spot_imgspot_img
spot_img

Tényleg olyan párt választunk mint a szüleink?

-

Article Top Ad (AdSense)

Bizonyított tény, hogy szüleink és a velük való kapcsolat nagy hatással van sorsunk alakulására, ezen belül a párválaszásunkra is. Újra és újra hallhattuk azt az állítást, hogy vonzódunk a szüleinkre hasonlító partnerekhez. Mi az oka ennek?

Általános jelenség

Sokan találkoztunk már hasonló helyzetekkel: bemutatjuk otthon a barátunkat és feltűnően egy hullámhosszon vannak az apánkkal. Vagy a feleségünkkel/férjünkkel vívott heves vita közben jön a nagy felismerés: pontosan úgy viselkedik, mint az anyánk/apánk.

Az közhely, hogy hasonló párt választunk, mint a szüleink nemcsak külső vonásokra igaz – személyiségjegyek és alapvető tulajdonságok terén is megnyilvánulhat. Az egyik leggyakoribb dolog, ami előjön egy terápiás vagy párkapcsolati tanácsadás során, hogy mennyire hasonlít a társunk az egyik szülőnkre.

Tudományos eredmények is igazolják az állítást. David Perrett, a St. Andrews-i Egyetem kutatója egy fotós kísérlet során megállapította, hogy a férfiak gyakran az anyjukra hasonlító nőket részesítik előnyben párválasztáskor. Hasonlóképpen, a tanulmány azt is kimutatta, hogy a nők jobban kedvelik az apjukra emlékeztető férfiarcokat.

Após és veje
Kutatások is igazolták már, hogy a szüleink meghatározóak a párválasztásunkban | Fotó: Envato Elements

Ez is gyerekkorban kezdődik

Ennek legfőbb oka az imprinting azaz a bevésődés, ami a pszichológia szerint: emlék, parancs bevésődése, viselkedési minta rögzülése az élet korai szakaszában. Nagyjából 18 hónapos korunkra megtörténik ez a bevésődés és vonzódni kezdünk egy meghatározott szülői személyiségtípushoz, és fogalmaink lesznek a szeretet megnyilvánulásairól is.

Ez a „lenyomat” több tényező együttes eredménye, beleértve, hogy hogyan kaptuk meg (vagy nem kaptuk meg) a szeretetet, az intimitást és a biztonságot a szüleinktől vagy az elsődleges gondviselőnktől. Ez nagy mértékben befolyásolja későbbi kötődési hajlamunkat is és végül kialakítja tudatalatti tervünket a pár vonzására és kiválasztására.

Mivan, ha nem volt jó a kapcsolat a szülővel?

Ha az egyik szülőnknek jó humora volt, akkor jó eséllyel ezt keresni fogjuk későbbi partnerünkben is. És sajnos ez visszafelé is igaz – ha agresszív, irányító szülővel nőttünk fel, akkor ez lehet egy olyan jellemvonás, ami vonzani fog leendő partnerünkben, akkor is, ha ez bántalmazó kapcsolathoz vezet.

Persze a tudatos, józan ész szintjén felmerül a kérdés: miért köténk össze az életünket egy valakivel, aki olyan agresszív, mint az apánk? Hiszen annyi fájdalmat okozott… Hogy lehet ennek bármi értelme? Sajnos az emberek ragaszkodnak a szokásaikhoz, akkor is, ha nem feltétlenül pozitív hatással van az életükre. Hajlamosak vagyunk azt keresni, amit megszoktunk, a „komfortzónánkat”, még akkor is, ha ez mélységesen boldogtalanná tesz bennünket. Legtöbbször ez nem is tudatos választás, csak öntudatlanul vonzódunk ahhoz, amit már ismerünk.

Síró nő
Az ismerős élményt választjuk – még akkor is ha rossz | Fotó: Envato Elements

Szerepeket is ismételhetünk

Gyakran öntudatlanul választunk olyan partnert, akivel megismételhejük azt a szerepet, amely anyánkkal vagy apánkkal fennállt közöttünk. Például, ha egy kislány olyan anyávál nőtt fel, aki mindig depressziós és szomorú volt, és a lánynak az volt a fő szerepe a családban, hogy az anyát mindig felvidító napsugár legyen, akkor ezt a szerepet keresheti majd felnőtt életében is. Keresni fog egy olyan partnert, aki szintén állandóan rosszkedvű, és a feladatává teszi, hogy felvidítsa, még akkor is, ha emiatt kimerülten és csapdában érzi magát.

Csak az ismerős a vonzó

Az ismerős érzés keresése nem csak lelkiekben, hanem külsőleg is fogékonnyá tehet a szüleinkhez hasonló pár választására. Egy másik kutatás során arra kérték az embereket, hogy fotók alapján határozzák meg, mennyire vonzódnak egy-egy néhöz/férfihoz. Az eredmény nem volt meglepő: a nők általában olyan partnereket választottak, akiknek az arca kicsit hasonlít az apjukéra, míg a férfiak azokat részesítették előnyben, akiknek hasonló vonásaik voltak, mint az édesanyjuknak. De a hasonlóság nem állt meg az arcoknál – a magasság, hajszín, szemszín, etnikai hovatartozás és még a testszőrzet mértéke is visszaköszönt a választott fotókon.

Felmerül a kérdés, itt is csak azért választottak így az alanyok, mert felismerhetőbbek voltak számukra a szülők arcai? Régóta ismert, hogy általánosságban előnyben részesítjük az általunk ismert dolgokat – a kutatók ezt puszta expozíciós hatásnak nevezik. Ennek megfelelően a sajátunkhoz hasonló arcok általában szimpatikusabbnak tűnnek számunkra.

Ennek nem feltétlenül van köze a szülőhöz való hasonlósághoz. Meg kell azonban jegyezni, hogy az a partner, aki bizonyos tulajdonságokban hasonlít ránk, hajlamos a szüleinkre is hasonlítani, éppen azért, mert nekünk is sok közös vonásunk van anyáinkkal és apáinkkal.

Nő nézi magát a tükörben
A hasonló a vonzó – és a szüleink hasonlítanak ránk – ahogy mi is rájuk. | Fotó: Envato Elements

A kettő között van az igazság

Talán már életünk elején megtanuljuk, hogy később mi lesz a vonzó számunkra, majd félretesszük ezt a tudást, és csak akkor hagyjuk újra előjönni, amikor már készen állunk egy felnőtt párkapcsolatokra. Egyértelmű, hogy összetett fejlődési minták lehetnek az ideális partnerről alkotott elképzelésünk mögött. Sok tényező befolyásolja, de a szüleinkkel való kapcsolatunk, az első képünk az ellentétes nemről mindenképp meghatározó későbbi választásaink során.

A szüleink (vagy gondviselőink) voltak a példaképeink a világban való túlélés megtanulásához. A családi egység az, ahol megtanuljuk értékrendünket, hogy hogyan viszonyuljunk másokhoz, és hogyan határozzuk meg, mi a szeretet. Ha a szüleinknek hosszú, boldog kapcsolatuk volt és feltétel nélkül szerettek minket, akkor valószínűbb, hogy ezt fogjuk elvárni a partnerünktől. Ha pedig kevésbé voltunk szerencsések, mert gyerekkorunkban nem volt felhőtlen a kapcsolatunk a szüleinkkel, önismereti munkával és terápiával felülírhatóak ezek a számunkra nem előnyös berögződések.

Források: Scientific American, Psychology Today, The Convertation, Harley Theraphy

Milyen a tökéletes házasság tervrajza?

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!