spot_imgspot_img
spot_img

Találd meg te is a saját színeidet, amelyekben minden nap ragyoghatsz!

-

Article Top Ad (AdSense)

A színek egész életünkre hatással vannak: befolyásolják hangulatunkat, fellépésünket és nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy mennyire vagyunk képesek kiragyogni a tömegből. Nem mindegy azonban hogyan és milyen árnyalatokat viselünk magunkon, ezért felkértünk Tórizs Hajnalka színtanácsadót, hogy mesélje le, hogyan tudjuk megfelelően alkalmazni a színeket.

Évszaktípusok:

A színtípusokat a négy évszak alapján határozzuk meg, vagyis megkülönböztetünk tavasz, nyár, ősz és tél típusokat. Ezeken túl különbséget teszünk hideg és meleg színcsoportok között, amelynek megfelelően a tél és a tavasz típusok a hideg, míg a nyár és az ősz a meleg színcsoportba tartoznak. A nyár és az ősz amolyan „mosódós” színek, amelyeket leginkább a kiszáradt földhöz vagy az őszi erdő pompás lombjaihoz tudunk hasonlítani, ahogy éles határvonalak nélkül egymás mellett egyszerre jelenik meg a millió árnyalat.

Fotó: unsplash.com

Ezekkel szemben a tél és a tavasz kontrasztos és sokkal élesebb: télen a fehér hóban felbukkanó fekete fatörzsek és a piros csipkebogyók hideg kontrasztja, míg tavasszal a szikrázó napsütés, a tiszta kék égbolt, az élénksárga repceföld, a harsány és üde zöld fű éles színeit figyelhetjük meg. Minden évszakon belül találkozhatunk pasztell típussal, amely púderes tónusokat ölel fel, amely legszebben a tavasz és nyár típusokban jelenik meg. Finom, légies és lágy elegancia jellemzi.

Fotó: pexels.com

A meleg színcsoporton belül a színek sárgás tónusúak, míg a hideg színcsoportban kékes tónust kapnak  ugyan azok a színek is. Magyarországon az emberek több, mint 60%-a a nyár típusba sorolható, utána a tél típus következik, majd a tavasz, és végül az ősz típusból van a legkevesebb.

Színek és árnyalatok:

A színek között akad néhány, amelyik nem minden évszakban található meg, és vannak színek, amelyek ezzel szemben minden évszakban megvannak, de bizonyos alapvető jellegzetességgel. A fekete szín például kizárólag a téli színcsoportban létezik, ugyanakkor az évszakoknak megfelelően sötétbarnává vagy sötétszürkévé változik. Ilyen a fehér is, amely igazi, vakítóan kékes fehér tónusban csak a tél csoportban található meg, az ősz színcsoportban már sárgás árnyalatú, míg a nyárban inkább piszkosfehér. Ha ezeket a színeket egymás mellé tesszük, akkor nagyon jól látszódik a különbség és a piszkos fehér a vakító fehér mellett tényleg olyan, mintha elkoszolódott volna.

Fotó: pexels.com

A piros szín mindegyik évszakban jelen van, de hatalmas különbségek tudnak lenni. Sokszor próbálják leegyszerűsíteni, de az eredményesség szempontjából nagyon fontos, hogy az illetőnek pontosan melyik árnyalat a színe, még az adott évszakon belül is.

Fotó: pexels.com

Manapság a festékiparnak hála tengernyi színárnyalat létezik, de régen a természet színeit vették alapul, mert a fák, az erdők, a termések és a víz megmutatták a színek millió arcát, és annál egyszerűbben nem lehetett megfogalmazni, mint ahogy a természet mutatta. Így volt csipkebogyópiros, málnapiros, ibolyakék, fűzöld, stb. A természet színeihez könnyen lehetett viszonyítani, de amikor manapság adnak egy színkódot, azt nagyon nehéz megfogni, ezért sokan máshogy látják a színeket.

Az arc tónusa mindent megmutat:

A színek és a színtanácsadás azt a célt szolgálják, hogy lelkünk boldogabb legyen. Az élet sajnos nem mindig habostorta, de a megfelelő színekkel át tudjuk magunkat segíteni a holtpontokon és a nehézségeken. Egy színtanácsadás alkalmával a különböző színek és árnyalatok arc mellé helyezésével azonnal látható, hogy az arcunk ragyogni kezd egy színtől vagy sem. Ha egy egyszerű pólóban smink nélküli arcunk a mellette lévő szín hatására üde és ragyogó lesz, a szem alatti fekete karikák eltűnnek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az a mi színünk. Ha ezeket a színeket hordjuk, akkor a mindennapokban könnyen szépek és ragyogóak tudunk lenni még akkor is, ha rossz napunk van vagy fáradtak vagyunk.Azt, hogy melyik színcsoportba tartozunk szakember segítségével tudjuk megállapítani. Ennek során a színtanácsadó megtanít bennünket arra, hogy képes legyünk látni, hogyan változik az arcunk a fény és a színek hatására. Mert a testünk jelzi, ha a megfelelő színt vesszük fel. Felragyogunk benne és amikor egy olyan ruhába bújunk bele, amelynek a színe tökéletesen a mi színünk, akkor ösztönszerűen mosolyra húzódik a szánk. A ruha fazonja már csak fokozza ezt a hatást és mindezzel szorosan összefüggnek az alkati adottságok és a vonalvezetés.

Fotó: Tamara Bellis/unsplash.com

A színtanácsadás lényege, mindig az, hogy megtanuljuk látni a színeinket. Amíg egy hozzáértő nem mutatja meg, addig nem tudjuk megállapítani, hogy melyik évszaktípushoz tartozunk és melyek azok a színek, amelyek bőrtónusunknak megfelelően illenek hozzánk, és megtörténhet, hogy rosszul alkalmazzuk azokat. Ennek az egyéni útkeresésnek az egyik példája, amikor úgy érezzük, hogy szeretnénk változtatni valamit, és átfestjük a hajunkat. Befestjük egy meleg égővörös színre és mivel nyár típusúak vagyunk, csak azt látjuk, hogy a ruháink valahogy nem passzolnak az arcunkhoz. Bár nem tudjuk mi lehet a probléma, azt valahogy érezzük, hogy nincs meg az egyensúly. Ezután újra átfestjük a hajunkat egy másik színre, és megint nem lesz kerek a történet. Ezért érdemes legalább egyszer az életben elmenni színtanácsadásra és megtanulni a saját típusunkat és színeinket, majd esetleg 10 év múlva újra megnézni, hogy mi változott, hogyan alakult át a bőr és szemszínünk az idő múlásával. Ilyenkor lehet újra tervezni, mert lehet, hogy eddig  a sötétkék tökéletes volt, de most talán egy pasztellesebb tengerkéket kell használnunk. Tehetségek persze mindig vannak, ők azok a kiegyensúlyozott személyiségek (és ritka kivételek), akik ösztönösen jól nyúlnak a színekhez és jól is használják őket

Ha figyelünk arra, hogy jól vásároljunk és mindig a stílusunknak megfelelő, jó minőségű darabokat vesszük meg, amelyeket jól használtunk és jól mosunk, akkor sokat teszünk a fenntarthatóság érdekében és ruhadarabjainkat évekig tudjuk majd hordani. Fontos, hogy tisztában legyünk saját stílusunkkal és színeinkkel, mert akkor ruháink és öltözetünk harmóniában lesz velünk és mindig varázslatosan szépek lehetünk.

További szépségtippeket találhatsz ebben a cikkben is:

Az idei év legújabb sminktrendjei egy sminkmestertől

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!