Táncoljunk spanyol módra a Flamenco világnapján

-

A flamenco talán az egyik legismertebb spanyol tánc. A nők feltűnő, színes ruhákban, taps és hangos láb dobogás kíséretében táncolják. A kísérő zenét pedig az elmaradhatatlan gitár adja. A flamenco 2010-ben került fel az UNESCO kulturális világörökségi listájára. Világnapját minden évben november 16-án tartják. Ez alkalomból összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

Mielőtt belevágnánk, érdemes tisztáznunk, hogy a flamenco valójában egy gyűjtőnév, ami egyszerre foglalja magába a tánctípusokat és a különféle népzenei fajtákat Spanyolország déli részén, Andalúziában. A flamenco több kultúra keveredéséből alakult ki. Megtalálható benne az andalúz, a cigány, a mór, a liturgikus bizánci, indiai és zsidó motívumok.

Fotó: Flickr

Honnan ered a flamenco?

A flamenco először Andalúziában jelent meg a 18-19. század körül. Bár kialakulásában több nép és kultúra zenei hagyománya játszott közre, valójában csak két nép műveli: az andalúziai spanyolok és az ott élő romák. Míg a spanyolok számára intézményesült a flamenco, tánciskolákat, klubokat és egyesületet alapítottak, addig a romák életében egy közösségi programnak számít, amit nagy családi (esetleg baráti) körben rendeznek meg. A spanyolokkal ellentétben ők nem járnak iskolába flamencot tanulni, autodidakta módon sajátítják el a saját közösségeiken belül.

Jellegzetes flamenco gitár (Fotó: Flickr)

A flamenco műfaj kialakulásának ideje egybe esik a spanyol nemzettudat kialakulásával, vagyis a nemzeti romantika időszakával. Nem csoda hát, hogy ennyire népszerű egész Spanyolországban és a nemzeti identitás szerves részét képezi.

Táncolj úgy, mint egy flamingó

A flamenco spanyol nyelven annyit tesz: „flamingó tánc”. És valóban, néhány mozdulat erősen emlékeztet ennek a jellegzetes rózsaszín tollú madár mozdulataira.

Táncoló flamingó (Fotó: Flickr)

A flamenco tánc egyik jellegzetes mozdulata a csuklókörzés, amely elképesztően kecsessé teszi a táncos mozdulatait. A másik ilyen jellegzetes mozdulat a kopogás, melyhez a táncosok speciális cipőt viselnek.

Mind a férfi, mind pedig a női táncosok sokféle kiegészítőt használnak a tánc során. Ilyen például a híres kasztanyetta, amit a kezükre erősítenek és csattogtatják tánc közben. A nők gyakran használnak vállkendőt és legyezőt.

Fotó: Flickr

Miben táncoljunk flamencot?

Talán az egyik legjellegzetesebb flamenco táncos ruhadarab a bata de cola, vagyis a hatalmas, színes uszályos ruha. A táncosnők tánc közben a hosszú uszályt pörgetik vagy éppen reptetik, ami nagyon technikás, ugyanakkor fantasztikus látványt kölcsönöz nekik. A flamenco táncosnők hagyományosan hosszú, bő, fodros szoknyát viselnek. Egy-egy előadás során többször átöltöznek, midig az adott tánchoz legjobban passzoló ruhát viselik. A legelterjedtebb szín kombináció a fekete-vörös, de számtalan más szín is megtalálható a palettán.

Flamencot manapság már bárki tanulhat és táncolhat, elég csak felkeresnünk a lakóhelyünkhöz legközelebbi tánciskolát.

Leghíresebb hazai flamenco táncosaink Lippai Andrea és Pirók Zsófia.

Ez is érdekelhet:

Pablo Picasso életének néhány izgalmas mozzanata

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!