spot_imgspot_img
spot_img

Tiger Woods a golfozás legnagyobb csillaga

-

Article Top Ad (AdSense)

Eldrick Tont Woods, ismertebb nevén Tiger Woods, eddig elért eredményei alapján minden idők egyik legsikeresebb golfozója. 2008-ban ő volt a legjobban fizetett profi sportoló, miután 110 millió dollárt keresett. A golflegenda ma ünnepli 46. születésnapját.

Már gyerekként rajongott a golfért

Eldrick Tont Woods 1975. december 30-án született a kaliforniai Cypressben. Édesapja Tiger Earl Woods, az Egyesült Államok hadseregének alezredese, édesanyja, Kultidana thai származású. Apjától kapta a Tiger – azaz tigris – becenevet, ami rajta is ragadt. Az ifjú Tiger Woodst a kezdetektől fogva golfcsodagyerekként emlegették, aki mérföldekkel jobban játszott, mint az évei sejtetnék – mindenkit lenyűgözött tehetségével.

Már 6 hónapos korában érdeklődött a golf iránt: nézte, ahogy apja golflabdákat üt és utánozta a lendítését. A média is hamar felkapta a fejét a csodagyerekre: 2 évesen szerepelt a The Mike Douglas Show-ban, 5 évesen a Golf Digestben, 8 évesen pedig a Good Morning America tévéműsorban mutatta be tehetségét. Ekkora már meglehetősen jártas volt a sportágban, rendszeresen legyőzte tapasztaltabb apját és más felnőtteket is.

Tiger 1992-ben, 16 évesen szerepelt első profi tornáján, a Los Angeles Openen, ahol a 34. helyen végzett. 1994-ben beiratkozott a Stanford Egyetemre, ahol két év alatt 10 főiskolai versenyt nyert meg.

Tiger Woods
Tiger Woods | Fotó: PX Here

Elképesztő karrier

Miután 1996-ban profi játékossá vált, Tiger példátlan versenykarriert épített fel. A pályán elért eredményei magukért beszélnek – 106 világgyőzelem és 15 szakverseny tartozik a repertoárjába. Megnyerte az 1997-es US Masters golftornát Augustában, itt 270-es rekordpontszámot szerzett. Ez a győzelem még lenyűgözőbb annak fényében, hogy Tiger Woods akkor még csak 21 éves volt.

Valójában ő volt a legfiatalabb ember, aki valaha megszerezte ezt a címet, és az első afroamerikai, aki megnyerte a tornát. Ugyanabban az évben megdöntötte a pályarekordot a British Openen. Az egyetem végére Tiger Woods lnégy amerikai PGA-címet szerzett, három győzelmet a US Openen és három győzelmet a US Masters-en – szinte minden versenyt megnyert, ahol elindult. 2001-ben Tiger lett az első golfozó, aki mind a négy profi bajnoki címet egyszerre szerezte meg.

Tiger Woods golfozik
Játék közben | Fotó: Wikimedia

A legyőzhetetlen

Később sem lehetett oka panaszra: összesen 20-szor nyert 2003 és 2006 között. A következő évben szerzett British Open győzelme érzelmileg is meghatározó volt számára, ugyanis két hónappal azelőtt veszítette el édesapját.

A 2007-es évet zsinórban hetedik PGA TOUR-győzelmével kezdte, az évet pedig összesen hét hivatalos győzelemmel zárta. 2008-ban hat PGA TOUR eseményből négyet megnyert, köztük a US Openen a 14. főversenyét. Később elárulta, hogy ezen a tornán bal térdének elülső keresztszalag-szakadásával küzdött.

2009-ben 286 nap után visszatért a pályára és ezt az évet is nagy sikerekkel zárta, ami hatalmas pénzjutalmakat is jelentett. A PGA TOUR győzelmi kupáján kívül több, mint tíz millió dollárral jutalmazták. Tiger Woods golfpályafutása töretlen volt, magánéletében viszont számos kudarcot szenvedett el, beleértve a zűrzavaros válását. Térdfájdalmai miatt pedig később a karrierje is veszélybe került.

Tiger Woods
Mindent elért | Fotó: Wikimedia

A világ jutalmazta eredményeit

Még felsorolni is nehéz mennyi díjat zsebelt be karrierje során. A Sports Illustrated őt választotta 1996-ban és 2000-ben is az év sportolójának. Tiger Woods az egyetlen olyan személy, aki többször is elnyerte ezt a díjat.  Az Associated Press szintén neki adta az „éV Sportolója” címet 1997-ben, 1999-ben és 2000-ben is. Rajta kívül Michael Jordan az egyetlen sportoló, aki háromszor nyerte el a díjat.

2007. augusztus 20-án Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger és felesége, Maria Shriver bejelentette, hogy Woods bekerül a kaliforniai Hírességek Csarnokába. 2019 májusában, a 2019-es Masters Tournament győzelmét követően, Donald Trump elnök az Elnöki Szabadságérmet adományozta Woodsnak.

Súlyos autóbalesetet szenvedett

Bár életét végigkíséri a siker, kemény év van mögötte. Februári autóbalesete majdnem véget vetett pályafutásának. A rendőrségi beszámolók szerint Woods a megengedettnél jóval gyorsabban haladt a szerencsétlenség napján, amikor is egy kanyargós úton elvesztette irányítását a kocsi felett és a szalagkorlátnak ütközött, majd a kormány elrántását követően többszöri megpördülés után a domboldalban kötött ki az autó.

Woods súlyos sérüléseket szenvedett, többszörös törésről, sőt nyílt lábszártörésről szóltak a hírek, a bokája is súlyosan sérült. Felmerült, hogy amputálni kell az egyik lábát, végül ez nem történt meg, viszont még az is kérdéses volt, fog-e újra járni valaha. A 45 esztendős klasszis azóta is rehabilitációra jár a baleset következményeként – csak a hátát ötször operálták. Közösségi oldalán sok friss fotó látható, amin még mankóval jár. Sok a találgatás a karrierjéről, de Woods nem szívesen nyilatkozik a baleset óta ezügyben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tiger Woods (@tigerwoods) által megosztott bejegyzés

„Az elsődleges célom jelenleg, hogy önállóan tudjak járni. Lépésről lépésre haladok. A golfozás most másodlagos.” – nyilatkozta a golflegenda.

Forrás: Eurosport, TigerWoods.com, Hookedoneeverything

Megérkezett az igazi tél, irány Eplény! Ünnepi mínuszok és friss hó a Bakonyban

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!