spot_imgspot_img
spot_img

Terítéken: a gomba!

-

Article Top Ad (AdSense)

Ha ősz, akkor gomba. Így gondolja ezt a Felelős Gasztrohős Alapítvány is, akik október 2-án, az Amerikai Mikológiai Társaság által életre hívott gomba napon indítottak gomba fogyasztást népszerűsítő kampányt a Pilze-Nagy Kft. támogatásával. Az egy hónapos kampány során arra buzdítanak, hogy mindenki kóstoljon meg minél többféle ehető gombát. A kihívást pedig infografikákkal,felhasználási és feldolgozási tippekkel, receptgyűjteménnyel, gomba témájú piaci nappal, a  Fenntartható Vendéglátóhelyek isteni gombás fogásaival és a kampány arcaként közreműködő Mautner Zsófi receptjeivel segítik.  

Gombafogyasztásssal a hazai lakosság nem büszkélkedhet. A KSH 2020-as adatai alapján a magyarok 1 kg gombát esznek évente. Ezzel a számmal jócskán elmaradunk a 4-5 kg-os európai átlagtól, pedig egy nagyon értékes, sokszínű és fenntartható alapanyagról van szó. A nagygombák között körülbelül 2000 ehető gomba fajt tartanak számon, melynek csupán a töredéke jelenik meg az étrendünkben. Itthon is széles a paletta. A boltok polcain egész évben megtalálható termesztett fajták mellett az erdők-mezők is rengeteg különböző ízű-színű gombát kínálnak egy-egy szezonban. Nemcsak küllemében, de beltartalmi értékeiben is igen sokszínű konyhai alapanyag. Magas az antioxidáns tartalma, számos vitamint tartalmaz és teljes értékű fehérjében is gazdag. Tehát egy igazi hazai “superfood”-ról beszélhetünk.  

“Régóta szerettünk volna egy gombával foglalkozó kampányt indítani. Hiszen a számos pozitív tulajdonsága mellett fenntarthatóan termeszthető és felhasználható alapanyagról van szó. Alacsony vízlábnyomú, vegyszermentesen, és akár vertikálisan termeszthető vagy a természetben gyűjthető élelem a gomba. Amit hulladékmentesen használhatunk fel, hiszen a legtöbb faj esetében nem szükséges hámozni és a kalapot, és a tönk is sokféle étel alapanyaga lehet.  A kampánnyal célunk, hogy előkészítési, felhasználási ötletekkel, receptekkel ösztönözzük az embereket arra, hogy építsék be az étrendjükbe a gombát.” – mondta el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.  

 

gombából készült ételek

“A gomba egy igen megosztó élelmiszer. Sok negatív asszociáció társul hozzá itthon, amellyel mi is gyakran találkozunk. Laskagomba termesztőként és a gombák szerelmeseiként nagyon fontosnak tartjuk, hogy a lakosság jobban megismerje ezt a rendkívül értékes alapanyagot és bátran merjék használni. Ezért is örültünk nagyon a Felelős Gasztrohős Alapítvány ötletének és csatlakoztunk hozzá támogatóként. Valamint vontuk be a friss zöldség-gyümölcs értékláncok fenntarthatóságát vizsgáló CO-Fresh projektbe is a kampányt. “ – tette hozzá Somosné Nagy Adrienn, a Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője.  

A Terítéken: a gomba! névre keresztelt, egész októberben futó kampány során az érdeklődők izgalmas információkkal, felhasználási tippekkel, receptvideókkal és gasztrobloggerek, séfek receptjeiből összeállított gyűjteménnyel is találkozhatnak a Gasztrohősök közösségi média oldalain. Természetesen a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermek sem maradnak ki a gombázásból. A hónap során a Czakó Kertben, a Csillaghegyi Megállóban, a Jardinetteben, a debreceni Kis Padlizsánban, a La Mimosaban, a kéthelyi Lokal47-ben, a váci Lujza és Korianderben, a pécsi Nana Bistroban, a zebegényi NaturaHillben, a szintén pécsi Reggeliben, a nagykanizsai Szőlőskert Vendéglőben, a The Planteenben és a miskolci Végállomásban is erdei vagy termesztett gombából készült fogásokat is kóstolhatnak majd a vendégek. Sőt, a budai Jardinette Kertvendéglő október 26-án este egy teljes vacsorát szentel a laskagombának, borral és sajttal párosítva.  

kampány

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!