spot_imgspot_img
spot_img

Teniszkönyöknek kevés köze van a teniszezéshez

-

Article Top Ad (AdSense)

Biztosan előfordult már veled, hogy beütötted a könyököd az asztal sarkába és hirtelen elzsibbadt az egész kezed. Bár érezted a kézfejedben a zsibbadást, tudtad, hogy ott nincs baj, mert a könyököd sérült. A teniszkönyöknél hasonló a helyzet, mint az előző példámban a kéznél. Csak érezzük a könyökben a fájdalmat, de a kiváltó ok valójában máshol van. A hagyományos terápia szerint mégis közvetlenül a könyököt kezelik injekcióval, műtéttel vagy hasonló beavatkozásokkal, amitől általában nem enyhülnek, vagy visszatértek a tünetek.

Nézzük, mi ennek az oka és mi az, ami valóban segíthet!

Teniszkönyökkel az orvosnál

Golfkönyök vagy teniszkönyök?

Nagyon hasonló a helyzet a golfkönyöknél. A különbség csupán annyi, hogy míg a tenisz könyöknél a könyökünk külső, addig golfkönyöknél könyökünk belső oldala fáj.

Teniszkönyök tünetei

A fentieken kívül még a tünetek közé tartozik

  • a tárgyak megfogásakor, megemelésénél jelentkező fájdalom;
  • könyökízület és a csuklóízület egy bizonyos mozdulatára jelentkező fájdalom;
  •  alkar feszítő izom fájdalom;
  • a kéz ujjainak hátra feszítésekor vagy a behajlításakor fájdalomérzet a könyökben, bizonyos esetekben a vállba sugárzó fájdalom.

Miért alakul ki?

Ahogy a lenti ábrán látható a teniszkönyöknek / golfkönyöknek többféle lehetséges magyarázata is van. Vannak régi elavult nézetek, amik a mai napig erősen tartják magukat a köztudatban és vannak új megközelítések is, hála a friss kutatási eredményeknek. Az alábbiakban ezeket fogjuk egyesével kielemezni.

A teniszkönyök lehetséges okai
A könyökfájdalom lehetséges okai

Gyulladás miatt a fájdalom?

Régebben a teniszkönyök hivatalos megnevezése epicondylitis lateralis humeri volt, ami lényegében ennyit jelent: a könyök külső oldalának a gyulladása. Emiatt eddig úgy is próbálják kezelni, mintha egy gyulladásról lenne szó, vagyis injekcióval, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel. Még ma is sok esetben használnak helyi kezeléseket. Ugyanakkor kevés esetben bizonyulnak tartósan hatékonynak ezek a kezelési módok.

Egy duplán vak kísérletben (amikor sem a páciensek, sem az orvosok nem tudják, hogy mit tartalmaz az injekció) kísérletben[1] a vizsgálati személyek egyik részének szteroidot, a másiknak PRP (vérplazma csere), míg a harmadik csoportnak placebo injekciót adtak. Három hónap után újra vizsgálták őket. Egyik sem teljesített jobban a másiknál.

De miért nem segít a szteroid injekció?

Ahogy tovább kutatták a könyök körüli szöveteket, azt találták, hogy a kórkép kialakulásánál a gyulladás fontos szerepet játszhat, hónapokkal később viszont már nem kimutatható. Tehát idővel a gyulladás megszűnik, a fájdalom viszont megmarad. Ezért nem segítenek a gyulladáscsökkentő gyógyszerek és injekciók.

Miután rájöttek, hogy egyáltalán nincs gyulladás a könyök régiójában, az új elnevezés epicondylopathy lateralis lett, ami annyit jelent, hogy a könyök külső oldalának bántalma. De még mindig nincs pontos konszenzus az elnevezést illetően[2]. Egyre több szakirodalmi cikk már Lateral epicondylalgia néven ír a teniszkönyökről, amely ideg érintettségre utal.

Az ín degenerációja miatt van a fájdalom?

És mivel gyulladást nem találtak, de a fájdalom viszont továbbra is megmaradt, tovább keresték, mi lehet a probléma oka. A könyök ínjainak struktúráját kezdték mélyebben tanulmányozni. Az ín egy nagyon erős kötőszöveti egység, amelynek fő alkotóeleme a párhuzamosan futó kollagén rostok, akárcsak egy híd esetében az acél karbon szálak. Együtt erősek.

kollagénrostok kinézetének szemléltetése
Kinézetben és “strapabírásban” is nagyon hasonlít a kollagén rostokra.

Boncolások és szöveti vizsgálatok során azt vették észre, hogy teniszkönyök, illetve golfkönyök esetén a kollagénszálak nem párhuzamosan futnak, hanem össze-vissza keresztezik egymást. Az ínak között víz halmozódik fel és új erek jelennek meg. Ezáltal csökken az ínak teherbírása és szakítószilárdsága.

Ez azt jelenti, hogy terápiának fontos részét képezi az ínak megfelelő szintű terhelése, hisz a kollagén rostok csak akkor tudnak visszarendeződni, ha terheleve vannak, DE nem túl intenzíven.

Ín degeneráció kezelése gyógytornával

Egy 2021-ben megjelent összefoglaló tanulmány szerint [3] az excentrikus gyakorlatok (amikor, kontrolláltan nyújtom ki a könyökömet, akkor az izom két végpontja távolodik egymástól, az izom nyúlik, miközben a fékezi a mozgást) szintén nagyon jó mértékben csökkentik a fájdalmat.

Abban az esetben, ha tényleg az ín degeneráció okozza a könyökfájdalmat, akkor a gyógytorna is hatásos lehet a teniszkönyök kezelésében. Ilyenkor leginkább a felkar, valamint az alkar izmait szoktuk erősíteni. A szakirodalom szerint, a csavaró mozdulatoknak is fájdalomcsillapító hatása van.

Egészséges és degenált ín szemléltetése teniszkönyök esetén
Különbség az egészséges és degenerált ín között.

Azonban ez az elmélet sem mindig helytálló, ugyanis a legújabb kutatások eredményeként kiderült, hogy sok esetben azoknál a személyeknél is hasonló mértékű índegenerációt találtak, akiknek egyáltalán nem fáj a könyöke.

Fájdalom mechanizmus

A teniszkönyök és golfkönyök mechanizmusa mai napig rejtély. Oka nem a gyulladás, de még az ín degenerációval sem magyarázható teljesen. Az már biztos, hogy a legtöbb esetben nem a könyöknél van a fájdalom forrása. Ezen a vonalon elindulva, gerincvelői szinten is találtak eltérést a fájdalomtovábbításban szerepet játszó mechanizmusokban (“substance P és kalcitonin génben).

Ezt úgy is hívhatjuk, hogy centrális szenzitizáció. Egyszerűen lefordítva, egy központi túlérzékenység, egy idegrendszeri feldolgozási probléma. Amikor az ideg valami miatt nem boldog. A probléma ilyenkor a nyakban vagy hátban[2] szokott lenni, de egy hosszú folyamat végén, a könyökünk területére is kiterjedhet. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a hasunkban vagy belső szervünkben végzett műtét után feszülések alakulnak ki, és amiatt fájdul meg a könyökünk. Itt is igaz az, hogy a könyök ízület kezelése nem lesz igazán hatásos, mert oda csak kivetül a fájdalom.

Centrális szenzitizáció működési mechanizmusa egy konkrét példán szemléltetve.

Nyaki érintettség?

Fontos különbséget tenni a nyaki érintettség és az imént leírt idegi túlérzékenység között. Nyaki érintettség esetén, mivel a kar idegei a nyakból indulnak ki, így annak merevsége, túlérzékenysége vagy a bordák feszessége összefüggésbe hozható a tenisz-, és golfkönyökkel. Egy tanulmányban, teniszkönyökkel küzdő személyeknek kezelték a nyakát és a tüneteik jelentősen csökkentek.

Miért nem a legjobb megoldás a műtét?

műtéti beavatkozások is igen divatosak manapság, de a legtöbb esetben, nem igazán sikerült megoldani a problémát.

A műtét eredménytelenségét még placebo műtétekkel is sikerült alátámasztani. Két csoportra osztották az alanyokat. Egyik csoportot altatták és műtötték. A másik csoportot altatták, de a műtét helyett csak egy kis vágást végeztek a könyöknél. Senki nem tudta melyik csoportban van. Sem fél-, sem két év után nem találtak a különbséget a könyöknél.

A műtétek azért sem lehetnek igazán hatásosak, mert egyre inkább úgy néz ki, a fájdalom fő oka nem a könyökben keresendő (ezért sem igazán hatásosak a lokális kezelések), hanem távolabb például a nyakban, vagy a belső szervekben.

MEGSZÜNTETJÜK A TENISZKÖNYÖK TÜNETEIT!
MŰTÉT ÉS GYÓGYSZEREK NÉLKÜL.

Sherlock Rehab kezelés

MANUÁLTERÁPIÁS MÓDSZEREKKELÉRDEKEL

Teniszkönyök kezelése

1. Amikor lokálisan kezeljük a könyököt

Nem minden könyökfájdalomnak van centrális oka. Például, ha korcsolyázás közben ráesel a könyöködre és hosszú időn keresztül fáj, akkor valószínűleg tényleg a könyöködben van a probléma. Ilyenkor a könyökben található ízületek, izmok és szalagok sérülhetnek.

Tehát lokális sérülések esetén, különböző manuálterápiás módszerekkel, tényleg a könyököt kezeljük. Ilyenkor első sorban az ízületeket kell mobilizálni, vagy a lágyrészeket (izmot, fasciát) lazítjuk, a leghamarabbi gyógyulás érdekében.

Általában a trauma mértékétől függ a gyógyulás ideje. Ha egy trauma ér minket, a legjobb amit tehetünk a “MOVE, PEACE and LOVE” metódus.

2. Amikor a könyökfájdalom oka távolabb keresendő

Ha valaki könyök problémával érkezik hozzánk, nagyon fontosnak tartjuk a pontos és részletes kikérdezést. Sok izgalmas, számunkra fontos információ derül ki, ami a baj eredetére enged következtetni. Ezek után a páciens legnagyobb csodálkozására ritkán kezdjük a részletes vizsgálódást a könyöknél. Sőt, leggyakrabban a nyak, vagy a belső szervek kezelését választjuk, és csak kiegészítésként szoktuk a könyökízületet kezelni, esetleg gyógytorna feladatokat végezni.

Teniszkönyök gyógyulási ideje

Mivel ennyi minden lehet a fájdalom forrása, a teniszkönyök gyógyulási ideje szintén nagyon eltérő lehet. Esetenként 1-2 kezelés elegendő a teljes tünetmentességhez, de az is előfordulhat és ez is a gyakoribb, hogy hosszabb idő kell a gyógyuláshoz.

Passzív módszerek

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyire hatásos a teniszkönyök kezelése esetén krém, bandázs, tape vagy rögzítő használata. Abban az esetben lehet haszna, ha lokálisan történt a trauma, tehát a valóban könyök sérült. Azonban ha “valódi” teniszkönyökkel állunk szemben, ott a probléma oka távolabb keresendő, ezért a lokális terápiák hatástalanok lesznek.

Összefoglalva

A tenisz- és golfkönyök mechanizmusa összetett. Az elején egy gyulladással indul, viszont a gyulladás megszűnésével a fájdalom megmarad, krónikussá válik. Bár vannak olyan típusai, ahol sérül a könyök ínainak struktúrája, e szeszélyes könyökfájdalom hátterében leggyakrabban egy központi (gerinc/agy) érintettség áll, aminek oka lehet nyaki idegbántalom, belsőszervi érintettség, korábbi törés, műtét és bármilyen más trauma. Mivel egy multifaktoriális problémával van dolgunk, ezért a megoldás is egy multimodális megközelítést igényel.

Szerző: Moldoványi Márton
gyógytornász, manuálterapeuta

forrás: sherlockrehab.hu

Láz? Óvatosan a házi praktikákkal!

Ezekre van szükségük a magyaroknak az új életmódhoz

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!