spot_imgspot_img
spot_img

Tilla: „Szörnyű érzés volt, amikor elszökött tőlem Dubi kutya”

-

Article Top Ad (AdSense)

Újabb Mol-töltőállomásokon található ingyenes kutyachip-leolvasó. Így már 153 kúton tudják segíteni a magányosan bóklászó négylábúak és aggódó gazdáik egymásra találását – jelentette be a vállalat az egyik budapesti töltőállomásán tartott sajtótájékoztatón. A folyamatosan bővülő rendszer segítségével évente 700-800 kutyus jut vissza szeretett otthonába. 

Ha egy út szélén kószáló, otthonról elszökött kiskedvencre gondolunk, a szilveszter mellett az augusztus 20-i ünnep juthat az eszünkbe. Nem véletlenül: a Szent István-napot Budapest mellett számos vidéki településen is tűzijátékkal ünneplik. Ilyenkor a zaj- és fényhatások miatt több száz négylábú szakad el a gazdájától. De nem is kell ahhoz petárda vagy görögtűz, hogy egy kutya elkóboroljon. Sokszor elég a túlzott kíváncsiság, egy megiramodó nyúl vagy macska, esetleg egy pillanatnyi figyelmetlenség, és máris megvan a baj. Szerencsére ma már bárki könnyen és egyszerűen kiveheti a részét a mentésből. Például úgy, hogy keres egy olyan MOL töltőállomást, ahol van ingyenes mikrochip-leolvasó. 

A MOL felelős vállalatként még 2018-ban kezdte meg az együttműködést a Vigyél Haza Alapítvánnyal, és azóta egyre több benzinkútjára telepít chipleolvasó-készüléket. Az elmúlt években több száz kutyust juttattak haza így a gazdájához. 

„A kezdetektől fogva szerettünk volna mi is részesei lenni annak a fantasztikus pillanatnak, amikor egy riadt házikedvenc és gazdája újra egymásra talál. Szerencsére a kezdeményezés hamar népszerű lett. Így ma már az ország szinte bármely pontján biztosak lehetünk abban, hogy van a közelünkben egy olyan töltőállomás, ahol az elkóborolt állatoknak segíteni tudunk” – hangsúlyozta Bakos Piroska, a MOL szóvivője, megköszönve azoknak az állatbarátoknak a munkáját, akik beviszik a gazdátlan kutyust a kútra, segítenek a leolvasásnál, és vigyáznak az állatokra, amíg a gazdáik megérkeznek. 

Az eseményen részt vett a kutyákért mindig szívesen cselekvő Till Attila bundás barátja, Dubi társaságában. „Két évvel ezelőtt érkezett meg a családunkba Dubi, a labradoodle kislány. Kiskorában egyszer elszaladt tőlem, ezért át tudom érezni, milyen az, ha egy kutya elkóborol. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom az ingyenes kutyachipleolvasókat a benzinkutakon. Hiszen aki próbált már hétvégén, ünnepnapon, esetleg a késő esti órákban állatorvosi rendelőt találni, az tudja: egy hosszan nyitva tartó, jól megközelíthető, ingyenes parkolási lehetőséget biztosító töltőállomás kézenfekvő megoldást jelenthet” – hívta fel a figyelmet több fontosú szempontra is Tilla. 

 

Miután a kutyában lévő chipet leolvasták, a töltőállomás személyzete felhívja a Vigyél haza alapítvány állatorvos önkéntesét. A szakember az online adatbázisban ellenőrzi az állat gazdáinak adatait, majd felveszi vele a kapcsolatot, hogy az elkóborolt kedvenc hazajuthasson. Amennyiben a megtalált kutyában nincs mikrochip, vagy azt nem regisztrálták a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat-nyilvántartó rendszerében, értesítik a legközelebbi menhelyet, valamint állatvédő szervezetet, akik intézkednek az állat biztonságba helyezéséről és új gazdához kerüléséről.  

Mint Óvári András, az alapítvány alapítója elmondta: együttműködő partnereik segítségével évente 700-800 időlegesen otthon és gazdi nélkül maradt megszeppent kedvenc hazajutását tudják megoldani a MOL-kutakat is magába foglaló hálózatnak köszönhetően. 

A MOL a kutyusokkal érkező vendégekre, és magukra a négylábúakra is évről évre egyre több figyelmet fordít. A vállalat amellett,hogy kutyabarát a töltőállomások valamennyi egysége is teljesen felkészült a gazdik kiszolgálására. A chipolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli. A kutak listája pedig megtalálható a MOL töltőállomás-keresőn, a MOL MOVE applikációban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány KUTYAKERESŐ alkalmazásában is. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!