spot_imgspot_img
spot_img

Te tudsz nem-et mondai? Így kell

-

Article Top Ad (AdSense)
A Nem- egy általánosan negatívnak vett válasz „reakció” melynek kimondásától a legtöbben ódzkodnak. A tagadás, az ellenkezés és az ellenállás szava, amit túlnyomó többségben kerülni szoktunk, mindazonáltal mégis vágyjuk, szeretnénk kimondani. A nem érzése amolyan végleges ellentmondás, amitől természetes úton félünk. Pontosan ezért van az, hogy a társadalom 80% képtelen tudatosan alkalmazni és a helyén kezelni. Ez viszont rengeteg félreértésre adhat okot, sok esetben saját magának csinál vele problémát az ember.
Fotó: Pixabay A döntés nem könnyű. Igen vagy Nem

A Nem a társadalmi etikettben tiltott szó

Azt is lehetne mondani, hogy szitokszó! Persze ez elég rosszul hangzik, ámbár mégis sokan így élik meg. Akkor is, ha nekik kell kimondani, és akkor is, ha ők kapnak egy nemet. Egyszerűen nem érezzük jól magunkat a használatakor- valamiféle pszichés mentális gát épült az emberekbe, ami folyamatosan nyomasztó érzéssel tölt el mindenkit. Az ember mindennapi verbális kommunikációjában a nem szó negatív kifejezésként ivódott bele a társadalmi dogmák által preferált viselkedési formák miatt. Kifejezhet egyértelmű tagadást vagy iróniát, valamint a társalgási választ, de ha konkrét kérdésre válaszolunk, nagyon ritka esetben mondjuk ki konkrétan. Inkább elmissmásoljuk, elkerüljük és körmönfont mondatokba rejtve fejezzük ki. Mivel a nem szó magába foglal egy konkrét véleményt, szociális aspektusa nem mindig kedvező hatást vált ki a beszélgetés során. A sikeres társalgás alapját a rugalmas és egy hullámhosszon folytatott beszélgetés jelenti, amit a nem- szó sok esetben meg tud akasztani. A kommunikáció szerteágazó pókhálójában ezért a legritkább esetben használjuk konkrétan.
Fotó: Pixabay
A nem, sem a társadalmi érintkezésekben, az üzleti, politika, sem a baráti, családi kommunikációban, kevésbé használt formája az ellentmondásnak, a tagadásnak, vagy éppen a konkrét ellenvéleménynek. A ki nem mondott „nem” kikövetkeztetésére törekedő beszélgetés véleménynyilvánítás, elnyújtott, hosszadalmas és homályos következtetésekre adhat okot. Sok esetben pontosan ezért viselkedünk így. A félsz- mely mindenkiben benne van- egyértelműen a szimpátia vesztésről szól. Attól félünk, hogy az együttműködésünket kérdőjeleznék meg, ha használnánk ezt a konkrét választ.
Fotó: Pixabay

Mi szükséges ahhoz, hogy kimondjuk

A szándékaink egyszerű tudatosításának eszköze, amellyel magunknak és a másik embernek szándékot, vélekedést, illetve érzelmeket tulajdonítunk adunk át. Ezért kimondásához szükséges egy eredendő őszinteség, egy adott kontextusba helyezett megkérdőjelezhetetlen releváns vélemény, melyet képviselünk. Ez még sok esetben nem elegendő, hiszen a nem-nek meggyőzőnek kell lenni, amit alá is tudunk támasztani, mégpedig úgy, hogy az hiteles legyen.
Nyilvánvalóan előfordul, hogy az udvariasság alapelveit követve (ami a társadalmi viselkedés kialakult, vagy inkább kialkudott formája) nem mondjuk ki. Ha pedig mégis, ellenszenvet válthatunk ki vele.
Fotó: Pixabay Nemet kell mondani.

„Bátor, és önazonos, saját értékrendszerét képviselő tudatos ember mondja ki a nemet!” (Thomas Braun)

Belső nyugalom és erő. Ezek a tulajdonságok saját személyiségünkből fakadnak. A különböző gondolatisággal, társadalmi és anyagi pozícióval rendelkező emberek- teljesen máshogy mondanak nem-et. Minél inkább rendelkezik valaki erőteljes egóval, annál könnyebben teszi. Az tévhit, hogy minden esetben mindenkinek meg kell felelni, és „meghunyászkodva” az adott személynek, szituációnak inkább fejet hajtani. A nem minden esetben határozottságot tükröz, legyen az bárki is, bármilyen helyzetben.
Fotó: Pixabay Mond Nem!

A NEM szó és annak tartalmának megerősítése

A határozott nem kimondását, fontos, mint verbálisan, mint pedig nonverbálisan határozottan megerősíteni. Csakis ekkor lesz olyan hatása, mely a hallgatóság, a beszélgetőpartner által elfogadhatóvá válik, egyéb esetben sajnos sértésnek vehető.
A verbális megerősítés egyszerűen az adott beszélgetésbe való beillesztésen múlik. Az éppen közölni kívánt információt megfelelő szókörnyezetbe helyezve, könnyedén eléri a kívánt hatást. Természetesen a hanghordozás, mélység, magasság, sőt még a ritmus is befolyásolja a NEM fontosságát. Ezért, ha a mindenképp ki szeretnénk vagy ki kell mondani, tegyük azt tudatosan!
A nonverbális megerősítés fontosabb, mint a kimondott szó ereje. Egy kommunikációs folyamat alatt minden számít. A testtartás, az öltözet, a frizura. Mindezekre a külsőségekre külön tanácsadók állnak például a politikusok rendelkezésére. Az általunk átadni kívánt információ, vélemény csakis akkor lesz hiteles, ha azt a külsejünkkel is tükrözzük. A mondandónk- és legyen ezen esetben a „nem” szó csak egy dolog- mivel körülbelül 20%-ban mérvadó a szó tartalma, a többi 80% az összes többi külsőség. Leginkább tudat alatt, kevés esetben tudatosan figyeljük a beszélgetőpartnert!
A testtartás, a mozdulatok alapvetőek, viszont ugyancsak kiemelkedő a mimika, azon belül pedig a szemünk! Mikor beszélünk, az arcunk tükrözhet teljesen ellentétes információkat is, és ezzel tulajdonképpen aláástuk a mondandónk hitelességét!
Fotó: Pixabay Hallgass a belső hangra, ha nemet kell mondani.

Így mondj nem-et

Bár ezt mindenki tudja, érzi, nem-et mondani néha elég nehéz. Van aki ennek tudatában figyel és saját magát képzi rá, van aki inkább kihátrál. Minden esetre nem-et sok esetben kell mondani, kimondani. Fel kell szabadítani a saját belső gátjainkat, a belénkrögzült társadalom diktálta dogmatikát! A NEM kimondása néha nehéz, néha könnyű, az viszont teljesen biztos, hogy felszabadító érzés!

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Rosszul érzed magad, amiért gondtalanok a napjaid? Nem vagy ezzel egyedül!

Ahol több, mint száz évig élnek: a Kék zónák titkai

Rubint Réka: „Nekem nem kell semmi, én annak örülök, ha adhatok”

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!