Tavaszcsalogató programok – 5 kihagyhatatlan kiállítás

-

Egyre többször örülhetünk a napsütésnek, a jó idő miatt derűsebbek, aktívabbak lehetünk. A friss levegőn tett nagy séták mellett kulturális élményekkel is gazdagodhatunk. Világszínvonalú kiállításokat és izgalmas programokat ajánlunk.  

 

Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) – Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításainak és gyűjteményeinek nézegetésével, a különböző művészeti korszakok, időszakok nagyjainak megismerésével akár egy fél napot is eltölthetünk. A fantasztikus panorámájú múzeumban, a Budavári Palota épületében nemrégiben a Szinyei Merse Pál festészetét bemutató tárlat volt a szenzáció (Szinyei festészetéről ebben a cikkünkben mi is írtunk), most pedig egy újabb nagyszabású időszaki kiállítást látogathatunk itt meg. Az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállítás plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, városi tereket bemutatva nyújt színes és átfogó képet a két világháború közötti korszak jellegzetes vizuális kultúrájáról.

A plakátokon nyomon követhetjük a léthangulatokat, a korszak légkörét, meghatározó eseményeit és azokra adott reakciókat.  Az első világháború traumája és a spanyolnáthajárvány szörnyűségei után a húszas évek második felében hatalmas vágy jelent meg az élet élvezete iránt. A dekadencia és mohó életvágy lenyomatai ott vannak, megmutatkoznak a vizuális megoldásokban is.

A plakátkiállítás 2022. április 12-én nyit és augusztus 28-ig látható.

Itt nézheted meg a kiállítás részleteit: mng.hu/

kiallitásajánló
kép: Magyar Nemzeti Galéria

 

Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból – Capa Központ

Egy-egy sajtófotó kiállítás után az ember fejében csak úgy cikáznak a gondolatok. A sajtófotók ugyanis képbe zárt tömörített történetek, sokszor minidrámák. Némelyik fotó cím és leírás nélkül is erős hatást képes kiváltani a befogadóból. A fotós olyan érzelmeket közvetít a fotóin keresztül, amiket szavakkal nem is lehetne leírni. Az utóbbi negyven év legjobb sajtófotóiból nyíló kiállítás után is biztosan lesz min elmerengenünk.  A MÚOSZ által évente meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázatra beérkezett munkákból láthatunk egy nagy agyagot a Capa Központban a nagymező utcában. Ahogy a kiállítás kurátora, Bánkuti András fotóriporter fogalmazott: Itt a valóságot láthatják, retus nélkül.

Részletekért látogass el a Capa Központ oldalára: capacenter.hu/kiallitasok

kiállítás
kép: Capa Központ, Huszti István: Túlélők 2010

 

Testmaszkok – Kiscelli Múzeum

A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik programja a Kiscelli Múzeumban látható Testmaszkok kiállítás. A színházi látványtervezés misztikus, extrém megoldásokkal teli világának kapuján léphetünk be. A vizuális színházban ugyanis az öltözékek, a kosztümök, a test-maszkok önálló kifejezőeszközként közvetítenek érzéseket, jelölnek érzelmi állapotokat, társadalmi jelenségeket. Az előadásban a vizuális elemek önálló életre kelhetnek, s így nem csak kiszolgálói a színpadi eseményeknek. Ha felcsigázott a dolog, akkor mindenképp nézd meg a Kiscelli Múzeum májustól látogatható tárlatát, amelyen három olyan női alkotó munkái szerepelnek, akik számára a jelmez vizuális nyelven „beszélő” animálható burok. Bérczi Zsófia, Nagy Fruzsina és Szűcs Edit látványtervezők munkáiban a kosztümök, jelmezek mozgatható-változtatható lágy szobrok.

A Testmaszkok 2022. május 2-án nyit és június 25-ig látható.

 

További információkat a kiállítással kapcsolatban itt találsz: kiscellimuzeum.hu/testmaszkok

kiállításajánló
Testmaszkok kiállítás kép: Kiscelli Múzeum

 

Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa – Szépművészeti Múzeum

A középkor világát megragadó Bosch régóta várt, nagyszabású kiállítása a megkapóan elegáns Szépművészeti Múzeumban végre látogatható. Az április 9-től megnyílt kiállítás az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának ígérkezik, közel kilencven műalkotást szemlélhetünk meg közelről. A Szépművészeti Múzeum sok programot épít a művészettörténet egyik legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett karakterének képei köré.

Az olykor felkavaró, megdöbbentő, mozgalmas képek jelentős köz- és magán- gyűjteményekből érkeztek. (New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum vagy a madridi Museo Nacional del Prado)

 A kiállítás 2022. július 17-ig látható.

Részletekért kattints a Szépművészeti Múzeum oldalára: szepmuveszeti.hu

kiállításajánló
Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa kiállítás – Szépművészeti Múzeum kép: Szépművészet Múzeum

 

Magyar katonák és kutya bajtársaik – Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A kutyák hihetetlen hűséggel és elszántsággal tudják szeretni és szolgálni az embert. Az első világháborúban is jelen voltak a katonák mellett. A katonák lelki társai voltak, segítettek a kommunikációban, kötszereket szállítottak, lesben álltak, emberek megkeresésére és mentőszolgálatra is kiképezték őket. Sok esetben kabalaként vitték a hadszíntérre az ebeket. Egy korábbi cikkünkben a Várkert Bazárban található Új világ születik kiállításhoz kapcsolódó programként írtunk a négylábú segítőkről. Itt tudod azt a cikket elolvasni: https://bcoolmagazin.hu/negylabu-tarsak-segitok-eletmentok-kutyak-az-elso-vilaghaboruban/

Most pedig a Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Budapest Photo Festival közös kül- és beltéri fotókiállítását ajánljuk. A tárlat az Osztrák-Magyar Monarchia időszakától napjainkig mutatja be a hadsereg kötelékében szolgáló és a katonák mellé bajtársnak szegődött kutyákat. A Budai Várban, a Kapisztrán téren nézheted meg A „Négylábú bajtársak – katonák és kutyák” című kiállítást.

Kapcsolódó cikkeink:

Nyári hangulat apró titkokkal – 5 híres festmény és ami mögöttük van

Vincent van Gogh életre kelt festményei

Arcok, strandok, víziók – képbe zárt hangulatok

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!