spot_imgspot_img
spot_img

Termeszvárak mintájára épül új öko-irodaház Bécsben

-

Article Top Ad (AdSense)

Osztrák szomszédaink régóta híresek arról, hogy innovatív megoldásokat találjanak az energiaellátásra. Idén egy teljesen új, formabontó ötlettel álltak elő. A legújabb irodaház együttes, amely Bécsben épül 100%-ban fűtésmentes lesz.

Vissza a természethez

Az emberi leleményesség határtalan, ha új dolgot kell alkotni, azonban sokszor a megoldás olyannyira kézenfekvő, hogy elég csak körbe nézni a körülöttünk lévő természetes ökoszisztémában. Ebből indult ki a bécsi ingatlanfejlesztő iroda, a Soravia is, mely az afrikai termeszhangyák várait vette alapul. A termeszvárak belső klímáját ugyanis az állatok saját testhője biztosítja. Ehhez viszont maga a hangyaotthon falai adnak megfelelő szigetelést.

Termeszvár Nyugat-Afrikában (Fotó: iStockphoto)

Fűtés nélkül, mégis komfortosan?

A kivitelezést végző 2226 elnevezésű építésziroda terveiben tökéletesen ötvözi a bevált, hagyományos építőanyagokat a legújabb technológiákkal. A tömör tégla külső falak, a háromrétegű fa ablakok és a modern szenzortechnológia optimális hőmérsékletet (22-26 fokot), jó közérzetet és jó levegőminőséget biztosítanak majd az épületben dolgozók számára anélkül, hogy fűtenék az irodákat. A forradalmian új ROBIN épületkoncepciót a Soravia első alkalommal valósítja meg Bécs 22. kerületében, Aspern Seestadtban.

Robin látványterve (Fotó: © Patricia Bagienski-Grandits)

Green-megoldás a jövő irodaházában

Az Európai Unióban az energiafogyasztás 51%-a fűtésre és hűtésre szolgál. Ezekben az irodaházakban fűtés és a hűtés nem jár majd költségekkel, sem pedig CO2-kibocsátással. A hardver helyett intelligens szoftverek használata minimalizálja majd a karbantartási költségeket és csökkenti az üzemeltetési technológia helyigényét. Ez a legmagasabb fokú kihasználtság karbon semlegességét és a fenntarthatóság rugalmasságát teszi lehetővé. A teljes életciklus során a Robin üzemeltetése akár 30%-kal alacsonyabb költségekkel jár majd, mint a hagyományos módon épült irodaházak.

Innovatív és fenntartható városrész

Az Aspern Seestadt a legjobb feltételeket kínálja a vállalatoknak a folyamatos fejlődéshez és a hosszú távú gazdasági sikerhez. A kerület már most is vonzó helyszín több mint 300 innovatív vállalat számára, és a fenntarthatóság, a klímavédelem és a klímaérzékeny városfejlesztés úttörőjeként több mint 9400 embernek kínál életteret és több mint 4000 munkahelyet.

Robin látványterve (Fotó: © Patricia Bagienski-Grandits)

A ROBIN Seestadt megfelel az EU taxonómiájának, valamint az ÖGNB arany minősítés minden követelményének, amely többek között a legjobb értékeket nyújtja az erőforrások megkímélése, fenntarthatósság megőrzésének, valamint a tervezés minőségének tekintetében. A ROBIN Seestadt minden bérlője konkrét támogatást és átfogó ajánlásokat is kap majd a fenntartható irodahasználathoz, valamint ÖkoBonus díjat az UMWELTBERATUNG ÖkoBonus konzultációján való részvételt követően.

Ez is érdekelhet:

Norvégiában található a világ legzöldebb fővárosa

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!