spot_imgspot_img
spot_img

Tévé világnapja hősökkel, jelképekkel

-

Article Top Ad (AdSense)

A TELEVÍZIÓ VILÁGNAPJÁt -minden évben – november 21-én tartják. Az 1996. óta megrendezésre kerülő világnap célja, nem magának ennek a „műsorszóró doboznak” az éljenzése. Inkább arra sarkalja a televízióstársaságokat, hogy komoly témákat dolgozzanak fel ezen a napon. Ezek közé tartozik a béke, az együttműködés, és a fejlődés -azok a műsorok, melyek az emberiség tényleges értékeit mutatják be.

Fotó: Fortepan Bauer Sándor

Elvi jelentősége van

A televíziózás világnapjának leginkább csak szellemi jelentősége van. Valójában nem lett olyan tradíciója, hogy ezen a napon ténylegesen csak ilyen jellegű műsorokat szolgáltassanak a tévétársaságok. Gyakorlatilag egy kedves gesztus, mely visszatekint a múltba. Lehetne persze több is, de nagy valószínűséggel az internet által elérhető töménytelen mennyiségű információ űberelni tudja.

Lehettünk volna TV nagyhatalom

Megdöbbentő, de még száz év sem telt el a televízió korának kezdete óta. Elterjedésének gyorsaságát csak a mobiltelefonok tudták eddig felülmúlni. Az egész vizuális forralom 1884 – ban kezdődött. Paul Nipkow német mérnökember feltalálta a képfelbontás elvét, majd 1897-ben pedig Karl Ferdinand Braun, szintén német nemzetiségű, Nobel-díjas fizikus – kifejlesztette a katódsugárcsövet. Mint minden nagy dologhoz, ehhez is köze van a magyaroknak, mivel Tihanyi Kálmán magyar fizikus szabadalmaztatta 1926-ban az első tévé-rendszert, majd Mihály Dénes magyar mérnök és E.H.Traub fizikus megalkotta a képet 240 sorra felbontó készüléket.

1936-ban, a Gellért Szállóban próbálták ki az első zárt láncú televízió-közvetítést. Ezektől függetlenül mégsem nálunk kezdődött el az első közvetítés és nem lettünk TV- nagyhatalom sem. Ezen még az sem segített, hogy Goldmark Péter Károly magyar származású mérnök, a CBS alkalmazottja dolgozta ki a színes televízió szabványt. 1936-ban, Angliában a BBC, Amerikában pedig az NBC 1939-ben kezdte a rendszeres képközvetítést.

Fotó: Fortepan Rádió és TelevízióÚjság

A magyar televíziózás története

Hazánkban 1954. január 20-án kezdődött minden. Magyarország első televízió adójának kísérleti adása ekkor indult el. Ez után még eltel pár év, mire rendszeres műsorsugárzás kezdődött el, 1957. május 1-jén. Ami még fontos, hogy hazánkban is volt televíziógyár. 1955-től készítették, egészen az 1980-as évek végéig, az Orion típusú készülékeket.

Fotó: Fortepan Rádió és Televízió Újság

A televíziózás hőskora sok fantasztikus embert adott nekünk, akikre emlékezünk

Tamási Eszter – bemondó, Takács Mari – bemondó, Varga József -bemondó, Chrudinák Alajos, Czigány György, Dömölky János, Gombár János, Kővári Péter, Pálfy G. István és Vitray Tamás.

Fotó: Fortepan

Endrei Judit, Kertész Zsuzsa és Kovács P. József – egy mára eltűnt szakma – a bemondók, végigkísérték mindennapjainkat, és általuk megtudtuk, milyen műsorok lesznek. Még sokan emlékezhetnek olyan ikonikussá vált műsorokra, mint Vitray Tamás a Csak ülök és mesélek , Juhász Árpád, a Delta,  Kudlik Júlia mindenki kedvence. Az Ablak c. műsor, Egri János az Elmebajnokság c. vetélkedőjére.

 

Fotó: Fortepan Rádió és Televízió Újság

Mosolyogva emlékszünk vissza Rózsa György a Kapcsoltam című műsorára és arra az ominózus pohár vízre, amit többen is kifiguráztak. Dévényi Tibor – Három kívánság, egy óriási kedvenc volt a fiatalok körében a pontos labdáira mindenki emlékszik. Juhász Előd Zenebutik -ja pedig elhozta nekünk a külföldi slágereket, és a haza zenei élet nagyjait. A következő korszak is adott számunkra rengeteg emléket a televízió által, a Szomszédok, Friderikusz-show, Kisváros, Szeszélyes évszakok, Szerencsekerék, és még sorolhatnánk mennyi élmény. Ez volt az a korszak amikor a televíziózás még nem csak a show-ról, a celebekről, a rengeteg filmről, és a töménytelen mennyiségű reklámblokkról szólt.

Fotó: Fortepan Szalay Zoltán

A gyors információ és a szórakozás

Eleinte a legfontosabb az volt, hogy az emberek könnyebben tájékozódjanak el a világban. A televízió által olyan hírek is eljutottak a fejlett társadalmak polgáraihoz, amiről csak esetleg az újságokból kaphattak tájékoztatást. Fontos lett az általa elérhető nevelési szándék, az ismeretterjesztés, és később természetesen, mint marketing eszköz is kiemelkedő szerephez jutott. A nagy változás a kereskedelmi csatornák megjelenésével következett be, elsőnek Nagy-Britanniában, már 1955-ben. Ezek elterjedése, melyek már gazdasági produktum létrehozására törekedtek általánosan, a nyolcvanas években lett bevett szokás. A következő nagy lépés pedig a műholdon fogható, később a kábelen érkező csatornák tömkelege jelentette, melyek révén még inkább kitárult az emberek előtt a világ. Az elmúlt húsz esztendőben a műsor struktúrák, az igények teljesen megváltoztak. Hazánkban is kialakult egy komoly tévé generáció, amely átalakította társadalmat, sőt formálta az emberek gondolkodását.

A túl sok tévénézés vénás egészségünk ellensége

Gina Lollobrigida megtáncoltatott két magyar tévés legendát

Így alakultak a magyarok tévénézési szokásai a karantén alatt

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!