszerű vérvizsgálat megerősítheti a diagnózist. Innentől kezdve, mivel a csókbetegség egy vírus (és nem bakteriális fertőzés, mint például a torokgyulladás, amely antibiotikummal kezelhető), a kezelés csak támogató jellegű, vagyis fájdalom és lázcsillapítás, és fokozott folyadékbevitel.

Hetekbe telhet, amíg a gyerekek újra teljesen önmaguknak érzik magukat, és gyakoriak az olyan hosszan tartó tünetek, mint a fáradtság és a mirigyek duzzanata. A lép megnagyobbodása miatt, amely a fertőzés előrehaladásának és az ellene küzdő szervezetnek szükséges része néhány hónapig óvatosnak kell lenni. A léprepedés lehetséges szövődménye miatt az orvosok néha javasolják, hogy a teljes gyógyulásig mellőzzék a sportot és az egyéb intenzív tevékenységeket, hogy minimálisra csökkentsék a kockázatot.

Egy idő után hiába érzi jobban magát a gyermek, érdemes visszafogott üzemmódban maradni. A testünk tudja és megmondja, mikor van még szüksége plusz pihenésre. Ha jól vigyáz magára, és annyit pihen, amennyit kell általában néhány héten belül visszatérhet a normális kerékvágásba.

Mindezen fentiek ellenére szülőként nem kell aggódnunk, ha tinink csókolózik, és a mononukleózis kockázata miatt nem szükséges semmiféle korlátozás. Az egészséges életmód ösztönzése és a tünetek időbeni észrevétele után a gyógyulás szabályainak betartásával a szervezet megküzd a vírussal.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Életszagú filmek az anya-lánya kapcsolat szépségeiről és nehézségeiről

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!