spot_imgspot_img
spot_img

Egy kis Ázsia a belvárosban

-

Article Top Ad (AdSense)

A hazai -kifejezetten felívelő – gasztronómia rengeteg jó étteremmel ajándékozta már meg az embereket. A pandémia persze ezt a szektort komolyan sújtotta, de mára egyre több reménysugár látszik, ami azt mutatja, hogy az elhivatott szakemberek nem adják fel. Ennek egyik jeles példája a két hónapja nyitott Nám étterem, ami Varga Dánielnek, az ázsiai konyha fenegyerekének köszönhető.

Fotó: Airchef

Varga Dániel séf

Ha valaki nem ismerné a séf urat, elég csak bepötyögni a nevét, a google ontani fogja magából az információkat róla. Némileg macerás kezdetek után itthon kezdte a pályát. Megfordult jó pár helyen, mikor végül is megvilágosodott. A főzés tudománya olyan szinten beszippantotta, hogy egy életre szóló hivatást talált meg magának. Az alapanyagokat, a molekuláris gasztronómiát, a technológiák, mind külön tudományként kezeli, viszont az Ázsiában töltött évek alapjaiban változtatták meg életét. Olyan kultúrát, gondolkodásmódot tanult és tett magáévá, ami meghatározza pályáját. Ő az egyik olyan magyar séf, aki az ázsiai konyhát teljesen tökéletes autentikus módon képviselni tudja hazánkban. Komoly hírnevet szerzett magának a pandémia előtt működtetett Aum étteremmel, és bár a kovid nehézségeivel neki is szembe kellett néznie, most újra Budapesten főz, sokak örömére. Ázsia újra itt van!

Fotó: Fekete Antonio Designfood

Nám étterem az Ázsia

Éttermek zárnak, nyitnak, és ez mára természetes folyamattá vált. Egy valami viszont mindig állandó, az a stílus. Vannak olyan séfek, akik egyediek, és felismerhetőek a munkáikról. A Nám étterem ennek a legjobb példája. A belváros kellős közepén, frekventált helyen, méghozzá a Nagymező utcában, betérhetünk egy különleges világba, Ázsiába. Így nem kell hosszú repülőút ahhoz, hogy igazi thaiföldi fogásokat fogyasszunk. Az enteriőr igazán kellemes utazás. Ahogy belép az ember, egyből egy fantasztikus kép fogadja a falon, aminek tanulmányozásába könnyen belemerülhetünk. Találhatunk könyveket az ázsiai kultúráról, ételekről, sőt még a világhírű szakács, Ferran Adrian kreatív világát is tanulmányozhatjuk. Igazi kincsesbánya a polcokon. De ez még semmi. A portál ázsiai, muszlim falvak színvilágát idézi, nem beszélve arról, hogy még szépülni fog az étterem külseje. A férőhely tizennégy fő, viszont, szezonban bővülni fognak – egy utcai, valóban menő, Thaiföldet idéző tuk tukkal.

Fotó: Fekete Antonio Designfood

Minden rezgésében Ázsia

Ahogy a séf, úgy az ételek is különlegesek. Valójában végig járhatjuk az ízek útját. Az ételek úgy vannak kitalálva, hogy az négy alapíz meg legyen jelenítve a fogásokban, plusz kihagyhatatlan az ötödik, ami az umami íz. A Nám -ba betérő vendég biztosan tud találkozni a mesterlevessel. Ez annyit tesz, hogy a séf három éve készített alaplevesét használja fel a különféle levesek alapjául, ami egyedi ízekkel ruházza fel őket. Találkozhatunk wok ételekkel, és természetesen a vegetáriánusok is megtalálhatják a nekik legmegfelelőbb fogást. Az étterem napi menüt is kínál, méghozzá két fogást 2890 forintos áron, ami ebben a minőségben inkább ajándék. Az viszont fontos, hogy étlap (táblás ajánlat) hetente változik, ezért érdemes sűrűn figyelni az oldalukat. Nem csak változatos, hanem meglepő gerillafogásokkal is találkozhatunk náluk. Aki pedig egy komolyabb menüsort szeretne végigkóstolni, arra is van lehetőség.

Reggelizz menő helyeken

Macaron, ha akarom

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!